MAINOS

Ensimmäiset kevätkylvöt – led-kasvivalo auttaa pimeydessä

Piha

Päivä pitenee, mutta pimeää on edelleen. Led-kasvivalot tuovat helpotusta huonekasveille ja kevään kylvöille! Ensimmäiset kevätkylvöt voi tehdä jo - oletko kuullut kylvölautasta?

Jaa sosiaalisessa mediassa

Talvi se vain jatkuu kaksijakoisena. Etelä- ja Keski-Suomi elävät käytännössä lumetonta aikaa plussakeleissä, kun pohjoinen Suomi taasen tilastoi ennätyslumista talvea. Mitä se sitten meinaa kasveille? Sitä on vielä mahdotonta sanoa, sillä tulevat säät sen aika pitkältimäärää. Pahinta tietysti olisi, että lumettomilla alueilla tulee kovat pakkaset, silloin saattaa vaurioita syntyä paljonkin. Ne kasvit, jotka nyt ovat innostuneet kukkimaan (näsiät, peikonpähkinät, jouluruusut ym.) eivät  siis ole vaarassa, ainoastaan niiden tämän vuoden keväinen kukinta on heikompi tai jää kokonaan väliin. Itse kasvit kasvavat kyllä ja kukkii sitten taas seuraavina vuosina ihan normaalista, joten ei hätää, nautitaan niiden loistosta sitten jo nyt.

Pimeää on vaikka päivä pitenee

Kuinka ihmeessä sitä tuli pärjättyä ennen kuin nämä kunnon kasvivalot tulivat markkinoille? Silloin vain hyväksyi, että osa huonekasveista selviytyi talven yli ja osa ei. Ja jos nyt ajattelee viime kuukausia, niin eipä aurinko monenakaan päivänä ole näyttäytynyt.

Talvehtineille emokasveillekin ajattelin viritellä valot ihan näinä päivinä. Herättelen niitä hiljalleen antamalla valoa ensin n. 8-10 tuntia päivässä, ja kun silmut alkaa puskea esiin, niin lisään valotuksen määrän 14 tuntiin ja alan kastella sekä lannoittaa niitä uuteen kasvuun.

Ja taimikasvatuksessahan nuo valot ovat ihan ehdottomat! Tulee erittäin tasaiset ja napakat taimet. Tuossa led-valossa on oikeiden aallonpituuksien lisäksi hyvää myös se, että kun se ei lämpene niin sen voi tuoda ihan muutaman kymmenen senttimetrin päähän kylvöksistä, jolloin teho on ihan uskomaton. Itse tosin pidän valoja n. merin etäisyydellä, siinäkin tehoa riittävästi ja valotusaikaa 24 h / vrk.

Päivät tosiaan pitenee nyt reippaasti ja taitaa olla tänään se päivä kun kaamos päättyy Utsjoellakin ja aurinko pilkahtaa ensi kerran moneen viikkoon. Valoa kohti mennään siis reippaasti koko Suomessa. 

Maa on sula – voiko perennoja ja pensaita siirtää?

Periaatteessa mitään estettä ei olisi nyt siirtää, kun kerran ovat lepotilassa. Mutta itse en sitä tekisi, koska ensinnäkään en halua mennä kasvupaikoille liikkumaan nyt yhtään ylimääräistä, ettei maa suotta tiivisty. Toisekseen minulla on paljon kukkasipuleita maassa, jotka saataisivat samalla vahingoittua. Ja kolmannekseen, istutus pitäisi peitellä hyvin huolella. Sillä jos ja kun pakkaset tulevat, niin on vaarana, että istutuskohta routii eri tahtiin muun maan kanssa. Ja keväällä juurakko onkin ”ilmassa” ja vaarassa kuivua. Eli periaatteesta estettä ei ole, mutta vahinkojen riskit ovat siihen nähden niin suuret, että en menisi tekemään siirtoja ellei olisi ihan pakko.

Mitä kylvetään jo?

Jos haluat kylvöjä aloitella, niin nyt alkaisi olla oikea aika kylvää mm. chilt, paprikat, keijunmekot (muista katsoa, että näiden siementen ympärillä on se ”huntu”), laventelit, mustasilmäsusannat, pelakat, orvokit, munakoisot jne.

Ja ehdottomasti kunnollisen kasvuvalon alle kaikki kylvökset! Ei kannata haaskata rahaa ja aikaa siemeniin, multaan, purkkeihin ym. jos ei ole mahdollista kasvattaa ja koulia taimia hyvissä olosuhteissa. Harmittaa vain, jos taimet epäonnistuvat tai venähtävät käyttökelvottomiksi.

Kylvöhommat on kyllä hauskoja, mutta kaikilla ei aina ole sellaisia olosuhteita ja aikaa kuin minulla on. Mutta hätä ei ole tämän näköinen! Minä kyllä kasvatan näitä sekä paljon muitakin sinulle valmiiksi taimiksi, joista sinun on sitten helppo jatko kasvattaa ne myöhemmin keväällä.

Testaa vanhat siemenet – kätevä kylvölautta

Nyt kun on vielä hyvinaikaa ennen kylvöjen tekoa, niin vanhojen siemenien itävyys on hyvä testata ennakkoon. Itse otan yleensä kymmenen siementä ja siitä saa hyvän käsityksen koko satsin itämisestä. Ja tarkoitushan on vain nähdä, että siemenet itävät, en niitä sen kummemmin ala vielä kasvattamaan. Ja siksi teenkin ne kylvöt hiukan ”valeeksi”, joko talouspaperin tai kylvölautan avulla. Tuo kylvölautta on kyllä kätevä, että usein tulee niitä käytettyä. Jos et ole vielä kokeillut ja sellaista tehnyt, niin tässä videolla on perusohje, josta selviää homman idea. Soveltaa voit vapaasti.

Saako tuoda vai ei? Yksinkertainen muistisääntö yksityishenkilöille

Uusi kasvinterveyslainsäädäntö astui voimaan ja siitä on ilmeisesti vielä jonkin verran epäselvyyttä, että mitä voi tuoda ja mitä ei.

Tullin sivulta suoraan lainattuna tämä kuuluu näin:

Kasvinterveystodistus tarvitaan:

  • taimille, ruukkukasveille, viherkasveille
  • pistokkaille, varteoksille, mukuloille, juurakoille ja vastaaville lisäysmateriaaleille
  • kylvösiemenille
  • leikkokukille ja -oksille
  • tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille ja juureksille 

Kasvinterveysvaatimusten ulkopuolella jäävät hedelmistä banaani, taateli, durio, ananas ja kookos.

Jatkossa matkustaja ei siis voi tuoda mukanaan tai tilata verkkokaupasta EU:n ulkopuolelta edes yhtä omenaa tai appelsiinia ilman lähtömaan kasvinterveystodistusta.

Yksityishenkilön on lähes mahdotonta saada kasvinterveystodistusta, joten tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia ei voi käytännössä enää tuoda EU:n ulkopuolelta.

Kasvien maahantuontiehtoja on tiukennettu, jotta kasvintuhoojien leviäminen EU:n alueelle voidaan tehokkaammin estää.

Eli lyhyesti: EU-maista saat tuoda, muista maista et saa tuoda.

Englannin suhteen on myös tullut kyselyjä ja minun käsitykseni mukaan sieltä voi yksityishenkilöt vielä tuoda ja tilata niin kauan kunnes brexit astuu voimaan niiden osalta. Sitä, että millä aikataululla se tapahtuu, en osaa sanoa. Ja minun käsitys on, että vaikka tilaisi sieltä nyt, mutta toimitus tapahtuisi brexitin tultua voimaan, niin tavarat jää sinne.  Jos olet aikeissa sieltä jotain tilata, niin kannattaa selvittää asia hyvin tarkkaan, ettei suotta käy mitään harmittavaa takaiskua.

Versovin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka kevätkylvö kevätkylvöt Kodin Kukat Kodinkukat kylvää kylvölautta siemen


Lisää samasta aiheesta