Estä vesivahinko tekemällä putkiremontti ajoissa

Talo
Estä vesivahinko tekemällä putkiremontti ajoissa
Käyttöikänsä päähän tulleet putket ja viemärit ovat merkittäviä vesivahinkojen aiheuttajia. Ajoissa tehty omakotitalon putkiremontti minimoi vesivahinkoriskit ja nostaa talon arvoa. Tärkeintä on uusia talon käyttövesiputket, mutta samalla kannattaa harkita myös lämpöverkkoremonttia. Lue myös, miten viemäriremontti tehdään sukitusmenetelmällä!

Vesivahinkojen määrät ovat kasvaneet Suomessa koko 2000-luvun ajan – eikä ihme, sillä omakotitalojen keski-ikä Suomessa on yli 40 vuotta. Suomalaisissa kodeissa tehdäänkin päivittäin epämieluisia havaintoja vesivahingoista tai -vuodoista. Vuoto iskee usein yllättäen, joten ennakointi on paras tapa välttää laajempi vesivahinko.

Omakotitalon putket sijaitsevat yleensä katseilta piilossa, jolloin putkiston kunnon tarkkailu on hankalaa. Suurin syy putkien aiheuttamiin vesivahinkoihin on vanhojen putkien korroosio eli ruostuminen. Ennen 1990-lukua rakennetuissa taloissa käytettiin tyypillisesti kuparisia tai rautaisia vesiputkia, joiden keskimääräinen käyttöikä on 25–30 vuotta. Tuoreiden tilastojen mukaan keskimääräinen putkesta johtunut vesivahinko on iskenyt 28 vuotta vanhaan omakotitaloon.

Pahimmillaan rikkoutuneen putken aiheuttama vesivahinko tarkoittaa viikkokausien evakkoaikaa ja kymmenien tuhansien eurojen laskuja. Kun huolehdit putkiremontista ajoissa, vältät ikävät yllätykset ja varmistat kotisi turvallisuuden. Samalla omakotitalosi arvo nousee.

Tärkeintä on uusia talon käyttövesiputket, jotka ovat suurin syy vesivahinkoihin. Samassa yhteydessä kannattaa harkita myös lämpöverkon putkien, venttiileiden ja tarvittaessa pattereidenkin uusimista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Käyttövesiremontti on omakotitalon remonteista tärkein

Valtaosa vanhoista putkista johtuvista vesivahingoista on läpiruostuneesta tai vaurioituneesta käyttövesiputkistosta peräisin. Rikkoutunut putki voi aiheuttaa talon rakenteiden sisään tihkuvuotoa, joka pitkään jatkuessa aiheuttaa mittavan ja kalliin vesivahingon. Muita erityisiä vaaranpaikkoja ovat vesikalusteet, lämpöverkon putket sekä astianpesukone.

Edullisin tapa tehdä omakotitalon käyttövesiremontti on vetää uudet putket siistinä pintavetona, jolloin rakenteita ei tarvitse lainkaan rikkoa. Vanhat putket tyhjennetään, niiden päät tukitaan ja putket jätetään omille paikoilleen. LVIturva tekee käyttövesiremontin jopa kolmessa päivässä ja kotona voi asua koko remontin ajan. Käyttövesiremontin yhteydessä on luontevaa uusia myös wc-kalusteet tai hanat, jotka piristävät mukavasti vanhaa kylpyhuonetta tai keittiötä.

Uusien putkien materiaali on kestävää komposiittia, jota käytetään yleisesti niin uudisrakennuksissa kuin remonttikohteissakin. Uudet putket kestävät jopa talon koko jäljellä olevan iän. Putken valmistajasta riippuen luvattu käyttöikä on 50–90 vuotta.

IMG-20130904-WA0003 IMG-20150303-WA0006

Lämpöverkkoremontti takaa tasaisen lämmön paukkupakkasillakin

Vanhan lämpöverkon putket alkavat olla tiensä päässä 30 vuoden käytön jälkeen. Vuosien saatossa putket alkavat yleensä ruostua, mikä voi aiheuttaa vuotoja ja pahimmillaan laajan vesivahingon. Ajan myötä pattereiden kyky lämmittää taloa heikkenee. Ajoissa tehty putkiremontti takaa tasaisen lämmön myös kylmemmillä keleillä ja minimoi lämpöverkostosta johtuvan vesivahingon uhan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Omakotitalon lämpöverkkoremontissa uusitaan lämpöputkisto, vaihdetaan venttiilit ja huolletaan patterit. Taloon vedetään uudet, pitkäikäiset komposiittiputket siistinä pintavetona. Vanha putkisto tyhjennetään, päät tulpataan ja jätetään paikalleen, joten purkutöistä ei tule ylimääräisiä kuluja. LVIturvan tekemä remontti on ohi jopa 5 päivässä – ilman evakkoa kotoa. Tarvittaessa voidaan vaihtaa myös vanhat, käyttöikänsä päässä olevat vesipatterit.

Valurautaviemärit voivat olla terveysuhka

Vanhan valurautaviemärin käyttöikä on yleensä 30–40 vuotta. Vanha viemäri tukkeutuu herkästi, mikä nopeuttaa viemärin syöpymistä. Syöpyminen puolestaan voi johtaa vuotoihin, jolloin haitalliset viemärikaasut vapautuvat huoneilmaan. Tihkuvuodot antavat kasvualustan haitallisen bakteerien leviämiselle koko taloon. Tämä huonontaa sisäilman laatua ja aiheuttaa pitkäaikaista sairastelua, flunssaa ja päänsärkyä.

Omakotitalon viemäriremonttia kannattaa alkaa suunnitella, jos kotisi viemäriputket on tehty valuraudasta ja niiden ikä on yli 30 vuotta. Mikäli viemärit vetävät heikosti, kertoo se mahdollisista tukkeumista viemäriputkistossa. LVIturvan tekemä omakotitalon viemäriremontti on ohi jopa 4 päivässä ilman purkutöitä. Remontti tehdään sukitusmenetelmällä.

Sukitusta on käytetty kerrostaloissa jo vuosikymmeniä, ja nyt samalla menetelmällä voidaan kunnostaa myös omakotitalon viemäriputket. Sukitusmenetelmässä vanhan putken sisään sujutetaan uusi, kantava putki.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sukitus on yhtä kestävä ratkaisu kuin putkien vaihtaminen kokonaan, mutta se on jopa puolet halvempaa. Aiemmin omakotitalon viemäriremontti on tehty vaihtamalla viemäriputket kokonaan. Tämä vaatii jopa kuukausien remontin, lattioiden purkutyöt ja pihan auki kaivamisen, joten remontin kustannukset kasvavat mittaviksi.

Reistaileeko talosi lämmitysjärjestelmä?

Kodin lämmitysjärjestelmän sydän on lämpökattila, joka huolehtii lämpimän veden tuottamisesta lämmitykseen ja käyttöveden tarpeisiin. Lämmityskattilan tyypillinen käyttöikä on n. 25 vuotta. Kattilaremonttia kannattaa harkita jo parinkymmenen käyttövuoden jälkeen, sillä ikääntyneen kattilan kyky muuttaa energia lämmöksi on aina heikompi kuin nykyaikaisissa lämmityskattiloissa.

Nykyaikainen tekniikka tuo energiansäästöä vanhaan kattilaan verrattuna jopa 30 %. Lisäksi tämän päivän lämmityskattilat on varustettu automatiikalla, joka säätää lämmitystehoa ulkoilman lämpötilan mukaan. Näin saatavilla on aina lämmintä käyttövettä ja sisälämpötila pysyy viihtyisällä tasolla.

Vanhan sähkö- tai öljylämmityskattilan vaihto uuteen on järkevä satsaus. Vaikka öljy ja sähkö ovat kalliita, on kattilaremontti hinnaltaan huomattavasti edullisempi esimerkiksi maalämpöön siirtymiseen verrattuna.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kuinka paljon putkiremontti maksaa?

Putkiremontin tekeminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin: ajoissa tehty putkiremontti nostaa kotisi arvoa. Ennen kaikkea hyvissä ajoin tehty putkiremontti tuo mielenrauhaa, kun putkien paukahtamista ei tarvitse miettiä.

Putkiremontin hintaan vaikuttavat:

  • Talon koko
  • Materiaali: puutalo vai kivitalo?
  • Väliseinien rakenne
  • Uusitaanko pelkät käyttövesiputket vai tehdäänkö samalla myös lämpöverkkoremontti?
  • Kuinka paljon putkea pitää vetää, eli kuinka kaukana kotisi vesipisteet ovat toisistaan?

Tarkan hinnan kotisi putkiremontille saat, kun tilaat LVIturvan asiantuntijan tekemään ilmaisen kartoituskäynnin. Kartoituskäynnillä putkiremonttiasiantuntija kertoo, mihin seikkoihin kotisi putkistossa, lämmitysjärjestelmässä ja viemäreissä kannattaa kiinnittää huomiota ja milloin uusimistarve on ajankohtainen. Halutessasi saat samalla käynnillä kiinteähintaisen tarjouksen putkiremontista. Tilaa kuntokartoitus täältä >.

Kotitalousvähennyksellä voit saada etua 45 % työn osuudesta, enintään 2 400 € / henkilö. Pariskunnan yhteisen vähennyksen määrä voi olla siis enimmillään 4 800 € / vuosi. Vähennyksen omavastuuosuus on 100 € / henkilö.

Lue lisää: lataa maksuton putkiremonttiopas >