Avain hyvään uneen – sauna, seksi vai hyvä kirja?

Sisustus
Peräti kolmasosa suomalaisista nukkuu huonosti ja jatkuvasti liian vähän. Makoisimmat unet taas nukumme mieluiten yksin. Tutkimus kertoo, kuinka Suomessa nukutaan. Lue tästä!

Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten unitottumuksia.

Tutkimuksen mukaan seksi ennen nukahtamista tuo parhaiten unen silmään – mutta vain miehille. Myös mökki lepopaikkana on menettämässä merkitystään, sillä moderni suomalainen rentoutuu nyt mieluummin hotellissa.

Lämpötilan säätämisellä on suuri merkitys hyvälle unelle

Familonin teettämän tutkimuksen mukaan peräti 30 % suomalaisista sanoo nukkuvansa huonosti. Suurin syy unettomuudelle on ylivoimaisesti stressi, joka sakottaa 63,5 % huonosti nukkuvien unta. Myös fyysiset kivut kuten päänsärky ja selkäkivut vaivaavat 35 %:a huonosti nukkuvista suomalaisista.

Jos kivut eivät unta rokota, niin 25 % syyttää huonosta unestaan epämukavaa lämpötilaa. Nukkujilla on joko liian kuuma tai liian kylmä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

”Halusimme syvemmin perehtyä siihen, millä tavalla ja kenen kanssa suomalaiset nukkuvat parhaiten. Lämpötilan säätämisellä on suuri merkitys hyvälle unelle, ja tässä oikeanlaiset sänky- sekä tyyny- ja peitemateriaalit voivat auttaa. Familonin nyt uudistuneessa tuoteperheessä panostetaankin paljon juuri lämmönsäätelyyn ja tuotteiden muokattavuuteen, toteaa tuoteryhmäjohtaja Tiia Antila Familonilta.

Avain hyvään uneen – sauna, seksi vai hyvä kirja?

unitutkimus paljasti kuinka suomalaiset nukkuvat
Eniten nukkuvat 18−22-vuotiaat, joista jopa 82 % kertoo nukkuvansa yli 7 tuntia.

Hyvän unen metsästyksessä suomalaiset tukeutuvat mieluummin tv:n katseluun (16 %) kuin saunaan (12,9 %). Selvästi parhaimmat unilääkkeet ovat kuitenkin lukeminen (21,5 %) ja seksi (18,7 %). Tässä sukupuolierot ovat merkittävät.

Miehille seksi on selvästi parempi unilääke kuin naisille: miehistä 25 % nukahtaa parhaiten seksin jälkeen, kun taas naisista vain 12 %. Luvut ovat hauskasti päinvastaiset lukemisen suhteen: naisista 27 % haluaa lukea ennen nukahtamista, miehistä vain 16 %.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Suomalaiset nukkuvat liian vähän

Yli kolmasosa suomalaisista (35 %) nukkuu liian vähän, alle 7 tuntia yössä. Suositusten mukainen optimaalinen unimäärä on 7-8 tuntia yössä. Vähiten höyhensaarilla oleilevat ruuhkavuosiaan viettävät suomalaiset (36–55 -vuotiaat), joista yli 40 % nukkuu alle 7 tuntia yössä.

Eniten nukkuvat 18−22-vuotiaat, joista jopa 82 % kertoo nukkuvansa yli 7 tuntia. Univajetta suomalaiset kompensoivat ehkä yllättäenkin mieluummin päiväunilla (41,6 %) kuin kahvilla tai teellä (20 %). Vain 1,4, % suomalaisista ilmoittaa kompensoivansa väsymystään syömällä enemmän.

Suomalaisista kasvamassa hotellinukkujia?

Mökkikansana pidetyt suomalaiset nukkuvat tätä nykyä mieluummin hotellihuoneessa kuin mökillä. 42 % suomalaisista ilmoittaa kodin ulkopuoliseksi lempinukkumispaikakseen hotellihuoneen, kun vain 38 % mainitsee mökin.

Tuloksissa sukupolvien välinen ero on huomattava. Mitä vanhempi nukkuja, sitä mieluummin hän torkkuu mökillä. Yli 56-vuotiaista suomalaisista lähes 44 % nukkuisi mieluusti mökillä, kun taas 18–22-vuotiaista vain 25 %.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Nuorimmista eli 18–22-vuotiaista vastaajista yli 45 % valitsisi mieluisimmaksi kodin ulkopuoliseksi nukkumispaikakseen hotellihuoneen.

Lisätietoja: www.familon.fi

 

Tutkimuksen toteutti Familonin toimeksiannosta Tutkimusyhtiö CINT:n syyskuussa 2013. Tutkimukseen vastasi 1014 18-70-vuotiasta naista ja miestä alueellisen väestörakenteen mukaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU