MAINOS

Energiansäästö pakkaskaudella

Lämmitys

Talven paukkupakkasilla kodin lämmitystarpeen lisäksi myös energiankäyttö kasvaa. Miten talven energiapiikkeihin voi varautua?

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kun lämpömittarin lukemat alenevat, kodin lämmitystarve lisääntyy ja energiankäyttö kasvaa. Energiansäästö talviaikaan ei ole mahdotonta, vaikka pientaloissa eniten energiaa kuluukin yleensä tilojen lämmitykseen – itse asiassa säästöpotentiaali kasvaa energiantarpeen kasvaessa. Kovien pakkasten aikaan energiankäyttöön kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jotta energialaskut pysyvät kurissa.

Energiatehokasta lämmittämistä

Yksi tapa säästää lämmityskuluissa on varaavan takan tai leivinuunin lämmittäminen. Polttopuilla tuotettu lämpö on huomattavasti halvempaa kuin sähkölämpö.

– Tulisijaa kannattaa käyttää erityisesti pakkaskaudella, jotta muun lämmittämisen tarve pienentyy. Säästöpotentiaalia lisää, jos tulisijaan tai puukattilaan on kytketty lämmönjako ja käyttöveden lämmitys, asiantuntija Sami Seuna Motiva Oy:stä toteaa.

Myös erilaiset lämpöpumput laskevat kodin lämmityskustannuksia. Seuna kertoo, että erityisesti maalämpöpumput säästävät tehokkaasti energiaa. Ne sopivat taloihin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä.

Nibe_maalampopumppu

Nibe F1255 -maalämpöpumppu mukautuu automaattisesti rakennuksen energiantarpeeseen. Kuva: Nibe

Ilmalämpöpumppu on lähes aina kannattava hankinta sähkö- ja öljylämmitteisten talojen tukilämmitykseksi. Ilmalämpöpumppua ei välttämättä kannata sammuttaa kovienkaan pakkasten ajaksi, mutta tämä riippuu ennen kaikkea laitemallista. Laitteiden toimintakyvyissä on suuria eroja, joten kannattaa toimia valmistajan ohjeiden mukaan. Mahdollista jään tai lumen kertymistä ulkoyksikölle kannattaa seurata talven mittaan.

Katso video: Ilmalämpöpumpun energiatehokas lämmityskäyttö

Energiaa säästävät myös erilaiset aikaohjelmoitavat säätölaitteet. Nykyään esimerkiksi monia lämpöpumppuja on mahdollista ohjata myös etänä mobiilisovellusten avulla. Poissa ollessa voi ylläpitää vain peruslämpöä ja lämmityksen saa säädettyä sopivaksi juuri ennen saapumista kotiin.

Säästä lämmintä vettä

Motivan mukaan jopa 30 prosenttia rakennuksen vuotuisesta lämmitysenergiasta kuluu käyttöveden lämmitykseen. Veden lotraamista kannattaa siis vähentää ja kiinnittää huomiota muihinkin käyttötottumuksiin, kuten taloudelliseen pyykinpesuun. Jos nurkissa pyörii yli 15 vuotta vanha pesukone, on syytä harkita päivittämistä uuteen. Nykyaikaiset pesukoneet kuluttavat vähemmän vettä, ja lisäksi niissä on erilaisia säästö- ja vajaatäyttöohjelmia.

Kannattaa tarkistaa, ettei käyttövesivaraajan lämpötila ole liian korkea. Suositus on 55–65 astetta.

– Energiaa säästävät oikeankokoiset ja hyvin lämpöeristetyt vesivaraajat, sillä varaaja säteilee lämpöä ympäristöönsä, Seuna sanoo.

Katso video: Pidä vedenkulutus kurissa

Säästä energiaa arkipäivän teoilla

Kuumina kesäpäivinä on hyvä pitää ikkunaverhoja kiinni, jotta koti pysyy viileänä – ja myös talvella verhot kannattaa sulkea yöksi, jotta koti pysyy lämpimämpänä.

– Suljetut sälekaihtimet tai verhot ikkunan edessä vähentävät lämpöhukkaa. Kannattaa myös tarkistaa ovien ja ikkunoiden tiivisteet ja uusia ne tarvittaessa, toteaa Seuna.

Verhoja ei kuitenkaan saisi vetää lämpöpattereiden eteen, sillä pattereiden edessä olevat huonekalut ja verhot haittaavat lämmön leviämistä huoneeseen.

Klassinen vinkki säästää energiakuluissa on alentaa huonelämpötilaa. Sisälämpötilan alentaminen yhdellä asteella pysyvästi säästää noin 5 % lämmitysenergiaa vuositasolla.

Oleskelutilojen sopiva lämpötila on yleensä 20–22 astetta ja makuuhuoneiden 18–20 astetta. Jos koti on tyhjillään muutaman päivän ajan, voi termostaatit säätää pari astetta pienemmälle. Seuna vinkkaa, että myös lämpimän varaston ja autotallin lämpömittaria kannattaa vilkaista. Niiden lämpötilaksi riittää 7–12 astetta.

Energiansaasto_Yali_Digital

Kosketusnäyttö helpottaa lämmittimen lämpötilan säätämistä. LVI:n Yali Digital -lämmitintä voi etäohjata älypuhelimella. Kuva: Rettig (LVI)

Viimeistään nyt pitäisi tarkistaa, että ilmanvaihto on kytketty talviasentoon. Jos talossa on painovoimainen ilmanvaihto, tarkista tuloilmaventtiillien oikeat talvisäädöt.

– Jos kodissa on koneellinen ilmanvaihto, energiansäästön kannalta on järkevää hoitaa tuloilmanlämmitys uusiutuvan energian avulla, Seuna sanoo.

Myös kotitaloussähkön kulutusta on hyvä tarkkailla. Älä anna sähkösaunan odottaa kylpijöitä, sammuta laitteet valmiustiloista äläkä valaise tyhjiä huoneita.

Uuden talon rakentajat ja peruskorjaajat voivat vaikuttaa oman kotinsa energiatehokkuuteen vuosikymmenten päähän. Pientalon energiatehokkuuteen vaikuttavat muun muassa lämmitystavan valinta, poistoilman lämmöntalteenotto, säätölaitteiden toimivuus, tarkat säädöt, asukkaiden käyttötavat ja uusiutuvan energian hyödyntäminen ylipäänsä.

Pientalon energiansäästö – viisi vinkkiä:

  1. Laita yöksi ikkunoiden kaihtimet ja verhot kiinni.
  2. Jos talossa on painovoimainen ilmanvaihto, tarkista tuloilmaventtiilien oikeat talvisäädöt.
  3. Tarkista ikkunoiden ja ovien tiivisteet. Uusi tarvittaessa.
  4. Älä unohda tuulikaapin sisäovea auki!
  5. Lämmitä tulisijaa erityisesti pakkaskaudella.

Katso video: Sytytä takka oikein

Lisää vinkkejä: www.eneuvonta.fi

Teksti: Elina Turunen, kuvat: valmistajat

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energia energiankäyttö energiansäästö lämmitys varaava takka