MAINOS

Ehkäise kosteusvaurio – 5 vinkkiä kosteusvaurioiden ehkäisyyn

Talo

Eniten pientalojen vuotovahinkoja aiheuttavat kylmän käyttöveden putkisto, viemäriputkisto ja astianpesukone. Vuotovahinkojen yleisin syy on mekaaninen rikkoutuminen. Ennaltaehkäisy on tärkein toimenpide, jotta talo pysyisi terveenä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Salaojaputkien asennus. 

– Kosteusvaurioita voi syntyä myös puutteellisen ilmanvaihdon tai hulevesien aiheuttamana. Vastuullinen omistaja seuraa salaojien, sadevesikaivojen sekä putkiston kuntoa ja ilmanvaihdon riittävyyttä,  Uponorin palvelukonseptipäällikkö Terhi Klemetti kertoo. Finanssialan Keskusliiton mukaan vakuutusyhtiöt maksoivat vuonna 2014 korvauksia yli 37 000 äkillisestä vuotovahingosta. Korvausten yhteissumma on noin 153 miljoonaa euroa.

5 vinkkiä omakotitalon kosteusvaurioiden ehkäisyyn

  1. Tarkista ja puhdista salaojien tarkistuskaivot ja rännikaivot säännölliesti (väh. 1 krt /v) ja huolla tarvittaessa.
  2. Puhdista sadevesikourut lehdistä ja roskista syksyisin ennen pakkasia ja uudestaan keväällä.
  3. Käytä lvi-alan asennus- ja korjaustöissä vain luotettuja ammattilaisia.
  4. Seuraa vesi- ja viemäriputkiston kuntoa ja vedenkulutusta säännöllisesti (väh. 1 krt/kk). Yllättävä vuoto voi löytyä seurannalla.
  5. Tarkkaile koneiden ja laitteiden kuntoa. Esimerkiksi astianpesukoneiden poistoletkuista johtuvat vuodot ovat yleistyneet. Koneen alle asetettava muovikaukalo ei välttämättä riitä, jos vuoto tapahtuu kaukalon ohi. Kytkennät kannattaa tehdä kaapin sivuseinästä ja koko koneen alataso on hyvä kosteuseristää esimerkiksi yhtenäisellä muovimatolla tai kaukalolla, jossa kaadot ovat oikeaoppisesti – näin pienimmätkin vuodot huomataan ajoissa.

Salaojien kunto

Salaojien puuttuminen tai niiden puutteellinen toiminta sekä hulevesien ohjautuminen väärin aiheuttavat suuria riskejä. Salaojat johtavat maaperässä liikkuvat vedet rakennuksen ympäriltä pois, jotta vedet eivät kastele perustuksia.

Jos salaojat puuttuvat, ne kannattaa ehdottomasti asentaa. Samalla on syytä asentaa kattovedet poisvievä sadevesiputkisto sekä lisätä perustusten vesi- ja lämmöneristystä. Kattovesiä ei saa johtaa salaojiin.

Käyttövesiputkiremontti nopeasti

Omakotitalon yleisin vuotovahinko tapahtuu kylmissä käyttövesiputkissa.


– Käyttövesiputkien remontteja tehdään nykyisin usein pinta-asennuksina, sillä silloin saneeraus ei häiritse asumista juuri ollenkaan. Remontti on nopea, ja se on myös edullisempi vaihtoehto kuin viedä putket rakenteiden sisään. Uponor-komposiittiputkella tehty käyttövesiremontti kestää yleensä 3–5 päivää, ja talossa voi asua normaalisti koko remontin ajan, Uponorin tuotepäällikkö Pekka Jalonen sanoo. Uponor-komposiittijärjestelmä sopii pinta-asennuksiin joko perinteisenä valkoisena tai uutena kromipintaisena. 


Vuoto- ja vesivahinkoja voidaan ehkäistä rakennusten suunnitelmallisella kunnossapidolla ja laitteiden huolellisella käytöllä.– Kosteusvauriot ja sitä kautta mahdolliset homevauriot ovat mutkikkaita selvittää ja korjata. Siksi pääpaino pitää olla ennaltaehkäisevässä korjaamisessa, Uponorin pientalojen kuivatuksen tuotepäällikkö Jyrki Löppönen korostaa.

Uponor on yksi johtavista asuin- ja liikerakennusten sisäilmasto- ja käyttövesijärjestelmien toimittajista Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Pohjois-Euroopassa Uponor on myös merkittävä yhdyskuntatekniikan putkijärjestelmien toimittaja. Uponorissa työskentelee yhteensä noin 3 800 henkilöä 30 maassa. Konsernin liikevaihto vuonna 2014 ylitti miljardi euroa. Uponorin osake on listattu NASDAQ Helsingissä.

Lähde: ePressi.com, kuva: Uponor

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kosteusongelmat kosteussulku kosteusvaurio kosteusvauriot vesivuoto vuotovahinko


Lisää samasta aiheesta