Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Esittelyssä remontoijan perustyökalut

Talo
Kunnon työkalut takaavat onnistuneen lopputuloksen! Jos tiedät käyttäväsi laitetta usein, siihen kannattaa myös panostaa. Esittelemme kolmessa eri hintaluokassa sähkötyökaluja, joista on hyötyä rakentajalle ja remontoijalle.

Käytä valintaan aikaa, jotta löydät parhaiten omat tarpeesi täyttävät laitteet. Kunnon työkaluilla työ sujuu nopeammin ja mukavammin, ja yleensä jälkikin on parempaa.

Ole valmis sijoittamaan myös rahaa kun hankit työkalua, jota tiedät käyttäväsi usein ja monta vuotta. Jos käyttö on satunnaista, pärjäät halvemmallakin koneella.

Ruuvien vääntöön. Akkukäyttöinen porakone on kätevä, kun ripustat tauluja, kiinnität hyllyjä seiniin tai kokoat huonekaluja. Akkuporakoneet porautuvat puuhun, metalliin ja muoviin.

Kun valitset akkuporakonetta, kiinnitä huomiota ensinnäkin akkuun. Jos käytät akkuporakonetta usein, osta laite, jossa on valmiiksi mukana kaksi akkua. Kaksi akkua nostaa hintaa, mutta varmistaa sen, ettei työskentely tyssää akun simahtamiseen. Erikseen ostettuina vara-akut tulevat melko kalliiksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Akkujen latautumisajoissa on eroja. Halvimmissa malleissa latautuminen kestää tunteja, kalliimmissa jopa alle puoli tuntia.

Litiumioniakut ovat kalliimpia, mutta myös kevyempiä, ympäristöystävällisempiä ja kestävämpiä kuin vanhempaa teknologiaa edustavat nikkelikadmium- (NiCd) ja nikkelimetallihybridi- (NiMH) akut. Litiumioniakut kestävät varastointia paremmin kuin muut akkutyypit, jotka tyhjenevät itsestään käyttämättöminä. Ne voi lisäksi panna latautumaan milloin tahansa akun siitä kärsimättä.

Litiumakkujen etuna on myös stabiili voimakäyrä eli viimeisessä porauksessa on lähes yhtä paljon voimaa kuin ensimmäisessä. Perinteisellä akkuteknologialla varustettujen koneiden toiminta hidastuu pikkuhiljaa akun tyhjentyessä. Osa litiumakuista toimii myös pakkasella.

Varmista, että pyörimissuuntaa voi vaihtaa. Silloin voit paitsi ruuvata ruuvit kiinni, myös avata ne. Kaksi nopeusaluetta ja portaaton pyörimisnopeuden säätö nopeuttavat työskentelyä. Kun kone pyörii hitaasti, siinä on voimaa enemmän, ja voit porata isompia reikiä kuin nopeammalla ja pienitehoisemmalla vaihteella.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vääntövoima kertoo akkuporakoneen voimasta. Mitä isompi luku, sitä voimakkaampi kone. Valmistajat ilmoittavat vääntövoiman (Nm) yleensä kaksiosaisella luvulla. Ensimmäinen on isompi, ns. kova ja toinen ns. pehmeä luku. Kannattaa vertailla eri koneiden pienempiä lukuja keskenään, sillä ne kertovat laitteen todellisesta voimasta.

Vääntömomentin säätömahdollisuuksista on hyötyä silloin, kun on ruuvattava useita ruuveja samaan syvyyteen. Kun ensimmäinen ruuvi on ruuvattu oikeaan syvyyteen, säätö voidaan lukita ja ruuvata loput nopeasti sarjatyönä.

Istukan koko on harrastajille tarkoitetuissa akkuporakoneissa yleensä 10 mm, ammattilaisten koneissa 13 mm.

Reikien poraamiseen. Esittelyyn valitut harrastelijan ja vaativan harrastajan porakoneet ovat iskuporakoneita. Niissä on porausominaisuuden lisäksi sisään rakennettu iskukoneisto, jonka ansiosta niillä voi porata kivimateriaaleja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Iskuporakonetta voi käyttää tavallisena porana, kun iskuominaisuuden kytkee pois. Reikien poraamisen lisäksi porakonetta voi käyttää esimerkiksi maalien sekoittamiseen.

Iskuporakonetta järeämpi laite on ammattilaisten sarjassa esiteltävä poravasara. Se puree koviin materiaaleihin vielä helpommin kuin iskuporakone. Iskuporakoneen käyttäjä säätelee itse omalla voimallaan iskun voimakkuutta, mutta poravasarassa työn tekee sähköpneumaattinen iskukoneisto. Joillakin poravasaroilla voi poraamisen lisäksi piikata kiveä, betonia ja tiiltä.

Sahaukseen. Pyörösaha eli käsisirkkeli on tarpeellinen, kun on leikattava isoja levyjä. Kalliimpien laitteiden sahaussyvyys on yleensä suurempi kuin edullisemmissa koneissa, joten niillä voi sahata paksumpia materiaaleja.

Ohjauskisko nostaa hintaa, mutta antaa myös tarkemman sahausjäljen. Ohjauskiskolla varustetut sahat ovat yleensä myös sellaisia, että voit aloittaa sahauksen vaikka keskeltä levyä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pistosahan eli kuviosahan avulla voi tehdä monenlaisia töitä, sillä se leikkaa erilaisia materiaaleja. Pistosahan kanssa on helppo sahata esimerkiksi pyöreä reikä putkia varten. Heiluritoiminto nopeuttaa sahaamista, mutta huonontaa sahausjälkeä. Heiluritoiminnon voi yleensä kytkeä päälle tai pois päältä tarpeen mukaan. Työtä helpottaa, jos sahanterän voi vaihtaa ilman työkaluja.

Hiomakoneita eri tarpeisiin. Tasohiomakoneet, nauhahiomakoneet ja epäkeskohiomakoneet on tarkoitettu puun työstöön. Niitä tarvitset, jos esimerkiksi entisöit huonekaluja tai harrastat puutöitä. Veneilijät käyttävät epäkeskohiomakoneita veneen kunnostuksessa, koska niillä voi hiomisen lisäksi myös kiillottaa.

Rakentaja käyttää puun työstöön tarkoitettuja hiomakoneita esimerkiksi saumojen tasoitukseen. Kulmahiomakone- eli rälläkkä leikkaa metallia, ja sitä voi tarvita rakennuksella esimerkiksi harjateräksen katkaisuun.

Monitoimihiomakoneet sopivat nimensä mukaisesti monenlaisiin töihin: niillä voi leikata, hioa, sahata, kiillottaa ja jopa poistaa laattasaumoja. Metallin työstöön ne eivät sovellu.

Mikä maksaa? Laadun tekevät työkaluissa muun muassa käytetyt materiaalit. Metallipainevalu on kestävämpi vaihteistokotelon materiaali kuin muovi. Koneen paino antaa karkeaa osviittaa kestävyydestä, sillä yhtä aikaa kevyen ja kestävän sähkötyökalun valmistaminen on vaikeaa.

Mitä enemmän työkalussa on ominaisuuksia tai varusteita, kuten kantolaukku, sitä enemmän sillä yleensä on myös hintaa. Kannattaa katsella kampanjatarjouksia, joista voi saada enemmän ominaisuuksia ja varusteita peruskoneen hinnalla.