MAINOS

Enemmän ikää, lisää valoa

Sisustus

Iän karttuessa ihmisen näkökyky useimmiten heikkenee ja kotiin tarvitaan yhä parempi valaistus. Anna läheiselle lahjaksi valoa!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Ihminen kaipaa ikävuosien karttuessa yhä paremman valaistuksen suoriutuakseen arkiaskareista. Iän tuomat muutokset vaikuttavat näkökenttään, liikkeen havainnointiin, näöntarkkuuteen, kontrastien havainnointiin, häikäisyalttiuteen ja värierottelukykyyn.

Hyvä valaistus auttaa hahmottamaan kodin tilat ja toimimaan helpommin arkiaskareissa. Se virkistää mielialaa ja lisää turvallisuutta.

– Näin vuoden pimeimpänä aikana toivoisin läheisten ja ystävien auttavan ikäihmistä tarkastamaan asunnon valaistuksen ja valaisimet, jos tämän omat kyvyt eivät enää riitä, sanoo valaistussuunnittelija Päivi Oikarinen.

Hän muistuttaa, että valaisimet pitäisi huoltaa ja puhdistaa ainakin kerran vuodessa. Se voi kuitenkin olla seniorille ylivoimainen urakka, koska valaisimet saattavat sijaita hankalissa paikoissa kurkottelun tai kiipeämisen päässä ja huoltotyöt voivat vaatia vähän voimiakin näppeihin.

– Jouluvalot ja pihavalot ovat pahimmillaan koko vuoden ulkona, ja niiden johdot hapertuvat. Valot ovat sähkölaitteita, joiden turvallinen käyttö vaatii säännöllistä huoltoa ja huomiota, Oikarinen huomauttaa.

– Valaisimiin kertyy rasvaa, likaa ja pölyä, mikä heikentää valaisutehoa, joten niiden säännöllinen puhdistaminen on erittäin olennaista.

Anna lahjaksi valoa

 • Tarjoa apua valaisimien puhdistamisessa.

 • Hanki led-valonlähde tai kokonaan uusi valaisin

 • Tilaa tarpeeseen sähkömiehen käynti.

↑ Epäsuoralla valolla saadaan asuntoon häikäisemätöntä lisävaloa.

Näin autat ikäihmistä valaisussa – avustajan muistilista

Riittääkö valo?

Arvioi, onko yleisvaloa riittävästi eri tiloissa ja siellä missä valoa tarvitaan. Entä riittääkö valoa lukemiseen ja tarkemman työn tekemiseen?

Muista puhdistaa ja huoltaa!

 • Säännöllinen pölyjen pyyhkiminen varmistaa, että lamput ja niiden varjostimet säilyvät puhtaina ja tuottavat mahdollisimman paljon valoa.
 • Kun puhdistat valaisimen perusteellisemmin tai huollat sitä, muista katkaista virta. Jos purat valaisinta huollon yhteydessä, ota ensin kuva, jotta osaat koota sen takaisin.
 • Hyvät ohjeet ennen työn aloittamista löydät Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry:n nettisivuilta.

Vaihda valonlähteet tarpeen mukaan.

Hankalasti vaihdettaviin kohtiin on hyvä hankkia pitkäikäinen ja sytytettäessä heti kirkas led-valonlähde. Hyvässä valaistuksessa tavarat löytyvät helpommin ja tapaturmariskikin pienenee, koska valonlähdettä ei tarvitse vaihtaa usein. Korvaa 60 W hehkulamppu esimerkiksi 9–11 W:n 800 lm led-valonlähteellä. Esimerkiksi Airamin Oiva 9W 806 lm 3000K maksaa n. 3 €/kpl.

Keskustele ikäihmisen kanssa valaistuksen tarpeesta:

 • Tarvitaanko yöksi jatkuvasti palavaa himmeämpää yövaloa tai wc-käynneille liikkeestä syttyviä yövaloja? Voisiko wc- ja kylpyhuonetiloissa olla liiketunnistimella toimivat valot?
 • Jos vaatekaappeihin tai komeroihin tarvitaan lisää valoa, niihin voidaan asentaa paristoilla tai sähköllä toimivat valaisimet. Ne syttyvät, kun komeron ovi aukaistaan.
 • Kevytrakenteiset, helposti kaatuvat valaisimet voisi vaihtaa tukevampiin. Entä viedäänkö rikkinäiset ja huonokuntoiset valaisimet kunnostettavaksi vai hankitaanko tilalle uusia?
 • Epäsuoralla valolla asuntoon voitaisiin lisätä häikäisemätöntä lisävaloa.
 • Omakotitalossa asuvalle on aiheellista hankkia sisääntuloon liike/hämärätunnistimella syttyvä ulkovalaisin.
 • Vältä jatkojohtojen käyttämistä. Tilaa mieluummin sähkömies asentamaan lisäpistorasioita. Pistorasioiden asennuskorkeuksia voi samalla muuttaa korkeammalle ikäihmisille sopivammaksi.
 • Entä ovatko jouluvalot kunnossa sisällä sekä ulkona ja onko tarvetta hankkia uusia?

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ikäihminen led-valonlähde näkökyky STEK Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry valaisimen huolto valaisimen puhdistus valaisin