MAINOS

Pieleen mennyt remontti voi aiheuttaa jättivahingot

Talo

Pieleen menneen taloyhtiön huoneistoremontin taustalla on usein epäpätevä remontoija. Jos remontti aiheuttaa vahinkoja esimerkiksi rakenteisiin, taloyhtiö huolehtii korjauksista ja isännöitsijän johdolla. Vasta myöhemmin arvioidaan, kuka vastaa kustannuksista.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kotia remontoimalla osakas voi parantaa asumisviihtyisyyttä ja huoneiston arvoa. Isännöintiliiton lakiasiantuntija, OTM Marina Furuhjelm kuitenkin muistuttaa, että pieleen mennyt remontti voi aiheuttaa laajat vahingot. – Usein taustalla on epäpätevä remontoija. Jos remontti aiheuttaa vahinkoja esimerkiksi rakenteisiin, taloyhtiö huolehtii korjauksista ja isännöinti johtaa tilannetta. Vasta myöhemmin arvioidaan, kuka vastaa kustannuksista.

Osakas haluaa kylpyhuoneeseen uudet marmorikaakelit ja kelpuuttaa serkkunsa tekemään remontin pizzapalkalla. Puolen vuoden päästä alakerran asukas huomaa katossa kosteutta.

– Tämä on tyypillinen tilanne. Korjattavaa on rakenteissa, joiden kunnossapidosta taloyhtiö vastaa. Käytännössä isännöinti johtaa hanketta ja huolehtii taloyhtiön edusta. Isännöinti päättää yhdessä hallituksen kanssa, milloin ja miten korjaus tehdään. Heille pitää antaa rauha tutkia tilannetta, sanoo Furuhjelm.

Kun tarpeelliset selvitykset on tehty ja vahingot korjattu, puhutaan vahingonkorvausvastuusta ja rahasta. – Jos esimerkiksi osakkaan huoneistoremontissa asentama vedeneristys ei ole hyvän rakennustavan mukainen, olettama on, ettei osakas ole ollut huolellinen. Tällöin osakas vastaa korjauskustannuksista, jotka voivat kohota kymmeniin tuhansiin euroihin. Osakas voi vapautua vastuusta, jos hän voi osoittaa olleensa huolellinen, Furuhjelm toteaa.

Taloyhtiön osakas: näin vältät virheet huoneistoremontissa

  • Anna asiantuntijan laatia suunnitelmat.
  • Ilmoita työstä etukäteen asianmukaisesti taloyhtiölle.
  • Vlalitse työn suorittajaksi alan ammattilainen, jolla on voimassa oleva vastuuvakuutus.
  • Huolehdi, että työtä valvotaan asianmukaisesti.

Lähde: Isännöintiliitto

Isännöintiliitto on julkaissut hyödylliset oppaat huoneistoremonteista ja kunnossapitovastuusta. Huoneistoremontti-opas pitää sisällään kaikki tiedot siitä, miksi, miten ja milloin remontista pitää ilmoittaa, miten ja miksi remonttia valvotaan, kuka osallistuu kustannuksiin sekä millaisia erityispiirteitä eri remonteilla on.

Kunnossapitovastuu-opas sisältää toimintaohjeet, joilla vahingot vältetään. Opas kertoo asukkaalle, mistä kunnossapidosta hän itse vastaa asunnossaan ja miten estää vahinkoja.

www.isannointiliitto.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

asunto-osakeyhtiö huoltoyhtiö isännöinti isännöitsijä remontti rivitalo rivitalot taloyhtiö