MAINOS

Espanjansiruetana vai ukkoetana? Pelasta venähtäneet orvokit, leikkaa norjanangervo

Piha

Miten erotat hyödyllisen ukkoetanan tuhoja aiheuttavasta espanjansiruetanasta? Lue myös, miten kärhöt istutetaan ja mitä venähtäneille orvokeille kannattaa tehdä. Nyt on aika myös leikata norjanangervot!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Espanjansirunetanan ja ukkoetanan tunnistamisessa on paljon epäselvyyttä. Espanjansiruetana on tuhoja tekevä vieraslaji, josta olisi päästävä eroon heti. Ukkoetana puolestaan on ”hyvis”, jota ei kannata hävittää. Ukkoetanat syövät vain maatuvia kasvijätteitä ja muuntavat ne kasvien käyttöön sopivaksi lannoitteeksi. Ukkoetana ei koske eläviin kasveihin, toisin kuin siruetana, joka taas tuhoaa eläviä kasveja turhankin tehokkaasti. Yksi keino tunnistaa etana on katsoa sen vatsapuolta (esim. laittamalla se läpinäkyvään muovirasiaan). Ukkoetanalla vatsan reunat on tummemmat ja keskikohta vaaleampi, kun taas siruetanalla vatsan väritys on tasaisen värinen.

Lisää tunnistusapua voit katsoa täältä >

Kärhöjen istutuksen tärkeä pointti

Kärhöjen talvituhoja on myös ollut monin paikoin, mutta oikein istutetut ovat säästyneet tuhoilta. Tärkein asia kärhöjen istuttamisessa on se, että ne istutetaan 10–15 cm syvempään kuin ruukun pinta. Tämä riittää suojaamaan ne talven yli hyvin ja ne kukkivat vuosi vuoden perään.

Norjanangervon kukkineet oksat voi leikata kukinnan jälkeen

Norjanangervo kukkii juuri monin paikoin upeimmillaan. Mikäli haluat nuorentaa ja uudistaa norjanangervoa, kukinnan jälkeen voit poistaa noita kukkineita oksia. Uudet versot pääsevät siten paremmin esiin, ja ne taas kukkivat ensi vuonna. Näin pensas pysyy siistinä ja kukkivana koko ajan eikä erillisiä alas leikkauksia tms. tarvitse tehdä.

Venähtäneet orvokit pelastetaan leikkaamalla

Lämpimät ilmat tekivät sen, että monin paikoin orvokit venähtivät pitkiksi ja honteloiksi. Niitä ei kannata heittää pois. Leikkaa orvokit n. 5–10 cm korkeudelta poikki, ja uudet kukat puhkeavat kukkaan n. 4–6 viikon kuluttua lajikkeesta riippuen.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti ja kuva: Juha Toikka, KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

espanjansiruetana etana kärhö kärhöt norjanangervo orvokit orvokki ukkoetana