Vuoden Energiaperhe -kilpailijoiden energiankulutus on laskenut tuntuvasti

Lämmitys

Marita Taavitsainen, Olga Temonen ja Kai Lehtinen ovat puolen vuoden ajan kiinnittäneet huomiota energiankulutukseen ja säästöjä on syntynyt parhaimmillaan jo yli 1 000 euroa. Energiankulutus laskee pienillä teoilla.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kolme Vuoden Energiaperhe -kisaajaa on päässyt koviin tuloksiin puolen vuoden aikana, kun he ovat pienentäneet sähkönkulutustaan Vattenfallin energia-asiantuntija Airi Laakkosen avustuksella.

Näyttelijä Kai Lehtinen on pudottanut kotinsa sähkönkulutusta puolella, tuottaja Olga Temonen reilulla 40 prosentilla ja laulaja Marita Taavitsainen neljänneksellä.

– Kaikki kilpailijat ovat pärjänneet hyvin ja säästölukemat ovat olleet hurjia koko kevään ajan, kisan järjestäneen Vattenfallin energia-asiantuntija Airi Laakkonen kiittelee. Säästöprosentit on laskettu niin, että kilpailuvuoden kulutusta on verrattu edellisen vuoden kulutukseen ja siihen on tehty lämpötilakorjaus. Edellinen vuosihan oli huomattavasti kilpailuvuotta kylmempi.

Laakkonen kävi ennen kisan alkua tutustumassa, kuinka kilpailijat asuvat ja käyttävät sähköä ja antoi vinkkejä, missä kullakin olisi parantamisen varaa. Kilpailun aikana jokaisen perheen sähkönkäyttöä on seurattu reaaliajassa, jolloin sähkösyöpöt ovat olleet helppoja paikallistaa ja tehdä tarvittavia muutoksia.

Sähkön säästäminen haasteellista Olga Temosen perheen vanhassa maatalossa

Vanhassa maatalossa perheensä kanssa asuva Olga Temonen tietää, ettei heidän kotonaan pysty asumaan yhtä energiatehokkaasti kuin uudessa kaupunkikodissa. Ikkunoista vetää talvisin ja usein villasukkia tarvitaan kaksikin kerrosta. Temonen myöntää, että kisa on saanut hänet hurahtamaan energiansäästöön. – Olen alkanut tehdä ruokaa entistä enemmän puuliedellä ja välttämään sähköuunin lämmittämistä. Suurin oivallus on kuitenkin ollut sähkölaitteiden huoltaminen. Seuraavana tehtävälistalla on pakastimen sulatus, Temonen kertoo

Temosten kodissa putsattiin kisan alussa kaikki kolme ilmalämpöpumppua ja talvella ison talon salia pidettiin kylmänä. Muutokset ovat tuoneet tuntuvan säästön myös pankkitilille.

– Olga on säästänyt kolmikosta eniten rahaa, toistatuhatta euroa. Mutta ovat Maritan ja Kainkin säästöt jo yli 600 euroa, Laakkonen huomauttaa.

Energiankulutus laskee myös pienillä muutoksilla

Mukavuudenhaluisen Marita Taavitsaisen säästökuuri osoittaa, että sähkönkulutusta voi pudottaa myös pienillä muutoksilla. Perhe on vähentänyt sähkönkulutusta neljänneksellä viime vuoteen verrattuna skarppaamalla valojen ja sähkölaitteiden kanssa ja opettamalla lapsiakin sammuttamaan valot perässään. Myös takassa on poltettu puita ahkerasti. Kaikki ei kuitenkaan ole ollut aina helppoa.

– Meillä hampaiden kiristelyä aiheuttaa miehen tahto pitää keittiön lattialämmitys pois päältä ja minun on pitänyt aamuisin laittaa villasukat jalkaan, Taavitsainen paljastaa.

Energiatehokkaasti asuva Kai Lehtinen on pudottanut energiankulutustaan eniten

Kai Lehtinen

Näyttelijä Kai Lehtinen on pudottanut kotinsa sähkönkulutusta puolella.

Perheen hirsitaloa on lämmitetty edellisenäkin vuonna puuhakkeella ja sähköä vievät lähinnä vain kodinkoneet. Tosin pihan saunarakennuksessa on sähköpatterit ja silti pudotusta on tullut puolet viimevuotiseen verrattuna.

Lehtisten saavutus on energia-asiantuntijallekin yllätys. Kain mukaan tässä on vaan oltu entistä tarkempia: on sammuteltu valoja ja laitteita nuorison jäljiltä, heiltä kun joskus pakkasella kouluun lähtiessä unohtuu sähkölämmitetyn huoneen ovet ja ikkunat raolleen. Ei se sen ihmeellisempää ole! Silti seuraava puolivuotiskausi tulee olemaan mielenkiintoinen.

Vaikka vuoden aikana vertaillaan kilpailijoiden sähkönkulutusta tarkasti, ei korkein sähkönsäästöprosentti takaa vielä kisan voittoa. Huomioon otetaan myös kilpailijan tekemät muutokset arjen toimissa, ideat ja innostus. Tarkoituksena ei ole elää askeettisesti vaan energiatehokkaasti.

– Tässä kohti kisaa en pistäisi kilpailijoita paremmuusjärjestykseen. Syksy on edessä ja kaikilla on mahdollisuus vielä vaikka mihin, Laakkonen toteaa.
Vattenfallin Vuoden Energiaperhe -kilpailu päättyy marras-joulukuun vaihteessa.

Lisätietoja: www.energiaperhe.fi

 

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Ei liitettyjä avainsanoja.