MAINOS

Ensimmäiset kesäkukkakylvöt – näin jäälyhdystä tulee kirkas

Piha

Kylvökalenterissa on nyt orvokkien, chilien ja laventeleiden aika. Miksi kellariin kannattaa ottaa lumipallo mukaan? Entä miten jäälyhtyjen jäästä saa kristallinkirkasta? Lue puutarhurin vinkit!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kylvökalenterissa nyt vuorossa

Jos olit ajatellut kylvää itse siemeniä, nyt olisi orvokkien, chilien ja laventeleiden aika. Näin ne ehtivät kasvaa tarpeeksi kesänkukkaloistoa ja satoa ajatellen. Etenkään näiden kanssa ei kannata lisävalon kanssa pihtailla, päinvastoin. Itse annan reilusti valoa (tällä LED-lampulla), jätän ne vain kuudeksi tunniksi yöllä ilman valoa.

Esikasvatettuja taimia voi varata minulta ennakkoon jo nyt.

Orvokeissa on kaksi erikoisempaa ja talvenkestävää lajiketta: Etain (4 kpl 7,50 €) on varattavissa täältä ja Rebecca Cawthorne (4 kpl 7,50 €) on varattavissa täältä.

Provencen sinisestä kullasta eli laventeleista löytyy jopa 3 uutta lajiketta: Essence Purple -tähkälaventeli (5 kpl 7,90 €) on varattavissa täältä, King Bee Purple -tupsulaventeli (4 kpl 7,90 €) on varattavissa täältä ja Queen Bee Rose -tupsulaventeli (4 kpl 7,90 €) on varattavissa täältä.

Koko Provencen sinisen kullan meren saat lainehtimaan lajitelmapakkauksella, jossa on 1 pakkaus kaikkia eli (13 kpl 19,90 €, ovh 23,70 € ), ja sen voit varata itsellesi nyt ennakkoon täältä.

Chileissä on uutuutena Patio Basket on Fire -lajike, joka on erinomaisen hyvä, satoisa ja melko tulinen lajike nimenomaan ruukkukasvatukseen. Sen voit varata täältä (4 kpl 9,95 €, ovh 15,90 €).

Tulisemman chilin ystävälle on tarjolla De Cayanne -lajike. Sen hedelmät käytetään joko raakoina vihreinä tai kypsinä punaisina. De Cayannen voit varata täältä (6 kpl 5,90 €).

Kuvasto ilmestyy tällä viikolla, mutta sinä pääset jo nyt etukäteen tutustumaan ja vaikkapa jo varailemaankin tuotteita täältä.

Kellarissa vierailua – lumipallot mukana

Kellarissa on välillä hyvä katsella enempikin ympärilleen, näkyykö hiirien vierailusta merkkejä. Jos näkyy, niin sitten lossat peliin. Karkottimet tehoavat myös, mutta niiden teho perustuu enemmän siihen, että ne ovat olleet syksystä asti jo paikallaan ja näin pitävät paikat puhtaina.

Ota samalla nahistuneet kasvikset käyttöön tai laita kompostiin, etteivät ne suotta pilaa hyviä tuotteita samalla.

Lumisotaa kellarissa? Ei suinkaan! Teen lumipalloja siksi mukaan kellarivierailulle, että laitan ne talvetettavien ruukkujen juurelle. Siinä se pallo hiljalleen sulaa ja kostuttaa tasaisesti koko ruukun. Kunhan et tee liian suurta palloa ….

Omenapuiden leikkaukseen nyt?

Sain juuri kysymyksen, että kun lumet lähtivät ja olisi helppo mennä leikkaamaan nyt viikonlopulla omenapuita, niin mitä olen mieltä. Minä en menisi. Ensiksikin maa on nyt niin pehmyttä, että siellä liikkumista haluan välttää kaikin tavoin ja toiseksi, kun ei ole mitään kiirettä, niin odotan pidempään kevääseen. Mutta jokainen toki tuntee oman puutarhansa olosuhteet parhaiten ja tekee niin kuin on hyvä. Kiirettä ei tosiaan vielä ole, päinvastoin.

Näin saat jäälyhdyt kristallinkirkkaiksi

Viime viikolla oli puhetta jäälyhdyistä ja monet tiedustelivat keinoa, kuinka jäästä saisi kirkasta. Niksi siihen on hyvin yksinkertainen eli vesi keitetään ensin ja sitten jäähdytetään ja jäädytetään. Keitetystä vedestä tulee jäätyessään kristallinkirkasta.

Tarkkaile huonekasveja

Samalla kun sumuttelet ja hoidat huonekasveja, kannattaa vilkaista lehtiä ja etenkin niiden alapintoja hiukan tarkemmin, että näkyykö siellä elämää tai vioituksia. Vaikka uusia huonekasveja et olisi tuonutkaan ja ulkona pakkanen paukkuu, niin silti tuholaisia saattaa ilmestyä. Miten se on mahdollista?

Vastaus on hyvin yksinkertainen: ötököitä tulee kaupasta tuotujen vihannesten ja yrttien mukana. Ne viljellään nykyään hyvin pitkälti ilman torjunta-aineita, ja petopunkit puutarhoilla pitävät tuholaiskannat kurissa. Kun tuotteet tuodaan kotiin, petopunkkeja ei olekaan asiaa hoitamassa ja huonolla tuurilla saatat tuoda tuholaisia kotiin ja huonekasveihin. Nämä ovat hyvin harvinaisia ja helppoja hallita, mutta kasveja kannattaa tarkkailla. Hyvä sivusto, josta näistä kaikista erilaisista ötököistä voi oppia lisää (tunnistaa ja saada vinkit torjuntaan), on tämä: http://www.otokkatieto.fi/

Iloisesti alkavaa helmikuuta ja lisääntyvän auringon tuomaa iloa ja pienten versojen mukanaan tuomaa hyvää mieltä toivottaa puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

chili huonekasvi huonekasvit jäädyttää jäälyhdyt jäälyhty kevätkylvö kylvö


Lisää samasta aiheesta