Como-järven maailmankuulut puutarhat – ihastu!

Piha
Kaunein Pohjois-Italian järvistä on Como. Sen rannalla sijaitsee kolme maailmankuulua puutarhaa. Lue lisää upeista Villoista ja niiden hienosti hoidetuista puutarhoista. Katso myös kuvat!

Lähes kaikki Pohjois-Italian järviseudun suurista puutarhoista kuuluvat vanhoihin villoihin, joita aatelisto, rikastunut keskiluokka ja kirkollinen ylimystö rakennutti lomahuviloikseen. Nykyisin villat ovat monesti säätiöiden hallussa tai hotelleina, ja puutarhoista huolehtii joukko puutarhureita.

Yhä edelleen niissä voi kuitenkin aistia menneen maailman tunnelman ja antautua saman lumouksen valtaan, joka vietteli aikoinaan monen Euroopan tunnetuista kirjailijoista, taiteilijoista ja runoilijoista näiden lomaillessa huviloissa isäntäväen vieraana.

Villa del Balbianellon puutarha on veden syleilyssä

Villa del Balbianellon puutarha sijaitsee niemen kärkeen kalliolle rakennetulla terassilla, aivan järven partaalla. Huvilan rakennutti keskiaikaisen fransiskaaniluostarin paikalle kardinaali Angelo Maria Durin vuonna 1787. Kardinaalin kuoleman jälkeen sen osti Giuseppe Arconati Visconti, joka teki parannuksia puutarhaan ja rakennutti loggian.

1900-luvun alussa ränsistymään päässeen villan osti ja kunnostutti amerikkalainen upseeri ja insinööri Butler Ames. 1974 huvilan osti vuorostaan tutkimusmatkailija, kreivi Guido Monzino, ensimmäisen Mount Everestille kiivenneen italialaisen retkikunnan johtaja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Monzino täytti huvilan arvokkailla taidekokoelmillaan ja tutkimusmatkoiltaan tuomillaan esineillä. Hän kuoli 1988, jolloin villa taidekokoelmineen siirtyi testamentilla arvorakennusten säilyttämiseen omistautuneen Fondo per l’Ambiente Italiano -säätiön haltuun.


Villa del Balbianello pääsymaksu puutarhaan 5 e Avoinna maaliskuusta lokakuuhun ti, to–su klo 10–18.
Torstaisin ja perjantaisin Villa del Balbianellon puutarhaan pääsee vain vesitaksilla.

Balbianellon puutarha ei esittele harvinaisia kasveja tai upeasti kukkivia perennoja. Sen sijaan se lumoaa vieraansa näköalalla, joka avautuu järvelle ja taustalla siintäville lumihuippuisille Alpeille. Niiden rooli puutarhan tunnelmanluojina on ratkaiseva.

Huvilalle pääsee kahta kautta. Noin 20 minuutin kävelyreitti lähtee Lennon kaupungista ja kulkee niemen reunaa pitkin kukkulan yli ja metsän läpi. Vaikuttavin sisääntulo on kuitenkin järveltä esimerkiksi taksiveneellä, joka kiinnittyy huvilan omaan venepoukamaan. Maihin noustessa kannattaa komean rautaportin kohdalla vilkaista jalkoihin, sillä kiveyksestä löytyy teksti Fait ce que voudras (Tee kuten haluat). Kardinaali Durin kaiverrutti sen askelmaan kuvaamaan mottoaan kesähuvilaa rakennettaessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Rannasta ylös huvilaan johtaa jyrkkään kalliorinteeseen rakennettu kävelytie, jota muotoon leikatut puksipuut ja laakeripensaat reunustavat. Keväällä rinteen atsaleat, magnoliat ja alppiruusut tuovat kukinallaan väriä muulloin lähes yksinomaan vihreään ympäristöön. Puutarha on saanut vaikutteensa sekä klassisesta italialaisesta tyylistä patsaineen ja täsmällisine muotoonleikkauksineen että englantilaisesta romanttisesta tyylistä vapaasti puistossa mutkittelevine polkuineen.


Loggian sisätiloissa on näytteillä Guido Monzinon tutkimus- matkoiltaan tuomia esineitä.


Keväällä puutarhassa kukkii Ihanasti hunajalta tuoksuva kaksivuotinen kultalakka (Erysimum cheiri).

Balbianellon sydämen muodostaa pienen kirkon edessä oleva terassialue, jota kirjavarunkoiset plataanipuut varjostavat. Terassin koristeellista kaidetta rytmittävät kiviuurnat ja järvelle tähyilevät veistokset. Sivummalla puutarhassa, somasti kivettyjen polkujen varrella, kasvaa myös ainavihantia rautatammia (Quercus ilex), kamferipuita (Cinnamomum camphora) ja välimerensypressejä (Cupressus sempervirens). Rakennusten seiniä ja terassin muure- ja pehmentää tiukan pitsimäiseksi leikattu kääpiököynnösviikuna (Ficus pumila).

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ainutlaatuisen sijaintinsa ansiosta Villa del Balbianello on suosittu häiden pitopaikka. Se on myös toiminut kuvausympäristönä eri menestyselokuvissa kuten Tähtien sota: Episodi II ja James Bond – Casino Royale.

Prinsessan puutarha Villa Charlotta


Villa Carlotta puutarhoineen on nykyään järvimaisemaa myöten hyvin samannäköinen kuin 150 vuotta sitten. Villa Carlotta Pääsymaksu 8,50 e Avoinna päivittäin maaliskuusta lokakuuhun klo 9–18. Puutarhassa on kahvila.

Villa Carlottan rakennutti 1600-luvun lopulla milanolainen markiisi Giorgio Clerici. Alun perin puutarha koristeltiin italialaiseen tapaan veistoksin ja suihkulähtein. Clericin kuoltua hänen tyttärensä Claudia meni naimisiin Gian Battista Sommarivan kanssa, joka oli kuuluisa poliitikko, liikemies ja taidemesenaatti.

Sommarivan aikana huvilasta tuli varakkaiden keskieurooppalaisten tärkeä pysähdyspaikka aikakaudelle tyypillisellä, pitkällä Euroopan-kiertomatkalla. Sommarivan aikaan myös puutarha remontoitiin englantilaistyyliseksi ja luonteeltaan romanttiseksi. Järven vastarannalla oli Sommarivan poliittisen kilpailijan Francesco Melzi d’Erilin puutarha, ja Sommariva näki suunnattomasti vaivaa voittaakseen kauneudestaan kuuluisan Villa Melzin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sommarivan perilliset myivät villan 1843 Hollannin prinsessa Mariannelle, joka antoi sen häälahjaksi tyttärelleen prinsessa Carlottalle tämän mennessä naimisiin Saxen-Meiningenin ruhtinaan Georg II:n kanssa. Ruhtinas oli hyvin kiinnostunut kasvitieteestä ja istutti puistoon harvinaisuuksia, joista moni kasvaa siellä edelleen.

Villa Carlottan kahdeksan hehtaarin kokoinen puutarha on ehkä tunnetuin keväällä kukkivista erivärisistä atsaleoistaan ja alppiruusuistaan, mutta siellä kasvaa myös useita vanhoja kamelialajikkeita, isoja setrejä (Cedrus) ja jättiläispunapuita (Sequoia sempervirens), valtavia plataaneja ja monia trooppisia kasveja.


Puutarha on kuuluisa aaltoilevaksi kukkamereksi leikatuista atsaleoistaan ja alppiruusuistaan, joita kasvaa siellä yli 150 erilaista.

Rantakadulle avautuvan pääportin luona on pieni klassinen 1600-luvun muotopuutarha, jonka värit vaihtelevat kulloinkin vuorossa olevien kesäkukkaistutusten mukaan. Ylhäällä terassilla talon edustalla voi käyskennellä tiuhassa sitruspuupergolassa tai lähteä etäämmälle puistoon, jossa erilaiset teemapuutarhat seuraavat toistaan. Kapeat käytävät risteilevät rinteessä, mutta suunnistus on helppoa, kunhan seuraat sisääntulossa jaettavaa erinomaista karttaa, johon puutarhan eri osat sekä mielenkiintoisimmat kasvit on merkitty selkeästi.

Toukokuun alussa atsaleat puhkeavat loistoonsa

Jos jaksat kiivetä niiden yläpuolelle rinteeseen pikku huvimajaan, silmiesi alla lainehtii kukkameri. Prinsessa Carlottalla oli tapana pitää juhlia erityisesti toukokuussa, jolloin kutsujen tärkeä ohjelmanumero oli veneretki järvelle ihailemaan kukkivien atsaleojen värittämiä rinteitä.

Osa puutarhan alppiruusuista on satoja vuosia vanhoja, ja yhden ainoan alppiruusulajin (Rhododendron arboreum) muodostamassa metsikössä voi helposti kuvitella tunnelman, joka vallitsee kasvin kotiseudulla Himalajan rinteillä. Kävelypolku kulkee puun kokoisten alppiruusujen alla, ja toukokuun loppupuolella niiden putoilevat kukat värittävät maan vaaleanpunaiseksi.

Moni puutarhan kamelioista (Camellia japonica) on jo hyvinkin suuria ja vanhoja. Huhti-toukokuun vaihteessa ne avaavat herkät nuppunsa ja paljastavat lähes epätodellisen täydellisen muotoiset kukkansa. Harvinaisimmat lajikkeet kasvavat aivan talon takana veistossyvennyksen kummallakin puolella.

Vaikka jyrkkä polku ylämäkeen ei houkuttelisi, kiipeäminen kannattaa, sillä Villa Carlottan japanilainen puutarha on poikkeuksellisen hyvin hoidettu ja harmoninen. Ylärinteessä on myös vähemmän muita vieraita ja koululaisryhmiä, jotka keväällä parveilevat puutarhan alaosissa.

Uusklassinen puutarha Villa Melzi


Yli satavuotiaat japaninvaahterat heijastuvat upeasti lammen pinnasta Villa Melzin japanilaisessa puutarhassa.

Como-järven eteläosan jakaa kahtia Bellagion niemi, jonka kärjessä sijaitsee idyllinen Bellagion kaupunki. Francesco Melzi d’Eril, Lodin ruhtinas ja Napoleonin hallitseman Italian varapresidentti, rakennutti 1800-luvun alussa Villa Melzin aivan kaupungin kupeeseen. Rakennuksen ja puutarhan tyyliksi oli Napoleonin suosima, muodikas uusklassismi itsestään selvä valinta.

Klassisten patsaiden koristaman puutarhan suunnittelivat arkkitehti Luigi Canonica ja kasvitieteilijä Luigi Villoresi, ja sitä pidetään ensimmäisenä englantilaistyylisenä puistona Comon alueella. Kuuluisat vieraat eri puolilta Eurooppaa levittivät laajalle tarinoita puistomaisen puutarhan kauneudesta. Muun muassa ranskalainen kirjailija Stendhal kuvaili sitä teoksissaan ja Franz Liszt haki sieltä inspiraatiota sävellyksiinsä.


Villa Melzi Pääsymaksu 6 e Avoinna päivittäin maaliskuusta lokakuuhun klo 9.30–18.30.
Puiston ylärinteessä sijaitsee bambupuutarha, jonka 25 lajista osa on melko harvinaisia.

Itämainen puutarha 1800-luvun loppupuolelta

Heti puiston sisääntulon takana on pieni 1800-luvun loppupuolella rakennettu itämainen puutarha, jossa erilaiset japaninvaahterat (Acer japonica) heijastuvat lummelammen pinnasta. Lammen pohjoispäädyssä on myös romantiikan aikakauden puutarhojen tärkeä yksityiskohta – keinotekoinen luola.

Talolle johtavaa tietä reunustavat vanhat plataanit, jotka on leikattu sienen muotoisiksi jo 1800-luvulla. Leikkaustavan uskotaan periytyvän Napoleonin Ranskasta, jossa sotilaat tarvitsivat suojaa auringonpaahteelta. 1800-luvulla puutarhoissa oli suosiossa myös kaikki eksotiikkaan viittaava. Tämän muodin jäänteenä Melzinkin eteläpäässä on edelleen pieni bambumetsikkö.

Perennaistutusten sijasta Villa Melzin viehätys perustuu harmonisiin näkymiin, rinteen kauniisti muotoiltuihin pensasryhmiin sekä suuriin ja vanhoihin yksittäispuihin, joiden joukossa kasvaa monta kiinnostavaa erikoisuuttakin.

Rinteessä vuorottelevat muotoon leikatut ja vapaasti kasvavat pensaat sekä suuret yksittäispuut.