Elintaso lisää ruokahävikkiä

Sisustus
Kuluttajat odottavat, että tuoretta leipää on oltava sulkemisaikaan saakka tarjolla. Kaupoissa hävikkiä lisää muun muassa se, että imagosyistä hyllyjen on oltava aina täynnä. Lue lisää!

Valikoiman on pienessä lähikaupassakin oltava ruhtinaallinen. Kaupalle ongelmallisimpia ovat tuoretuotteet, kuten vastapaistetut leivät, joita pidetään hyllyssä yleensä vain seuraavaan päivään saakka.

– Kuluttajat odottavat, että tuoretta leipää on oltava sulkemisaikaan saakka tarjolla, Juha-Matti Katajajuuri Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:stä toteaa.

Tilannetta voitaisiin MTT:n mukaan parantaa esimerkiksi siten, että tuotteita myytäisiin entistä enemmän alennuksella, kun parasta ennen -päivämäärä lähestyy. Lisäksi ruokaa voitaisiin lahjoittaa esimerkiksi kodittomille. Moni suomalainen pitää päiväysmerkintöjä liian tiukkoina siihen nähden, miten kauan elintarvikkeet todellisuudessa säilyvät.

– MTT:n hankkeen jälkeen Evira on löysyttänyt ruokalahjoituksiin liittyviä määräyksiä, Katajajuuri sanoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ravintoloissa huonoin tilanne on linjastopohjaisissa lounasravintoloissa. Tarjoiluastioiden on notkuttava kukkuroillaan, jotta linjasto vetäisi puoleensa, ja siksi osa ruoasta ehtii pilaantua. Lounaspaikoissa, joissa valmis annos tuodaan pöytään, hävikkiä syntyy vähemmän.

Jokainen suomalainen haaskaa syömäkelpoista ruokaa kotonaan noin 23 kiloa vuodessa. Lisäksi vähittäis- ja tukkukaupoissa hävikkiä kertyy 12–14 kiloa asukasta kohti ja ravintoloissa vielä hivenen lisää.

Ruokahävikkiä yritetään saada kuriin kolmentoista Euroopan maan yhteisellä Fusions-hankkeella. Suomessa hanketta vetää Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT.

Lue lisää Ruokahävikistä

Ruokaa turhaan roskiin – miljoonia kiloja >
Näin vähennät ruokahävikkiä >
Ruokahävikin pienentäminen vaatii havahtumista >
Yksin asuva nainen tuhlaa eniten ruokaa >

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lähde:
Europa-verkkojulkaisu
Tutkimuspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT