Epoksipinnoitus edellyttää huolellista suojautumista

Talo

Epoksipinnoitus on yleistä esimerkiksi lattia- ja julkisivutöissä. Lue lisää suojautumisesta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Epoksipinnoitus tehdään epoksiyhdisteillä, jotka ovat yleisiä työperäistä allergista kosketusihottumaa aiheuttavia kemikaaleja.

Työterveyslaitos on tuottanut rakennusalalle tietopaketin ”Epoksikansio –kemikaaliturvallisuus rakennuspinnoitustyössä”, joka sisältää ohjeita työntekijöille, yrityksille ja työterveyshuolloille.

Epoksikansio syntyi Työterveyslaitoksen Epoksiyhdisteiden aiheuttamat ammatti-ihotaudit ja niiden ehkäisy rakennusalalla -hankkeen tuloksena. Hankkeessa selvitettiin epoksiyhdisteiden aiheuttamia ammattitauteja ja niiden ehkäisyä rakennusalalla. Kansio julkaistaan maksutta netissä 27.4.2015.

Epoksipinnoitus altistaa työperäisille allergioille, jotka ovat yleistyneet viime vuosina

Epoksipinnoitteiden käyttö on yleistä esimerkiksi lattia- ja julkisivutöissä sekä uusilla pinnoitustekniikoilla tehdyissä viemärien saneeraustöissä. Epoksiallergiaan liittyvät iho-oireet ovat usein niin hankalia, että allergisoituneen työntekijän on lopetettava kokonaan epoksituotteiden käsittely ja vaihdettava alaa.

– Huomasimme hankkeessa, että yrityksissä ja työterveyshuolloissa tarvitaan paljon tietoa epoksiyhdisteiden ja myös muiden pinnoitekemikaalien ihovaikutuksista sekä ohjeita turvalliseen työskentelyyn ja suojautumiseen, kertoo vanhempi asiantuntija Beatrice Bäck Työterveyslaitoksesta.

Työpaikoilla oli käytössä yleisesti nahka/kangaskäsineet, jotka eivät suojaa ihoa riittävästi. Pintamittauksissa epoksiyhdisteitä löytyi myös työympäristöstä, kuten työvälineistä, suojavälineistä ja työskentelyalueen pinnoilta, joiden koskettamista työntekijät eivät osaa varoa.

Huolelliset työtavat ja suojautuminen ovat tärkeimpiä keinoja ehkäistä epoksi-ihottumaa

hengityssuojain

Työpaikoilla tulisi epoksipinnoitustöissä käyttää kemikaalinsuojakäsineitä, joissa on riittävän pitkä varsi.

Työpaikoilla tulisi käyttää kemikaalinsuojakäsineitä, joissa on riittävän pitkä varsi. Niiden päällä voidaan käyttää lisäksi useita kerroksia kertakäyttökäsineitä, joita riisutaan kerroksittain lyhyin väliajoin. Näin vältetään myös ympäristön likaantuminen.

– Pinnoitusyritysten työterveyshuoltojen tulee ehkäisevässä toiminnassaan ja neuvonnassaan kiinnittää nykyistä enemmän huomiota ihoriskeihin, muistuttaa ylilääkäri Kristiina Aalto-Korte Työterveyslaitoksesta.

Maksuton tietopaketti epoksipinnoituksen terveyshaittojen torjumisesta

Työterveyslaitoksen EPOKSIKANSIO – Kemikaaliturvallisuus rakennuspinnoitustyössä on saatavissa maksutta internetistä 27.4.2015 alkaen

Lisätietoja:
Epoksikansion voit lukea 27.4.2015 alkaen täältä: www.ttl.fi/epoksikansio
www.ttl.fi

 

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

epoksi epoksipinnoitus epoksiyhdisteet rakennuspinnoitus


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: