MAINOS

Avomaan pensasmarjat kypsyvät

Piha

Tänä vuonna avomaan marjojen satoa on saatu odotella pitkään. Nyt alkavat kypsyä pensasmarjat, jotka mansikan tavoin ovat kehittyneet hitaasti viileässä ja sateisessa säässä. Aikaisimpia kausihuoneissa viljeltyjä vadelmia on ollut tarjolla jo juhannuksen tienoista lähtien. Elokuun alusta lähtien on kerätty aikaisimmilta tiloilta ensimmäisiä avomaan vadelmia sekä pensasmustikoita.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Versovaurioita avomaan vadelmalla

Vadelmakasvustot talvehtivat kohtalaisen hyvin. Osalla vadelmatiloista on kuitenkin talven aiheuttamia vaurioita, jotka näkyvät kasvustoissa kuivuvina satoversoina. Näin ollen avomaan vadelmalla päästäneen valtakunnallisesti vain keskinkertaiseen satoon.

Pitkästä kukintajaksosta johtuen myös vadelman satokaudesta odotetaan pitkää, syyskuulle ulottuvaa, mikäli säät vain suosivat marjojen kypsymistä. Vadelman viljelijät toivovat poimintakaudeksi mahdollisimman lämpimiä poutasäitä, jolloin kypsyminen vauhdittuisi ja marjojen pilaantumisriski olisi pienempi.

Pensasmustikoita aikaisimmilta tiloilta

Pensasmustikoita on alettu kerätä aikaisimmilta tiloilta lounaisrannikolla ja paikoin maan eteläosissa. Muualla satoa on vielä odoteltava tovi, sillä kypsyminen on ollut hidasta viileillä ja sateisilla alueilla.

Pensasmustikka ei ole mansikan ja vadelman tavoin altis sääolosuhteiden aiheuttamalle pilaantumiselle, mutta lämpöä ja aurinkoa marjojen kypsyminen kuitenkin vaatii. Pensasmustikanviljelijöiden säätoiveet ovatkin yhteneväiset vadelmanviljelijöiden kanssa. Sadonkorjuuaika jatkuu pensasmustikalla näillä näkymin pitkälle syyskuuhun.

Lisätietoja:

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto

www.marjat.fi


Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto on alan yrittäjien valtakunnallinen toimialajärjestö jonka tehtävänä on kehittää maamme hedelmän- ja marjantuotantoa sekä toteuttaa suomalaisten marjojen ja omenan valtakunnallista menekinedistämistä ja viestintää.

Lähde: ePressi.com, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

marja marjapensas marjasato marjat mustikka pensasmarja pensasmarjat pensasmustikka


Lisää samasta aiheesta