MAINOS

Eroon pintahomeesta mullassa – pikkulinnuille herkkuja

Piha

Miten suojata siemenkylvökset ja poistaa ruukkukukkien mullan pinnalta home? Valmistaudu lintujen Pihabongaus-tapahtumaan tarjoamalla tinteille herkkuja. Lue myös amarylliksen hoitovinkit.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kätevästi eroon homeesta mullan pinnalla

Keväänoloiset ilmat saavat ihmeitä aikaan. Mieli piristyy ja multasormea kutittaa kiihtyvällä tahdilla siihen malliin, että oikein pitää itseään välillä hillitä, ettei liian aikaisin tule kylvettyä kaikkia kasveja. Koti-ikkunalla ei vielä kylvölaatikoita ole, mutta varmaan ensi viikolla voisi jo muutaman chilin kylvää.

Kätevä keino pitää homeet poissa niin ruukkukukkien mullan pinnalta kuin suojata siemenkylvöksetkin: sekoita Atamonia 1 tl yhteen litraan vettä ja suihkuta liuosta mullan pinnalle. Atamonia löytyy ruokakaupoista, tuttu aine kaikille kotisäilöntää harrastaville.

pahkinanakkeli-ari-kakko

↑ Pähkinänakkeli. Kuva: Ari Kakko

Pihabongaus 28.–29.1. – valmistaudu tarjoamalla herkkuja

Vuosi vuodelta suositummaksi tullut perinteinen Pihabongaus-viikonloppu on viikon päästä 28.–29.1. Pihabongaus-tapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja joko lauantaina 28.1. tai sunnuntaina 29.1. Ilmoita havainnot www.birdlife.fi ja osallistut arvontaan.

Näin saat pihallesi lisää bongattavia:

  1. Laita 1 litran maito- tai mehupurkin pohjalle tikku, johon on solmittu naru. Kaada purkkiin auringonkukansiemeniä ja sulatettua sianrasvaa. Anna kovettua kunnolla. Poista kartonkia muutamia senttejä yläosasta pois ja vie herkku tinttien nautittavaksi. Sitä mukaa kun ruoka vähenee, poista lisää ”kuorta” purkista.
  2. Kovalla pakkasella tali- ja siemenpallot muuttuvat koviksi. Niistä ei tahdo tikkaa pienempi lintu saada kylmässä mitään irti. Niitä voi hakata paperin päällä murusiksi ja laittaa lintulaudalle.
  3. Linnut tarvitsevat talvellakin kivipiiraansa hienoa hiekkaa siementen jauhamiseen. Elleivät siemenet jauhaannu kivipiirassa, niiden ravintokaan ei liukene ja lintu saattaa kuolla nälkään ruoan ääreen. Hiekkaa on siis hyvä olla tarjolla ruokintapaikalla.

amaryllis-233157_1280

Amaryllisten jatkohoitoa

Kun viimeisetkin amarylliksen kukat ovat kukkineet, alkaa sipulien voimankeräämisen aika seuraavaa kukintaa varten. Onhan niistä ollutkin iloa jo monta kuukautta, kun ensin sai jännityksellä seurata kukkanuppujen kasvua ja sitten ihailla avautuvia kukkia. Amaryllis on hieno kasvi ns. viherkasvinakin, kun lehdet kaartuvat upeasti ja tuovat vehreyttä ikkunalaudalle.

Näin hoidat amarylliksia nyt:

  1. Poista kukkineet kukat ja siemenkodat veitsellä leikaten.
  2. Poista kukkavarsi sen kellastuttua.
  3. Anna lehtiä kasvaa niin paljon kuin niitä vain tulee. Poista lehdet vasta niiden kellastuttua.
  4. Kastele aluslautasen kautta miedolla lannoitevedellä n. kerran viikossa. Multa saa ennemmin kuivahtaa kastelukertojen välillä. Jatkuvaa märkyyttä sipulit kestävät huonosti.
  5. Jatka näin kasvattamista koko kevät ja kesä. Kesällä amaryllikset viihtyvät hyvin myös ulkona. ”Istuta” ne ruukkuineen päivineen maahan, ja siellä ne viihtyvä erinomaisesti.
  6. Ota elokuun lopulla ruukut sisälle, lopeta kastelu ja anna mullan kuivahtaa kokonaan. Kun lehdet alkavat nahistua, leikkaa ne poikki n. 1–2 cm sipulin yläpuolelta.
  7. Siirrä sipulit ruukkuineen päivineen pimeään n. +10-asteiseen paikkaan ja pidä siellä levossa 10 vähintään viikkoa. Nosta ne levon jälkeen esiin, pese sipulien juuret ja istuta ne uuteen multaan ja seuraa, kuinka kukkavarret alkavat nousta esiin ja puhjeta kukkaan.

Suurin syy kukkimattomuuteen on lepoajan lyhyys. Jos sipulit nostaa liian aikaisin levosta pois, kukka-aihiot eivät ole ehtineet kehittyä ja amaryllikset kasvattavat pelkkiä lehtiä.

Työkalujen kunnostusta

Syksyllä kunnostin työkalut talviteloille teroittamalla ja rasvaamalla terät, mutta nyt innostuin katselemaan niitä hiukan lisää. Vaihdoin yhteen lapioon ja yhteen haravaan varret, kun ne alkoivat olla jo niin kuluneet, etteivät välttämättä olisi ensi kesää kestäneet. Varavarsia kun saa hyvinkin edullisesti melkeinpä kaikista rautakaupoista ja marketeista.

Vanhat ja nämä uudetkin puuvarret käsittelin pellavaöljyllä. Näin ne pysyvät sitten taas hyvässä kunnossa, vaikka sateeseen välillä jäisivätkin. Metalliosat (siis en teriä vaan muut metalliosat) hioin puhtaaksi ja maalasin ne kahteen kertaan metallimaalilla. Nyt niihin ei tartu multa ja ne ovat kivemman näköisiäkin.  

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Ari Kakko 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amarylliksen hoito amaryllis home istutusmulta kylvömulta lintujen ruokinta lintulauta multa