MAINOS

Elokuun elonkorjuuaika on täällä – aloita syyslannoitukset, torju härmä

Piha

Elokuu ja mitä parhain elonkorjuuaika on alkanut. Ennätyssatoa kerätään nyt niin metsistä kuin kotipuutarhoista. Myös valmistautuminen ensivuoden satokauteen aloitetaan jo nyt tänä syksynä. Syysistutettavien valikoima on julkaistu!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Runkotomaateilta latvat poikki ja varkaat pois

Itse en yleensä ole mikään kalenterin orja, seuraan ennemmin ilmoja, mutta tosiasia on, että kyllähän valon määrä kalenteria seuraa.

Nyt kun kuukausi on vaihtunut elokuulle, on vuorossa runkotomaattien latvojen katkominen. Silloin se lopettaa pituuskasvun ja sato kypsyy ja valmistuu paremmin.

Varkaiden poistosta on nyt myös hyötyä kypsyvälle sadolle ja sille, että kasvusto pysyy sopivan ilmavana. Se taas on tärkeää siksi, etteivät kasvitaudit pääse iskemään. Se vaara kun kasvaa ilmojen viilentyessä ja kosteuden noustessa, etenkin jos kasvusto on tiheä ja / tai heikkokuntoinen.

Syyslannoitukset alkavat – nimitys harhaanjohtava 

Kuulostaa joka kerta oudolta sanoa keskellä kesää, että nyt on aika aloittaa syyslannoitukset. Syyslannoitteen oikeampi nimitys pitäisi olla loppukesän lannoite. Syyslannoite nimi johtaa liian helposti siihen mielikuvaan, että se annetaan vasta joskus myöhään syksyllä. Silloinhan siitä ei ole enää mitään hyötyä kasveille, vaan se jää maahan ja on sitten keväällä maassa (ellei ole huuhtoutunut pois) juuri kun kasvit tarvisivat typpeä (N) eivätkä typetöntä syyslannoitetta. 

Minun tapani antaa syyslannoitetta on selkeä; teen sen elokuussa. Rakeisena annan heti alkukuusta. Kastelulannoitteena (jota valtaosin käytän, koska se on varmin tapa saada lannoite kasveille) annan kaksi- tai kolme kertaa elokuun aikana, parin viikon välein.

Ja syyslannoitettahan annetaan pääosin satoa tuottaville, monivuotisille puuvartisille kasveille. Toki myös koristekasveille ja kyllä minä olen sitä antanut hiukan myös perennoille. Ei siitä haittaakaan ole ollut. Saavat nekin hyvän talviravinnon ja tuleentuvat oikeaan aikaan.

Myös talvetettaville kesäkukille (mm. perinnepelargonit) alan antamaan hiljalleen syyslannoitetta. Talvehtivat sen avulla selkeästi paremmin.

Kesäkukille, jotka päätyvät kasvukauden jälkeen kompostiin, sitä vastoin annan ja jatkan ihan normaalia kastelulannoitteen antoa. Siis jos on tarvis. Monet niistä näyttävät pärjäävän niillä keväällä laitetuilla lannoitekävyillä vallan hyvin.

Kasteluveteen sekoitettavaa syyslannoitetta olen pussittanut isoista säkeistä pienempiin pusseihin (500 g / 4,95 € ) ja niitä löytyy täältä.

Härmä hyökkää syksyllä – apua kotikonstein

Härmä on sienitauti, joka ilmestyy syksyisin, kun yöt alkaa kostua, kasvusto vanhenee, tihenee, jne. Yleensä se on enempi ulkonäköhaitta, mutta pahasti iskiessään se saattaa nujertaa koko kasvin.

Etenkin lämmittämättömissä kasvihuoneissa härmä iskee helposti, kun ilma vaihtelee päivän lämpöisen ja yön kylmän välillä. Kurkku- ja tomaattikasvustoon pahoin iskien se saattaa tuhota loppukesän sadon kokonaan.

Tärkeää ennakointia on tietysti poistaa huonot lehdet ja kasvinosat, harventaa kasvustoa ilmavaksi, kastella maltillisesti ja vain aamuisin, pitää huoli kasvien kasvukyvystä, poistaa kukkineita nuppuja jne.

Mutta mikäli härmä sitten kumminkin iskee, niin kotikonstein sitä voi ja kannattaakin torjua. Resepti on yksinkertainen ja aineet löytyvät kotoa:

  • 1/2 litraa vettä
  • 2 rkl mäntysuopaa
  • 1 rkl ruokaöljyä (max 1 rkl. liika määrä voi aiheuttaa lehtisolujen tukkeutumista)
  • 1/2 tl ruokasoodaa

Sekoita ensin mäntysuopa ja ruokaöljy sekaisin, lisää ruokasooda ja lopuksi (lämmin/ haalea) vesi, ravista kunnolla sekaisin esim. sumupullossa

Sumuta kasvusto kauttaaltaan, myös lehtien alapinnat ja mullan pinta, enintään 1 krt viikossa. Usein riittää 2-3 viikon välein.

Nyt ne on julki – syksyn tuotteiden esittely

Syysistutettavien valikoima on nyt julkaistu. Mukana paljon uutuuksia ja laaja valikoima kukkasipuleita, marjakasveja, monivuotisia ja tarpeellisia istutus- ja hoitotarvikkeita sekä karkoittimia.

Koko valikoiman näet nyt täältä.

Syysistutusterveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

elokuu elonkorjuu härmä Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat runkotomaatit runkotomaatti


Lisää samasta aiheesta