MAINOS

Ennakkoesittelyssä lokerikkotaimien valikoima – kevätkylvöt alkavat

Piha

Ennakkoesittelyssä kevään 2020 lokerikkotaimet! Luonto kukkii ja sipulikukat nousee, tammikuussa. Tarvitseeko peitellä? Ensimmäisten kevätkylvöjen aika on täällä!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Tätä hetkeä olen odottanut syksystä asti, että pääsen esittelemään sinulle tämän kevään taimivalikoimaa! Tuttujen ja varmojen kestosuosikkien lisäksi olen haalinut parhaat uutuudet parhaista lajikkeista. Aika monet niistä on saatu yksinoikeudella myös kasvatukseen. Kiitos pitkän ja hyvän yhteistyön parhaiden puutarhojen kanssa.

Katsopa täältä, mitä kaikkea uutta ja kivaa olen sinulle löytänyt! Ja ihan koko lokerikkotaimien ja kasvatustarvikkeiden valikoima on nyt päivitetty, ja löydät ne ryhmittäin täältä.

Pionit, perennat, pensaat, ruusut ym. julkaisen muutaman viikon päästä, kun niillä nyt ei vielä niin kiirettä ole.

Erikoinen tammikuu – luonto kukkii ja sipulikukat nousee

Tämä poikkeuksellisen lämmin tammikuu on pistänyt luonnon hiukan sekaisin, mutta ei mitään niin vaarallista. Varmaan joidenkin kukkimaan innostuneiden (jouluruusut, näsiät, peikonpähkinät jne.) kukinta on keväällä heikompaa, voi jäädä jopa kokonaan väliin, mutta itse kasvit pärjäävät kyllä. Ellei sitten käy niin, että ennen kuin lunta tulee, niin tulisi kovat ja pitkään jatkuvat pakkaset. Sitten voi olla talvivaurioita luvassa enempikin.

Itse en sen suurempia suojauksia ole vielä tehnyt, mutta jos penkeistä näkyisi sipulikukkien versoja nousemassa ja kovempia pakkasia ei olisi luvassa, niin suojaisin niitä lumella. Ellei lunta olisi, niin laittaisin päälle sen verran multaa, että versot peittyvät, ja havuja päälle.

Vanhojen siementen testauksia

Nyt on hyvä aika etsiä vanhat siemenvarastot esiin ja testailla niiden itävyyttä, ennen kuin hankkii uusia tai tekee varsinaisia kylvöjä.

Itse kaivoin viikolla kaikki vanhat siemenpussit esiin ja sieltähän löytyi vaikka mitä – vanhimmat jo yli kymmenenvuotta vahoja. No näitä on hauska testata ja veikkaan, että nuo vanhat siemenet itää vielä hyvin. Ne ovat kumminkin olleet viileässä ja valolta suojattuina, joten usko niiden kasvukykyyn on vahva. Säilyväthän monet siemenet luonnossakin parhaimmillaan vuosikymmeniä – jopa satoja, odottaen vain sitä hetkeä, kun olosuhteet ovat sopivat kasvuun.

Testaaminen kylvölautan avulla on helppoa ja kätevää. Kylvölautan ohje sekä video löytyy täältä

Toinen hyvä ja kätevä tapa nuppineulan pään kokoisille ja sitä suuremmille siemenille on kasvatusnapit sekä minikasvihuoneet. Helppoja istuttaa ja huoltaa. Näissä valmistuu myös istutusvalmis taimi siinä samalla.

Kasvatusnapit on puristettu vaaleasta rahkaturpeesta, joten se on optimaalisen hyvä ja terve kasvualusta siemenille. Nämä ovat ihan niitä samoja, joita ammattiviljelijät käyttävät. Olen pussittanut ne pienempiin eriin, sillä meille ne tulevat 1 000 kpl laatikoissa.

Kookosta käytän joskus koemielessä siemenkylvöihin, mutta se on kyllä paljon parempaa jatkokasvatuksessa.

Ps. Kertakäyttölusikka on kätevä tapa merkitä kylvökset, etenkin kun kirjoitat tekstin lusikan sisäpuolelle, niin teksti ei häviä auringon ja kasteluveden johdosta.

Myyntitaimet aina uusiosta siemenistä – pistokkaat emotaimista

Kaikki kasvatus täällä puutarhalla tapahtuu aina uusista ja sertifioiduista siemenistä ja pistokkaista. Vanhoja ei käytetä vaikka ne kasvaisikin. Näin voimme olla 100 % varmoja taimen terveydestä, itävyydestä ja laadusta.

Ensikylvö terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kevätkylvö Kodin Kukat Kodinkukat kylvää kylvölautta lokerikkotaimi siemenkylvö


Lisää samasta aiheesta