Jouluvalot mökille

Mökki

Mökkimme sijaitsee metsän keskellä kaukana kaikesta keinotekoisesta valosta. Hämäräkin luo tunnelmaa, mutta sopivan suhtaiset jouluvalot, joita jotkut sanovat kaamosvaloiksi, parantavat mielialaa vuoden lyhimpinä päivinä.

Laitoimme jo vuosia käytetyt kaksi vanhanaikaista valoverkkoa julkisivulle. Toisesta puuttuu vain muutamia palavia lamppuja ja sen levitimme kuten kalaverkon seinälle kuivumaan. Toisesta on suurin osa lampuista jo sammunut ja sen kiedoimme myttyrälle pylvään ympärille. Sisäpuolelle asetame vielä tähtiä ja muutamia valoasetelmia, mutta itse mökki ulkopuolelta on mielestämme riittävästi näillä valoilla juhlavalaistu. Emme pidä värillisistä emmekä välkkyvistä ratkaisuista, jotka kuuluvat mielestämme sinne amerikkalaiseen maailmaan.

Eräänä iltana ajattelimme palata menneisyyteen tekemällä pimeässä pitkän kävelylenkin kylän ympäri. Paikkakunnalta ovat asukkaat muuttaneet vuosien saatossa paremmille ansainta-alueille. Nykyisin vanhat tönöt ja  talot ovat pääasiallisesti kakkosasuntoina kesämökkikäytössä lukkuun ottamatta paria toimivaa maatilaa. Ihmettelimme sitä, että melkein jokaisessa mökissä, joissa käytiin vain vapaa-aikoina, paloivat jonkinlaiset jouluvalot. Nykytekniikalla se on mahdollista vieläpä suhteellisen halvalla. Ledivalot kuluttavat vain hieman sähköä, ja ajastimella paloaika on helposti säädettävissä vaikka joka viikonpäivälle erilaiseksi. Turvallisuuskin on ihan tavallisella kaupunkilaisjärjellä pääteltävissä. Sisälle tarkoitettuja valoja ei saa virittää ulos ja virransyötöt on syytä suojata kosteuden ehkäisemiseksi. Itse  valot toimivat tavallisimmin matalajännitteisinä ja ovat suhteellisen turvallisia ulko-olosuhteissakin.

Saunan jouluvalaistus

Saunan jouluvalaistus

Päivän pituus silloin, kun päivä on lyhimmillään, on vain kuusi tuntia. Tunnelman luomiseksi ja liikkumisen helpottamiseksi saunan ulkopuolella on viritettyinänä muutama vanhanaikainen pienvalo. Ne on saatu korjaamalla vanhoista valoketjuista, joista melko helposti osa taivasalla ollessaan sammuu itsestään. Korjaaminen on paljon vaivaa vaativaa, sillä valoketjuissa lamput ovat seitsemän kappaleen sarjoissa. Jos joku lamppu näistä seitsemästä on palanut kaikki ovat pimeinä. Meille on vuosikymmenien saatossa kertynyt pari kassillista toimimattomia valosarjoja, joista kunnostamalla on aina tehty muutamia toimivia. Seuraavaksi näiden ongelmavalojen seuraava kohde on kierrätyskeskus.

Keväällä rakensimme savusaunalle portaat, joiden käyttäminen pimeällä edellyttää jonkinlaista valoa. Varsinaiset kiinteät valaisimet olisivat tulleet suhteellisen kailiiksi. Päädyimme ratkaisuun, että portaiden kaiteisiin hankimme leditoimiset jouluvalot. Ne asensimme jo syyskuun lopussa. Se lisäksi, että ne luovat sopivaa tunnelmaa pimeällä savusauna reitille, ne myös valaisevat riittävästi. Koko kustannuskin kaikkine portaisiin asennettuine pistorasioineen maksoi vain pari sataa euroa.

Portaissa oleva valaistus

Portaissa oleva valaistus

Vietämme suurella porukalla joulun mökillä ja mielestämme sopiva jouluvalaistus parantaa liikkumista ja luo tunnelmaa. Silloin surun kyynelkin putoaa huomaamattomasti hymykuoppaan.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

jouluvalot kaamosvalot

Kommentoi blogikirjoitusta:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*