Pujo on maamme perinnemaisemaa vahvasti valtaava vieraslaji. Se on myös yksi eniten allergiaoireita aiheuttavista kasveistamme. Pujo kukkii heinäkuun puolesta välistä elokuun loppuun.
Pujon kukista vapautuu paljon siitepölyä. Pujon mykeröissä on 15 kehräkukkaa, joista jokaisessa on noin 5 000 siitepölyhiukkasta. Suurissa versoissa on jopa yli kymmenen tuhatta mykeröä. Keskikokoisessa pujon versossa kehittyy 500 miljoonaa ja suurimmissa jopa miljardi siitepölyn hiukkasta.
Pujolle allergisten on syytä välttää pujoa sen kukinta-aikaan. Oma piha- ja lähipiiri kannattaa puhdistaa pujoista niin hyvin kuin mahdollista.
Orastavia pujomättäitä on syytä tuhota kasvukauden alussa joko kitkemällä, niittämällä tai kemiallisin keinoin. Niittäminen ja pinnallinen kitkeminen eivät kuitenkaan tuhoa pujon juuria, vaan pujo alkaa kasvattaa melko nopeasti jälkiversoja. Ne ovat jo loppukesästä valmiina kukkimaan ja siementämään, siis antamaan pujolle hyvät mahdollisuudet leviämiseen.
MAINOSKemiallinen torjunta on hyvä keino pujon torjuntaan sekä keväällä että pujon jälkiversojen tuhoamiseen keskikesällä ennen niiden kukintaa.
Lehtivihreän kautta vaikuttava yleisrikkahävite glyfosaatti on tehokas torjunta-aine. Glyfosaatti kulkeutuu nopeasti kasvissa lehdistä juuristoon ja se tehoaa kaikkiin lehtivihreällisiin yksi- ja kaksirikkaisiin kasveihin – myös monivuotisiin.
Glyfosaatti voidaan levittää pujokasvustoon joko sivelykäsittelynä tai ruiskutteena.
Täysikasvuisiksi päässeet kukkivat pujot on syytä niittää tai kitkeä ennen kuin ne ehtivät siementämään. Kitkemisessä on tärkeää yrittää nyhtää pujon juuretkin maasta mahdollisimman tarkasti pois.
MAINOSPujon kukinnot voidaan kaivaa maahan tai polttaa, jotta siementäminen voidaan varmasti estää.
Pujoa vastaan kannattaa taistella, ja sitkeä työ tuottaa varmasti tulosta. Kemiallinen torjunta oikein tehtynä tehoaa jo kertakäsittelynä. Huolellinen kitkeminen on syytä uusia pujokasvistolle kaksi tai kolme kertaa perättäisinä vuosina. Niittäminen on vain väliaikainen ratkaisu eikä varsinaisesti vaikuta pujon kasvamiseen ja leviämiseen.
Artikkelin on tuottanut Transmeri Oy, www.transmeri.fi.