Esteetön koti pidentää kotona asumisen mahdollisuutta

Talo
Esteetön koti pidentää kotona asumisen mahdollisuutta -1
Ikänäkö ja heikentynyt lihaskunto, ketteryys ja tasapaino asettavat kodille uusia vaatimuksia. Kodin tulee vastata muuttuviin elämäntilanteisiin, eikä ole syytä, miksi rakkaasta kodista tulisi muuttaa esteettömyyden takia.

Esteetön koti pidentää kotona asumisen mahdollisuutta

Ikänäkö ja heikentynyt lihaskunto, ketteryys ja tasapaino asettavat kodille uusia vaatimuksia. Kodin tulee vastata muuttuviin elämäntilanteisiin, eikä ole syytä, miksi rakkaasta kodista tulisi muuttaa esteettömyyden takia. Pienellä remontilla ja järjestelyllä saat ikääntyneen asunnosta turvallisen ja toimivan myös hätätilanteiden varalle. Ota huomioon ainakin seuraavat uudistukset.

 

Valaistusta vahvemmaksi ja runsaammaksi

Kun näkö heikentyy ikääntyessä, tulisi asunnon valaistusta vahvistaa ja lisätä. Liian himmeä valaistus aiheuttaa kaatumisriskejä erityisesti yöaikaan. Asenna yövalot kulkureiteille, kuten porraskuiluun, käytäviin ja kylpyhuoneeseen. Myös hipaisulla toimiva lamppu sängyn vieressä tekee liikkumisesta yöllä turvallisempaa. Liikkeentunnistuksella toimiva valaistus niin käytävissä kuin kaapeissa helpottaa kotona liikkumista.

Esteetön koti pidentää kotona asumisen mahdollisuutta -2

Ehkäise liukastumista pesutiloissa

Pesutilojen kaatumis- ja liukastumisriskiä voidaan vähentää asentamalla kahvat sopiviin kohtiin, lisäämällä suihkuun suihkujakkara ja vaihtamalla wc-istuin korkeampaan malliin. Varmista, ettei lattialla ole mattoja tai muita irrallisia pintoja, jotka liukuvat helposti.

Turvajärjestelmällä rauhan tunnetta

GPS-ominaisuudella toimiva turvahälytin on tarpeellinen kaatumisen tai muun hätätilanteen varalle: vain napin painalluksella puhelu yhdistyy ennalta määritettyyn numeroon. GPS-paikantimia saa myös ominaisuudella, jossa käyttäjän päivärytmi on ennalta määrätty, ja rytmin poiketessa laite hälyttää määrätylle vastaanottajalle. Näin viesti lähtee esimerkiksi tajuttomuuden sattuessa. GPS-laite antaa myös tietoa omaisille vanhuksen hyvinvoinnissa tapahtuneesta muutoksesta ajan mittaan, kuten vähentyneestä aktiivisuudesta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lattia tasaiseksi ja kulku esteettömäksi

Varmista, ettei asunnossa ole sähköjohtoja, kynnyksiä ja muuta irrallista tavaraa, joihin voi kompastua. Tarkista myös, etteivät matot luista tai mene rullalle. Kylpyhuoneen matto kannattaa varustaa liukuesteellä. Liukuesto kannattaa asentaa muihinkin liukkaisiin lattiapintoihin ja paikkoihin, joissa on tasoeroja, kuten portaissa ja sisäänkäynnissä. Pidä huolta myös sisäänkäynnin esteettömyydestä: ovelle tulee olla tilaa avautua helposti ja muutaman portaan voi usein korvata luiskalla. Katos suojaa säältä ja lisää käyttömukavuutta.

Paloturvallinen ja toimiva keittiö

Hellat ja kuuma vesi aiheuttavat paloriskejä. Tästä syystä automaattisesti pois päältä menevät hellat, liukumattomat pannulaput ja esimerkiksi keraaminen hella, jolla kattiloita on helpompi siirrellä nostamatta, lisäävät keittiön käytettävyyttä. Keittiövälineet ja -koneet kannattaa sijoitella niin, että mahdollisimman vähän kurottelua ja kumartelua tarvitaan.

Teksti ja kuvat: Rustholli, Jani Valaranta

Lähde: Rustholli blogi >

MAINOS
MAINOS LOPPUU