Kompostori ihan jäässä

KeittiöPihaTalo

Kun pää on tyhmä saa pikakompostori kärsiä. Minä kaadoin talvipakkasella muutaman vedenkeittimen verran kiehuvaa vettä suoraan astiaan jotta saisin sen taas porisemaan kunnolla ja niihän siinä kävi että jäähän meni koko homma.

Meillä on jo usean vuoden ajan ollut taloudessa pikakompostori keittiön biojätteille. Pitkään ajattelin että se on vain sellaisten viherpipertäjien hommaa ja vaatii paljon osaamista ja työtä, mutta kun lopulta hommaisin jätekatokseen tuon vihreän ihmelaitteen, ei ole kaduttanut päivääkää. Keittiössä meillä on normi sekajäteastian vieressä kannellinen biojäteastia, johon kippaan joka aamu kahviporot, banaaninkuoret, omenan raadot jne. Sitä syntyy neljän hengen taloudessa loppujen lopuksi aika paljon ruokajätettä joka aiemmin meni suoraan kaatopaikalle tuottamaan kaiken maailman metaanikaasuja ja lisäämään entisestään ympäristön kuormitusta, mutta ei enää. Nyt lajittelu tulee jo selkäytimestä ja astia käydään tyhjentämässä useaan kertaan viikon aikana. No minullehan se on jäänyt se ns pa…kahomma, mutta kun olen huomannut miten paljon vähämmän meiltä tulee sekajäteastiaan tavaraa ja sitä kautta jopa säästöä, ei tuo biojäteastian tyhjennys tunnu enää missään. Sitä paitsi minä saan kasveille ja kukille joka kevät aivan törkeän hyvää multaa kun tyhjennän astian. No eihän sitä voi sellaisenaan laittaa kasveille vaan pitää sekottaa vähän normimullan kanssa koska muutenhan ne kukat ja pensaat räjähtää yliannostukseen:)

 

Komposti jäässä ja täynnä

Komposti jäässä ja täynnä

 

Oli miten oli. Nyt kun kevätinnoissani ajattelin tyhjentää vähän pikakompostoria kun se alkoi uhkaavasti täyttyä, huomasin että sehän oli ihan jäässä. Ja syy oli ihan oma moka. Minä olin pakkasella kaatunut astiaan kiehuvaa vettä sillä ajatuksella että saisin pytyn taas porisemaan. Mutta eihän se niin toimi. Sinne pitäisi kuulemma laittaa joku pieni kanisteri jossa on kuumaa vettä ja vaihtaa se sitten kun se on taas jäähtynyt. Minä ajattelin vähän oikaista ja näin siinä nyt sitten kävi että jäähän sen meni. Ei edes pistolapiolla saanut kun pieniä nokareita irti kovaa multaa eikä sitä uskaltanut kovin kovasti alkaa hakkaaman ettei tule hutilyöntejä ja koko komeus mene täyteen reikiä. Niin kiire mulla ei ole. Nyt sitten odotellaan kevätauringon lisälämmitystä ja asteiden nousemista vielä vähän lisää niin eiköhän se siitä. Vai onko sulla joku hyvä jippo tähän hätään? En jaksaisi niiden kanistereiden kanssa leikkiä…

IMG_4288


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Ei liitettyjä avainsanoja.


Kommentoi blogikirjoitusta:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*