Banaanikärpäset lisääntyvät nopeasti: 9 keinoa torjuntaan

Keittiö Talo
Banaanikärpäset tulevat sisätiloihin helposti avoimista ovista, ikkunoista sekä tuuletusaukoista.
Banaanikärpäset ilmestyvät koteihin niin kesällä kuin talvellakin. Banaanikärpäsistä pääsee eroon näillä kotikonsteilla ja riittävän hyvällä ennaltaehkäisyllä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
18.6.2024

Banaanikärpäset ovat pieniä, vain noin 2-4 millimetrin pituisia hyönteisiä, jotka tunnetaan myös nimillä hedelmä- tai etikkakärpäset. Banaanikärpäset ilmestyvät kodissa yleensä keittiöön ja muihin tiloihin, missä on kypsiä tai mädäntyneitä hedelmiä, vihanneksia tai muita elintarvikkeita.

Kesäaikana banaanikärpäset tulevat sisätiloihin helposti avoimista ovista, ikkunoista sekä tuuletusaukoista. Talvella kärpäset kulkeutuvat koteihin tavallisesti kaupasta ostettujen hedelmien mukana.

Banaanikärpäset lisääntyvät nopeasti

Banaanikärpästen (Drosophila melanogaster) elinkierto on lyhyt ja nopea, mikä mahdollistaa niiden nopean lisääntymisen.

Banaanikärpäset kuoriutuvat ja lisääntyvät munimalla, esimerkiksi kodin biojäteastiassa. Naaras voi munia jopa 500 munaa kerrallaan. Banaanikärpäsen kehittyminen on nopeaa: kehitys munasta täysikasvuiseksi kärpäseksi kestää vain kymmenkunta päivää, kun olosuhteet ovat optimaaliset.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kauanko banaanikärpäset elävät?

Banaanikärpänen voi elää jopa kaksi kuukautta.

Banaanikärpäset pilaavat elintarvikkeita

Vaikka banaanikärpäset eivät ole vaarallisia ihmisille, ne voivat olla erittäin häiritseviä. Kärpäset voivat saastuttaa elintarvikkeita ja aiheuttaa niiden nopeamman pilaantumisen.

Banaanikärpäset viihtyvät erityisesti kypsissä ja mädäntyneissä hedelmissä, mutta ne voivat levitä kodissa myös roska-astioihin, viemäreihin ja likaisiin astioihin.

Banaanikärpästen torjunta: ehkäise ötököiden leviäminen ajoissa

Paras tapa torjua banaanikärpäsiä on ennaltaehkäisy.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pidä hedelmät ja vihannekset peitettyinä tai jääkaapissa. Varmista, että kypsät hedelmät ja vihannekset eivät ole helposti banaanikärpästen saatavilla.

Puhdista roska-astiat säännöllisesti: Banaanikärpäset viihtyvät roskiksissa, joten varmista, että roska-astiat tulee tyhjennettyä ja puhdistettua säännöllisesti.

Tarkista viemärit ja astiat: Viemäreihin ja likaisiin astioihin kertyy usein orgaanista materiaalia, joka voi houkutella banaanikärpäsiä.

Pidä koti puhtaana: Yleinen siisteys auttaa ehkäisemään banaanikärpästen esiintymistä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Banaanikärpäset: näin pääset banaanikärpäsistä eroon.

Banaanikärpäset: näin pääset banaanikärpäsistä eroon

Jos banaanikärpäset ovat jo vallanneet kodin, niiden hävittämiseksi on useita keinoja.

  1. Omenaviinietikkapyydykset: Banaanikärpäsiä houkuttelee hapan haju. Täytä pieni kulho omenaviinietikalla ja lisää päälle muutama tippa astianpesuainetta. Peitä kulho muovikelmulla ja tee siihen pieniä reikiä. Kärpäset menevät rei’istä sisään, mutta eivät pääse ulos.
  2. Punaviinipyydykset: Punaviini toimii samalla tavalla kuin omenaviinietikka. Jätä pieni määrä punaviiniä lasiin ja lisää lasiin muutama tippa astianpesuainetta.
  3. Hedelmäpyydykset: Aseta ylikypsiä hedelmiä kulhoon ja peitä kulho kelmulla, johon on tehty reikiä. Banaanikärpäset menevät aukoista sisään, mutta eivät pääse ulos.
  4. Biologiset torjunta-aineet: Käytä kaupoista saatavia biologisia torjunta-aineita, jotka tappavat banaanikärpästen toukat ja kotelot.
  5. Hyönteisansat ja aerosolit: Kaupoissa on saatavilla erilaisia tuotteita, jotka on suunniteltu hyönteisten kuten banaanikärpästen torjuntaan. Nämä tuotteet voivat olla tehokkaita, mutta niiden käyttöohjeita tulee noudattaa tarkasti turvallisuuden varmistamiseksi.

Usein kysyttyä banaanikärpäsistä

Ennaltaehkäisy ja puhdas koti ovat yleensä parhaita tapoja estää banaanikärpästen leviäminen, mutta jos hedelmäkärpäset ovat jo vallanneet kodin, omenaviinietikkapyydykset, punaviinipyydykset ja hedelmäpyydykset ovat yksinkertaisia ja luonnollisia tapoja vähentää kärpästen määrää.

Voiko banaanikärpäsiä imuroida?

Banaanikärpäsiä voi yrittää imuroida keittiön biojäteastiasta tai pöydiltä, mutta yleensä parempi keino on asettaa niille ansa – banaanikärpäset ovat persoja makealle.

Onko banaanikärpäsiä talvella?

Banaanikärpäset eivät kykene lisääntymään Suomessa talvella, mutta ne voivat ilmestyä kaupoista koteihin etelän hedelmissä salamatkustaneista munista ja toukista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Voivatko banaanikärpäset purra?

Kärpäset eivät pure, koska niillä ei ole purevia suuosia.

Ovatko banaanikärpäset haitallisia?

Banaanikärpäset eivät levitä tauteja tai ole muutenkaan vaarallisia.

Lue lisää kodin hyönteisistä ja pihan jyrsijöistä