Siirry pääsisältöön

Esittelyssä katemateriaalit

Talo
↑ Kuva: Arne Nylander
 

Tavallisimmat pientaloissa käytetyt katemateriaalit ovat tiili, teräs ja bitumi eri muodoissaan. Lisäksi tarjolla on kuitusementti- ja pvc-katteita sekä kivipinnoitteinen teräskate. Kattoja tehdään myös kuparista. Paanut, olki ja päreet ovat perinteisiä, mutta harvinaisia vaihtoehtoja pientalon katolla – turvekattoja sen sijaan rakennetaan jokunen edelleen.

Ajaton ja eleetön vaihtoehto on pystysaumakate. Kuvassa Ruukin tummanharmaa Classic.

Metallikatteet ovat tyypillisesti kuumasinkittyä ja päältä pinnoitettua teräsohutlevyä eri muodoissa. Valmiit katelevyt ovat usein maalattuja ja pinnoitteelle myönnetään noin 10–15 vuoden takuu. Perusvaihtoehtoja on neljä: poimulevykatteella tarkoitetaan lappeenmittaista teräsohutlevyä, jossa on profiili, kuten perinteinen aaltomuoto. Levyt ladotaan limittäin, eikä vaakasaumoja synny.

Muotolevykatteella tarkoitetaan sekä pituus- että poikittaissuuntaan profiloitua metallikatetta. Muotokate voi jäljitellä vaikkapa tiilikuviointia. Myös muotokatelevyt ovat usein lappeen mittaisia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pystysaumakate muistuttaa profiililtaan peltisepän tekemää konesaumakattoa, vaikka se onkin valmis katelevy. Pystysaumakate on lappeen mittainen.

Konesaumakatolla ja rivipeltikatolla tarkoitetaan varsin perinteistä katetta, jossa sileät määrämittoihin leikatut levyt liitetään toisiinsa saumaamalla. Materiaalina käytetään yleensä teräsohutlevyä, mutta joskus myös kuparia, alumiinia tai ruostumatonta terästä. Kate voidaan tehdä valmiiksi pinnoitetusta tai sinkitystä materiaalista, joka maalataan myöhemmin asennuksen jälkeen. Kuparia ja ruostumatonta terästä ei tarvitse käsitellä lainkaan. Konesaumakaton tekee peltiseppä.

Sileä ja tiilenpunainen Aava on laattamainen betonitiili. A-Tiilikate.

Tiilikatteen suosija voi valita betoni- ja savitiilen väliltä. Savitiili on näistä hintavampi ja ulkonäöllisesti jonkin verran kestävämpi, sillä siinä ei ole erillistä kuluvaa pintaa. Betonitiili himmenee ajan saatossa, mikä ei kuitenkaan vaikuta tiilen toimivuuteen. Suomessa myytävät savitiilet tuodaan ulkomailta, mutta betonitiiliä valmistetaan kotimaassa. Valmistajat myöntävät betonitiililleen jopa 30 vuoden takuun.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kattotiili on perinteisesti aaltomainen, mutta saatavilla on myös erilaisia profiileja ja tasaisia laattamaisia malleja. Värivalikoima on runsas ja paikoin eksoottinen, vaikka valtaosa päätyykin punaiseen, tummanharmaaseen tai mustaan. Väritys voi olla tasainen tai hieman kirjava. Lisäksi tarjolla on kiiltäviä ja himmeämpiä vaihtoehtoja. Materiaalina tiili on muita painavampi.

Perinteinen. Kolmiorimakatteessa on vanhan ajan tunnelmaa. Nordic Waterproofing Oy.

Bitumikatteet tunnetaan myös huopakatteina. Tavallisilla jyrkillä katoilla käytettäviä bitumikatteita ovat bitumikattolaatat eli palahuovat, kolmiorimakate ja tiivissaumakate. Monimuotoisilla katoilla bitumi taipuu ja on tiivis hankalissakin kohdissa. Kaikissa bitumikatteissa on värivaihtoehtoja. Valmistajat myöntävät katteilleen noin 15 vuoden takuun.

Palahuopakate on suosittu bitumikatevaihtoehto. Saatavilla on monen muotoista ja väristä palaa, joilla saadaan aikaan erityylisiä ratkaisuja. Huopapalat voivat olla tasavärisiä tai hieman kirjavia. Väri voi olla myös liukuva, jolloin vaikutelma on kolmiulotteisempi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kolmiorimakate on perinteinen bitumikateratkaisu ja se muistuttaakin ulkoisesti hieman konesaumattua peltikatetta. Tässä katteessa lappeen suuntaiset kapeahkot bitumikaistaleet liitetään toisiinsa kolmioriman päällä. Alkuperäisenä tarkoituksena on ollut varmistaa veden valuminen pois saumakohdasta mahdollisimman nopeasti.

Tiivissaumakatteessa käytetään bitumikermejä eli rullatavaraa ja kaistaleiden saumoista tehdään tiiviitä. Katteena voi kylmäliimattavia, kuumabitumiliimattavia tai hitsaamalla kiinnitettäviä kermejä.

Kestävä. Kuparikatto tummenee ja patinoituu ajan saatossa. Työstämättömän materiaalin neliöhinta on sidoksissa kuparin pörssihintaan. Luvata.

Kiviteräskate syntyy, kun teräsohutlevykate päällystetään kivisirotteella ja lakkakerroksella. Suomessa myynnissä on yksi tuote ja sen profiili muistuttaa tiilipintaa. Elementit kiinnitetään ruoteisiin kerroksittain räystäältä kohti harjaa. Katteelle myönnetään 30 vuoden puhkiruostumattomuus- ja 20 vuoden pinnoitetakuu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kuitusementtikatekin tarkoittaa Suomessa yhtä tuotetta. Kyseessä on aallotettu levy, jota saa muutamalla erilaisella profiililla. Levyt ovat vakiomittaisia ja ne kiinnitetään ruoteisiin kerroksittain räystäältä kohti harjaa. Saatavilla on eri värejä. Kuitusementtikate voidaan huoltomaalata. Katteella on 10 vuoden takuu.

PVC-kate soveltuu bitumin tavoin loiville katoille, mutta myös kaltevammille katoille. Tasaisen muodon lisäksi materiaaliin saadaan erilaisia profiileja, jotka voidaan asentaa paitsi katteen värisinä, myös tehokeinona eri värillä. Katteen asentaa maahantuojan valtuuttama asentaja. Materiaalilla on noin 15 vuoden takuu.

Mitä istuttaisit katolle? Kuvan turvekaton kasvualustan sitoo Icopalin Universal-levy.

Kuparikate on hyvin vanha ja edelleen jonkin verran käytetty kateratkaisu. Materiaalina kupari on terästä arvokkaampi, mutta toisaalta se on hyvin pitkäikäinen ja varsin huoltovapaa, sillä kupari ei ruostu. Kuparikatto himmenee ja tummenee hapettuessaan, ja pitkän ajan kuluessa se myös patinoituu vihertäväksi. Kuparikate voidaan tehdä määrämittaisista pystysaumaelementeistä tai peltisepän työstämänä konesaumakattona, kuten muutkin metallikatteet. Hyvin tehty kuparikatto kestää helposti 100 vuotta.

Viherkate on erikoisempi, mutta toteuttamiskelpoinen ratkaisu. Katteen alimpana osana on vesitiivis bitumikermi tai PVC-kate ja sen päälle rakennetaan kasvualusta. Saatavilla on kattovalmistajien tuotteita, jotka pitävät turpeen paikallaan ja huolehtivat juuriston riittävästä ilmastoinnista. Turvekattoa suunnittelevan kannattaa varmistaa, että rakenteet kestävät lisäpainon.

Lähteet:
Toimitusjohtaja Mikko Ahtola, Kattoliitto, www.kattoliitto.fi
Rakenna Oikein – vesikaton valinnassa ratkaisee ulkonäkö ja toimivuus, Tuomas Venermo, Insinööritoimisto Raksystems Oy

Satamansinisellä Rocky-kattolaatalla syntyy moni-ilmeinen kate. Katepal.