Pensasleikkurit jokaiselle pensastyypille

Piha
Pensaiden leikkuu on tärkeä osa niiden hoitoa. Hienovaraisten hoito- ja kasvatusleikkausten avulla pensaiden kasvua voidaan pitää kurissa ja ohjata haluttuun suuntaan. Toimenpiteet vaihtelevat pensaan iän, kunnon ja lajikkeen mukaan. Pensasleikkurit kannattaa valita pensastyypin mukaan.

Hoitoleikkuu

Hoitoleikkuulla pensaat muotoillaan kauniiksi – se takaa myös pensaan tuuheamman kasvun. Hoitoleikkuussa uusia vesoja lyhennetään suoralinjaisesti 10–15 cm:n verran. Näin määrätään pensaan korkeus ja tuuheus pitkällä aikavälillä.

Ainavihannat pensaat leikataan yleensä kerran vuodessa, kesävihannat kaksi kertaa vuodessa. Sen sijaan esimerkiksi nopeasti kasvava pyökki leikataan mieluiten kolmasti. Leikkuuhetki on optimaalinen, kun vesat ovat vasta kasvaneet täyteen pituuteensa. Pesivien lintujen suojelemiseksi hoitoleikkuu kannattaa tehdä vasta elokuussa ja toinen hoitoleikkuu myöhemmin syksyllä.

Trimmaus

Pensasta voidaan trimmata kevyesti tai voimakkaasti pensaan kunnon mukaan. Kevyemmässä trimmauksessa marjoja kantavien vesojen pituudesta lyhennetään kaksi kolmannesta ja sivuversot leikataan pois. Tämä edistää uusien vesojen kasvua. Puuperäisissä pensasaidoissa (niverävaahtera, valkopyökki ja punapyökki) ensimmäisenä vuonna tehtävä voimakkaampi trimmaus vähintään kolme neljännestä vesojen päistä saa aikaan tehokkaasti haaroittuvan kasvun.

Vanhat, epätasaiset ja villiintyneet pensaat saadaan kasvamaan tuuheammiksi, kun ne leikataan paksuun runkoon asti (n. 50 cm:n korkuisiksi). Paksujen oksien katkaisuun vaaditaan suuremman terävälin ja tehokkaan moottorin omaava pensasleikkuri.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pensasleikkurin valinta

Leikkurin valintaan vaikuttavat pensaan korkeus, oksan vahvuus sekä virtalähde. Peilaa näitä, kun valitset käyttötarkoituksiisi sopivaa pensasleikkuria.

1. Pensaan korkeus

Pituus ratkaisee. Mitä korkeampi pensas ja mitä lyhyempi käyttäjä, sitä tärkeämpi on terälaipan pituus. Varsinkin suurissa puutarhoissa, joissa on korkeita pensaita, työskentely lyhyellä terälaipalla voi olla vaivalloista ja hidasta. Pitkällä terälaipalla yletyt helpommin pensaiden latvoihin – ja voit työskennellä mukavammin ja tehokkaammin.

2. Oksien vahvuus

Oksien vahvuus on ratkaiseva tärkeä tekijä oikean terävälin valinnassa. Oksan on mahduttava terien väliin. Lisäksi oksien halkaisijan kasvu suurentaa pensasleikkurin tehontarvetta. Pidemmällä terävälillä varustettujen Bosch-pensasleikkureiden teho on vastaavasti suurempi. Nämä tehokkaammat mallit sopivat vanhempien pensaiden leikkuuseen, koska niiden oksat ovat yleensä paksumpia. Pienempi teräväli ja teho riittää nuorille pensaille ja niiden ohuille oksille. Vinkki: valitse epävarmassa tapauksessa suurempi teräväli – näin paksummatkaan oksat eivät tuota ongelmia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3. Akku- vai verkkovirtakäyttöinen

Sopivan työkalun valinta riippuu myös puutarhan koosta. Akkupensasleikkurit sopivat pienemmille puutarhoille. Ne ovat keveitä ja takaavat erinomaisen liikkumavapauden – ja eliminoivat sähköjohdon katkeamisvaaran. Boschin edistyksellisen akkuteknologian ansiosta yksi lataus riittää jopa 75 minuutin pituiseen työskentelyyn.

Verkkovirtakäyttöiset työkalut takaavat maksimaalisen tehon ja jatkuvan leikkuun ilman turhia keskeytyksiä – myös suurissa puutarhoissa. Ne vaativat kuitenkin verkkovirtalähteen – ja mahdollisesti myös jatkojohdon, jos pistorasia ei ole pensaan lähellä. Pidä johto aina mielessä, kun käytät verkkovirtakäyttöistä pensasleikkuria, ettet leikkaa sitä vahingossa poikki!

Tutustu Bosch-tuoteneuvojaan, joka huomioi nämä kolme valintaan vaikuttavaa tekijää. Sen avulla löydät helpommin sopivan laitteen käyttötarkoituksiisi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ensimmäinen Quick-Cut-teknologiaa käyttävä Bosch-akkupensasleikkuri

Uusi Quick-Cut-teknologialla varustettu 18 V:n akkupensasleikkuri AHS 50-20 LI soveltuu pienille ja keskisuurille pensaille, joiden oksat ovat enintään 20 mm:n vahvuisia. Teknologia mahdollistaa siistin ja tehokkaan leikkuun: oksat saadaan katkaistua kerralla, sillä terät pysyvät auki pidempään. Näin leikkuu sujuu keskeytyksittä myös paksumpien oksien kohdalla.

Laitteessa on myös lukkiutumisenestojärjestelmä, joten kone ei hyydy tai jää jumiin paksuja oksia leikatessa. Terän etuosan hammastus katkaisee jopa 25 mm:n oksat sahaustoimintoa hyödyntäen. Keveys ja ergonomia vähentävät käsien ja selän rasitusta. Ja mikä hienointa, akkuteknologia mahdollistaa suuren liikkumavapauden ilman kaapelisalaattia.

Bosch Power4All -järjestelmässä yksi akku käy kaikkiin saman volttiluokan koneisiin. Järjestelmän tuotteet on varustettu Syneon-mikrosirulla, joka ohjaa virrankulutusta aina kulloisenkin tarpeen mukaan. Mikrosiru koordinoi litiumioniakun, moottorin ja vaihteiston saumatonta yhteistyötä varmistaen aina parhaan suorituskyvyn koko projektin ajan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU