Avomaan vadelmat, pensasmustikat ja herukat kypsyvät helteisessä säässä

Piha
Avomaan vadelmat, pensasmustikat ja herukat kypsyvät helteisessä säässä
Suomessa on tänä kesänä ollut helteiset ja aurinkoiset säät, jolloin hedelmien ja marjojen kypsymiseen tarvittavaa lämpösummaa on kertynyt erityisen hyvin. Kesän lämpö on kypsyttänyt kotimaisia marjoja edellisvuotta aiemmin, sillä viime vuonna vadelmia, pensasmustikoita ja herukoita saatiin odottaa elokuulle asti.  

Avomaan vadelman pääsatokausi parhaimmillaan

Kulunut lämmin ja vähäsateinen kesä on tehnyt vadelmista maukkaita ja niiden laadun todetaan olevan erinomaisen hyvä ympäri Suomen. Vadelmakasvustot talvehtivat kohtalaisen hyvin, mutta paikoitellen vadelman versoja on vioittunut kevättalven aikana. Eniten tuhoja on ollut Glen Ample-lajikkeella, mutta myös kestävämmät Ottawa ja Muskoka -lajikkeet ovat kärsineet. Avomaan vadelmien pääsatokausi on parhaillaan käynnissä mutta se näyttää jäävän lyhyeksi helteisen sään jatkuessa.

Pensasmustikasta on tulossa yhä suositumpi 

Pensasmustikan sato on alkanut koko maan alueella. Pensasmustikalta odotetaan tänä vuonna hyvää satoa, sillä talvehtiminen sujui hyvin ja kukinta oli runsasta.

Pensasmustikka on ollut kotimaisista puutarhamarjoista vielä vähän tuntematon. Monet vertailevatkin niitä metsämustikoihin. Vaikka molemmat kasvit mustikoita ovatkin, on kyseessä täysin eri laji. Sormia värjäämättömät pensasmustikat ovat pehmeän ja miellyttävän aromikkaan makuisia ja ne soveltuvat hyvin myös pakastettaviksi.

Herukkakausi alkaa heinäkuun lopulla

Loppukesällä kypsymisvuorossa ovat väriä marjamarkkinoille tuovat eri herukkalajit. Suomessa viljellään valko-, viher-, puna- ja mustaherukoita sekä karviaisia. Mustaherukka on näistä lajeista eniten viljelty ja sitä on syytä suosia erityisesti terveysvaikutusten vuoksi. Marjat sisältävät runsaasti mm. C-vitamiinia ja fenoliyhdisteitä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kuluttajien kannattaa hankkia pensasmarjat myyntipisteistä heti tilaisuuden tullen tai hakeutua suoramyyntiä harjoittaville marjatiloille ostoksille. Suoramyynti- ja itsepoimintatilojen luettelon löydät osoitteesta marjat.fi

Lähde: ePressi.com, kuva: Pixabay