Siirry pääsisältöön

Erähenkeä kaupunkisaunassa

Kylpyhuone
Saunan ikkunasta avautuva utuinen suomaisema sopii hyvin tuppeensahatulla lepällä paneloidun saunan tunnelmaan.

Ylöjärveläisen paritalon saunatilat sekä kodinhoitohuoneen yhteydessä oleva pukuhuone ovat kooltaan alle 20 neliötä. Tilojen pikanttina erikoisuutena ovat tuppeensahatusta lepästä tehdyt katot ja saunan seinät.

Tuppeensahattu sahatavara sahataan niin, että laudan reunoihin jää kuori eli tuppi, jota ei särmätä tasaiseksi. Tästä tulee myös nimitys tuppilauta. Lautaa valmistetaan yleensä piensahoilla tilaustuotteena, ja sitä käytetään lähinnä koristepuuna sisustuksessa ja puusepänteollisuudessa. Tuppilaudalla voi paneloida mökin yhtä lailla ulko- kuin sisäpuolelta. Tyyli sopii hyvin esimerkiksi tunturimajoihin.

Tarina myös kertoo, että taloudellisimmat isännät ennen muinoin sahauttivat puunsa aina tuppeen, jolloin puusta saadaan paras hyötysuhde.

– Tuppeensahauksella pyritään hyödyntämään arvokasta pintapuuta, ja samalla käyttämään tehokkaasti puu koko pituudeltaan. Lautojen leveys voikin vaihdella huomattavasti pituussuunnassa, kertoo ylöjärveläinen Esa Väisänen saunaa esitellessään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Alkujaan Väisäsen puut oli tarkoitettu polttopuiksi

Metsästä kotiin ajetut lepät alkoivat kuitenkin näyttää miehen silmissä niin kauniilta, ettei niitä raaskinut pistää palamaan. Väisänen sahautti ne tuppeen.

Lepät saivat kuivua viisi vuotta vintillä ennen kuin eteen vihdoin tuli sopiva rakennusprojekti, uusi kotitalo, josta tuppilaudatkin löysivät paikkansa.

– Idea käyttää tuppeensahattua lautaa lähti itämään nähtyäni kaverin savusaunan. Saunan katossa oli käytetty tuppeensahattua kuusilautaa. Eristeenä oli hiekkaa, multaa ja sammalta. Laudoituksen rakenne oli tehty niin, että se tiukkenee vielä puun kuivuessa ja näin eristeetkin pysyvät hyvin paikoillaan.

Väisänen ja kirvesmies Jarmo Roivas tekivät ensin kylpyhuoneen katon kokeillakseen miltä pinta näyttää. Saunaa varten valittiin sitten Väisäsen sanoin ”ihan silmällä katsoen” hyvänmuotoisia lautoja, joissa oli myös kauniit reunat. Tuppilaudoista tehtiin tilan ikkunalaudatkin yhtenäisen ilmeen säilyttämiseksi. Jarmo Roivas suunnitteli kolmen ja puolen neliön kokoiseen löylyhuoneeseen L-muotoisen laudemallin, jonka pystyy kätevästi irrottamaan paloissa saunan pesua varten. Lämpökäsitellystä lepästä tehdyt lauteet rakennettiin pitkästä tavarasta paikoillaan. Esa hitsasi itse lauteiden alle rosterirungon. Iki-kiuas sijoitettiin keskelle ja vietiin rakenteellisesti läpi lauteista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kaikki puurakenteet käsiteltiin parafiiniöljyllä kolmeen kertaan.

Öljy tunkeutuu syvälle puunsyihin, ja suojaa pintoja tehokkaasti kosteudelta veden jäädessä pisaroimaan puun pintaan. Jatkossa Väisänen suunnittelee öljyävänsä saunan kerran vuodessa, näin paneelit ja lauteet pysyvät kunnossa ja helposti puhdistettavina.

Tuppeensahattu puu antaa sauna- ja kylppäritiloille hyvin uniikin ja luonnollisen tunnun. Punertava, parafiiniöljystä hieman mattamainen puun pinta saa kauniin kontrastin mustista kuorista.

– Kuoret ja sammaleet oli tarkoitus ensin veistää pois, mutta kun huomasin miten hyvin ne pysyvät kuivan puun syrjässä kiinni, ja antavat puulle näköä, saivat ne jäädä paikoilleen. Poistin ainoastaan terävimmät pykämät puun pinnasta, Väisänen kertoo. Ilman kuoria tehty katto on kuulemma aivan eri näköinen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kylpy- ja pukuhuoneen ja saunan haluttiin olevan luonnonläheinen myös väritykseltään.

Harmaan, valkoisen ja ruskean sävyiset kaakelit löytyivät Pukkilan mallistosta. Riitta Sinisalo sommitteli vaalean suihkuseinän koristeeksi boordeilla reunustetun kapean pystykuvioinnin. Esa teki laatoitustyöt itse. Kylpyhuonetta ei erotettu kynnyksellä edes pukuhuoneen puolelle tultaessa, vaan kaakelit on kauniisti tasattu kynnyksen kohdalta tehden kaadot molempiin suuntiin.

– Viereinen suo vaihtaa väriä neljä kertaa vuodessa ja tuo mukavasti vaihtelua tilaan näköalan puolesta, pariskunta kertoo.

Luontoystävällinen parafiiniöljy saa puun pinnan hieman kiiltelemään. Luontoystävällinen parafiiniöljy saa puun pinnan hieman kiiltelemään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Wc-istuin on erotettu suihkunurkkauksesta lasitiiliseinällä. Kiintokalusteet ja altaat on hankittu Keittiömaailmasta.Wc-istuin on erotettu suihkunurkkauksesta lasitiiliseinällä. Kiintokalusteet ja altaat on hankittu Keittiömaailmasta.

 

Suihkunurkkauksessa huomio kiinnittyy tummempaan, elävästi koristeltuun pystyboordiin. Pukuhuone on kodinhoitohuoneen yhteydessä, ja tilasta on käynti myös terassille. Penkillä olevat tyynyt ovat Finlaysonin Korfu, puuvilla matto Pontus ja Puro-pyyhkeet Luhta. Tarjotin, pullot ja Cerve-lasit Kodin Ykkönen.
Suihkunurkkauksessa huomio kiinnittyy tummempaan, elävästi koristeltuun pystyboordiin.
Pukuhuone on kodinhoitohuoneen yhteydessä, ja tilasta on käynti myös terassille. Penkillä olevat tyynyt ovat Finlaysonin Korfu, puuvilla matto Pontus ja Puro-pyyhkeet Luhta. Tarjotin, pullot ja Cerve-lasit Kodin Ykkönen.