MAINOS

Ensimmäinen merkki sisäilmaongelmasta

LämmitysTalo

Tekeekö sinun usein mieli avata kotonasi ikkuna ja tuulettaa? Jos kyllä, niin mietipä hetki miksi?

Jaa sosiaalisessa mediassa

Sisäilmaongelma – tunnista ensimerkit

Sisäilmaongelma voi olla hankala havaita, mutta onneksi sen voi tunnistaa tietyistä merkeistä. Kun tunnistat merkit ajoissa, sisäilmaongelma voidaan usein hoitaa helpommin.

Milloin vaihdoit ilmanvaihtokoneen suodattimet?

Tunkkaisen sisäilman syy voi löytyä ilmanvaihtokoneen tai raitisilmaventtiilien suodattimista. Milloin vaihdoit ne viimeksi? Ehkä tiesitkin, että heti siitepölykauden jälkeen on paras aika vaihtaa kodin raitisilmasuodattimet. Tukossa oleva suodatin ei päästä raitista ilmaa kunnolla läpi ja pilaa sisäilman. Tällöin tekee mieli avata hetkeksi ikkunaa, mutta ikkunan kautta saattaa tulla hyvinkin paljon epäterveellisiä pienhiukkasia. Suodattimet tulisikin vaihtaa 2-3 kertaa vuodessa, jopa useammin, asuinpaikasta riippuen.

Säädöt pielessä?

Toinen syy voi olla riittämätön tai väärin säädetty ilmanvaihto. Jos ilmaa virtaa sisään vähemmän kuin mitä sitä puhalletaan ulos, on seurauksena sisätilojen alipaine, joka imee korvausilmaa aivan vääristä paikoista – listojen ja kynnysten alta, talon rakenteista. Ei kovin raikasta, eikä välttämättä kovin terveellistäkään. Jos taas tuloilmaa virtaa huoneisiin enemmän kuin mitä puhalletaan ulos, seuraa ylipaine. Tämä voi pitemmällä aikavälillä johtaa kosteusvaurioihin, kun paine työntää kosteaa sisäilmaa kohti rakenteita. Oikein säädetyllä ja tasapainotetulla ilmanvaihdolla vältetään molemmat ongelmat.

IV-konemalleihin kannattaa perehtyä

Ilmanvaihtokoneen valinta uudisrakennukseen tai vanhan laitteen vaihto ei ole yhdentekevä asia ja siinä kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Malleja markkinoilla on jos jonkinlaisia. LTO eli lämmön talteenotto on nykyään lähes vakiovaruste. Kannattaakin kiinnittää huomiota laitteen tehokkuuteen, äänitasoon ja helppokäyttöisyyteen, johon sisältyy niin suodatinten vaihdon helppous kuin ohjauksen helppous, myös etäohjausmahdollisuus. Etenkin saneerauskohteissa vastaan voi tulla myös tilan asettamat rajoitukset, jolloin laitteelta vaaditaan ns. moduulimittaa, eli 60×60 cm ulkomittoja. Esimerkiksi NIBE Alto -malliston IV-koneet täyttävät nämä edellämainitut kriteerit. Lisäksi malleista löytyy automaattinen tehostettu yötuuletus kesähelteisiin ja yhdessä kosteusanturin kanssa ilmankosteuden huomioiva ilmanvaihto.

Sisäilmaongelma

Poistoilmalämpöpumpulla ilmanvaihto, lämmitys ja lämmin käyttövesi

Etenkin uudisrakennukseen kannattaa miettiä ilmanvaihdon, sisätilojen lämmityksen ja lämpimän käyttöveden tuotannon yhdistämistä yhteen laitteeseen, poistoilmalämpöpumppuun, jolloin yhdestä näytöstä pystyy ohjaamaan näitä kaikkia osa-alueita. Poistoilmalämpöpumpun automatiikkaan on myös mahdollista yhdistää lisää ominaisuuksia, esim. NIBE poistoilmalämpöpumpussa on vakiona NIBE Uplink -etähallintapalvelu, jolla voi ohjata koko järjestelmää milloin ja missä vain, sekä automaattinen yötuuletus kesän helteissä helpottamaan.  Lisäksi siihen voi liittää aurinkosähkön tuotannon tai ottaa käyttöön pörssisähköohjauksen.

Joskus tulee tarve tehostaa ilmanvaihtoa tilapäisesti jossain osassa kotia, esim. kodinhoitohuoneessa tai suihkutilassa. Tämäkin onnistuu NIBE poistoilmalämpöpumpulla; laitat vain tilaan kosteusanturin, joka ohjaa ilmanvaihtoa annettujen arvojen puitteissa, ottaen samalla huomioon koko kodin ilmanvaihdon tasapainon.

Oikein suunniteltua, oikein asennettua, oikein säädettyä ja oikein käytettyä ja huollettua ilmanvaihtoa ei huomaa – se ei haise, kuulu, eikä näy. Se on raitista ja terveellistä.

NIBE on huolehtinut kotien ilmanvaihdosta jo yli 40 vuoden ajan. Lisätietoja lähimmältä NIBE jälleenmyyjältä, jonka löydät osoitteesta www.nibe.fi.

Lue myös: Huono sisäilma kiusaa yli puolta suomalaisista – haiseeko teillä? ja Huonolaatuinen sisäilma sairastuttaa

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

huono sisäilma ilmanvaihto ilmanvaihtokone IV-kone iv-laite iv-suunnittelu poistoilmalämpöpumppu sisäilma