MAINOS

Energiamerkintä paljastaa: kodinlaitteet ovat entistä energiatehokkaampia

Keittiö

Kodin laitteiden energiamerkintä kertoo laitteen energiankulutuksesta. Viime vuosina Suomen markkinoille on tullut entistä enemmän hyvin energiatehokkaita laitteita.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Myynnissä olevat laitteet ovat myös aiempaa useammin selvästi tehokkaampia kuin laitteille asetetut minimivaatimukset. Hyvä energiatehokkuus ei aina kuitenkaan tarkoita korkeaa hintaa: joskus parhaan A+++ -luokan laitteen saa peruslaitetta halvemmalla.

Motivan seurannan mukaan etenkin suurten kodinkoneiden kohdalla laitetarjonta on selvästi siirtynyt energiatehokkaampaan suuntaan. Kehitys on ollut viime aikoina nopeaa, johtuen mm. EU:n ekosuunnittelu- ja energiamerkintädirektiivien vaatimuksista. Markkinoille tulee entistä energiatehokkaampia laitteita ja sähköä enemmän kuluttavat laitteet poistuvat myymälöistä.

Kylmälaitteiden energiamerkintä yhä useammin A++ tai A+++

Kylmälaitteiden tarjonta on kokonaisuudessaan siirtynyt selvästi energiatehokkaimpiin A++ ja A+++ -luokan laitteisiin, joiden osuus myytävistä kylmälaitteista on jo liki 50 prosenttia. Ekosuunnitteluvaatimusten myötä myynnissä ei ole A+ -energialuokkaa tehottomampia laitteita.

Myytävänä olevista pesukoneista jo yli puolet on parasta A+++ -luokkaa, alle A+ -luokan laitteiden osuus on enää 5 prosenttia. Kaupan kuivausrummuista jo 65 prosenttia on vähintään A+ -luokkaa, joka selvästi kuvastaa lämpöpumpputoimisten kuivausrumpujen yleistymistä. Vaikka tekniikka kehittyy ja energiatehokkuus paranee, eivät hinnat kuitenkaan suoraan seuraa perässä. Pesukoneiden A+++ -luokasta löytyivät sekä markkinoiden kalleimmat että halvimmat mallit.

Televisioiden kasvanut koko hidastaa energiatehokkuutta

Älytelevisio

Nykyisen television voi varustaa älytelevisioksi vaihtamalla digiboksin uuteen älykkääseen malliin.

Televisioissa on uuden led-tekniikan myötä siirrytty selvästi energiatehokkaampiin malleihin: A+ ja A++ -luokissa kaupan tarjonta on jo liki 67 prosenttia. Televisioiden koon kasvaminen on kuitenkin heikentänyt kehitystä: B-luokassa on mukana uusia laitemalleja, joiden kuvaruudun koot ovat selvästi aiempaa suurempia.

TOP5-vinkit kodinlaitteiden ostajalle

 • Hanki vain tarpeeseen
  • Mieti, onko hankinta oikeasti tarpeellinen vai voisiko laitteen vain vuokrata tai lainata? Tarvitaanko taloudessanne useita televisioita, pelikonsoleita, tietokoneita jne.
 • Hanki omaan käyttöön sopiva, oikean kokoinen laite
  • Liian suuri tai liian pieni laite aiheuttaa turhaa kulutusta: liian suurella pyykinpesukoneella pestään vajaita koneellisia usein kun pyykkiä ei tule tarpeeksi. Liian pienellä koneella joutuu suuressa perheessä pesemään pyykkiä liian usein, joten kulutus kasvaa.
 • Vertaile laitteiden energiankulutuksia – hyödynnä energiamerkintöjä
  • Energiamerkintä löytyy jo nyt kaikista suurista kodinlaitteista sekä televisioista. Merkintää kannattaa hyödyntää ja vertailla laitteiden energiankulutuksia. Muista kuitenkin, että käyttö ratkaisee: tehokkainkin laite kuluttaa energiaa turhaan jos sitä käytetään turhaan, se sijoitetaan väärin eikä siitä pidetä huolta.
 • Etsi markkinoiden tehokkaimmat laitteet.
  • Vertailemalla laitteita ja valitsemalla itsellesi sopivan, oikean kokoisen laitteen voit vaikuttaa merkittävästikin hankkimasi laitteen kulutukseen. Esimerkiksi Topten-Suomi.fi auttaa energiatehokkaimmat kodinkoneet. Alhaisen sähkönkulutuksen lisäksi huomioidaan muutkin tekijät, kuten mm. veden kulutus. Palvelussa listataan kodin laitteiden lisäksi myös henkilö- ja pakettiautot.
  • Myös Motivan Ostajan opas auttaa laitehankinnoissa ja kertoo laitteiden oikeasta käytöstä sekä sijoituksesta.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energiamerkki kodinkoneet kylmälaitteet