Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Betonia puutarhassa

Piha
Jykevä betoni sopii karunkaunille rantatontille. Pakkasenkestävät betoniruukut saavat olla ulkona ympäri vuoden. Korkeat ruukut ovat helppohoitoisia. Seisten rikkaruohojen kitkeminenkin käy kätevästi.

Eva ja Urban Håkansin piha sijaitsee kauniilla ja korkealla paikalla, joka on altis sään vaihteluille ja tuulille. Ei kovinkaan kauan sitten tontilla oli vain pieni ränsistynyt kesämökki. Nyt sille on rakennettu mukava, ympärivuotiseen käyttöön sopiva asunto, jossa on tilaa myös perheen ystäville ja eläimille.

Talon takana on laaja puinen terassi kahdessa tasossa. Omistajapari pitää luonnollisesta ulkonäöstä enemmän kuin öljytyn, painekyllästetyn puun tummasta sävystä. Koska tuulen tuiverrus jättää terassiin jälkensä, se saippuoidaan ja pestään koneellisesti joka vuosi, jotta terassi pysyy sileänä, tikuttomana ja puhtaana. Talon seiniin on kiinnitetty aito purje, joka suojaa sekä voimakkaalta auringonpaisteelta että sateelta.

Yläterassilla on isännän tekemä kätevä iso grillipöytä. Weberin pallogrillit on upotettu betonitasoon. Alatasanteen lehtikuusipenkkien vieressä on betonista valetut pöytätasot.
Yläterassilla on isännän tekemä kätevä iso grillipöytä. Weberin pallogrillit on upotettu betonitasoon. Alatasanteen lehtikuusipenkkien vieressä on betonista valetut pöytätasot.


Itsevalettua betonia.
Suuret paikoilleen valetut laatikot kehystävät tonttia kauniisti. Lukuisten epäonnistuneiden yritysten jälkeen betonin valaminen viimein onnistui.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Kun valoimme ensimmäistä laatikkoa, betoni valui ulos muotista, Eva muistelee. Syntyneet pienet vauriot peitettiin puulistoilla, mistä tulikin kaunis yksityiskohta.

Valumuottien paras materiaali on muottivaneri. Se on sileää levyä, joka soveltuu hyvin betonin valamiseen. Muoteissa on sekä ulko- että sisäseinät. Kokoamisessa kannattaa käyttää naulojen sijaan ruuveja.

– Silloin muotti on helpompi irrottaa betonista ja osia voi käyttää uudestaan, koska niitä ei tarvitse rikkoa. Betonia kuluu paljon, joten betonimyllyn on hyvä olla lähellä.


Paikoilleen valetut suuret laatikot kehystävät tonttia kauniisti. Niissä kasvaa bambua, ainavihantaa murattia ja jaloangervoa.
Koska ruukut ovat alttiina viimalle, kunnon kastelu on tärkeää. Betoniruukut pitävät mullan hyvin kosteana. Pakkasenkestävät ruukut ovat liian raskaita siirtää, joten ne saavat olla ulkona ympäri vuoden. Pohjan salaojituksesta huolehtii 25 sentin sorakerros. Sen päällä on hyvää istutusmultaa, jota lisätään joka kevät.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Talon isäntä rakensi terassille ympärivuotiseen käyttöön suuren ja tukevan grillipöydän, johon tehtiin reiät kahdelle Weberin pallogrillille. Rosoinen vaikutelma syntyi valamalla pöydän reunat alaspäin kääntyviksi.

 

Myös erilaiset heinät, laventeli ja mehikasvit ovat puutarhan suosikkeja.  Tuulentuivertama puu ja betoni on mielenkiintoinen yhdistelmä penkissä
Myös erilaiset heinät, laventeli ja mehikasvit ovat puutarhan suosikkeja.Tuulentuivertama puu ja betoni on mielenkiintoinen yhdistelmä, joka sopii hyvin kallioiseen ja karuun maisemaan.

Tässä puutarhassa

Parasta: Näköala.
Rajoitukset:
Kallioinen ja karu maaperä.
Suosikit:
Ainavihannat kasvit kuten muratti, bambu, kärhö, syksyisin väriään muuttava villiviini sekä jaloangervo. Laventeli vetää perhosia puoleensa. Ruukkujen erilaiset heinäkasvilajikkeet selviävät talven yli.
Mukavaa:
Katkarapujen savustus. Sopiva savu saadaan polttamalla sanomalehtiä ja liotettuja tammenlastuja.
Unelma:
Autotalliin johtava luiska, joka muodostuu betonilaatoista ja esiin työntyvästä kalliosta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU