Esteettömyys on etu kaikille

Kodin toimivuus, esteettömyys ja sujuva arki ovat tärkeitä asioita jokaiselle, vaikka ne korostuvatkin ikäihmisten asunnoissa. Tarvittavat muutokset loppuelämän kotiin kannattaa tehdä silloin, kun vasara ja naulat vielä pysyvät omissa käsissä.
Toimiva, turvallinen ja esteetön koti lisää asumismukavuutta ja helpottaa arkea jo paljon ennen kuin liikkuminen vaikeutuu.
– Vaikka esteettömyys tuottaa iloa kaikille, siihen kiinnitetään rakentamisessa liian vähän huomiota. Syitä tähän ovat tiedonpuute ja pieni muutosvastaisuus. Raskaat ovet, väärässä paikassa olevat pistorasiat tai rappuset kuitenkin vaikeuttavat kenen tahansa arkea, Vanhustyön keskusliiton korjauspäällikkö Jukka Laakso toteaa.
Esteetön rakentaminen kannattaa
Jukka ja Leena Matinvesi rakennuttivat Vantaan asuntomessualueelle kodin, jossa voisi asua vaikka loppuelämän. Arkkitehtisuunnittelija Jukka Ulvisen suunnitteleman Tiilerin täystiilitalon lähtökohtana oli selkeä, avara ja esteetön yksikerroksinen pientalo. Liikkumista on helpotettu mm. autokatoksen sijoittamisella pääoven viereen, portaattomalla sisäänkäynnillä ja kynnyksettömillä väliovilla. Matalalle sijoitetut kaapit vähentävät kiipeilyä, kodinkoneita on helppo käyttää eikä tiilijulkisivukaan paljoa hoitoa kaipaa.
Esteettömyys olisikin hyvä huomioida jo rakennusvaiheessa. Invalidiliiton esteettömyysasiamies Harri Leivon mukaan esteettömyys ei yleensä tule sen kalliimmaksi kuin ”normaali” rakentaminenkaan, jos projekti on hyvin suunniteltu. Tilojen toimivuus vain vähentää muutostarvetta ja lisää toimintojen sujuvuutta.
Muutoksia sisäänkäynteihin ja pesutiloihin
Jukka Laakson mukaan pientaloihin tehdään peruskorjausten lisäksi paljon toiminnallisuutta parantavia remontteja. Jos liikkuminen on vaikeaa, ensimmäiset muutokset liittyvät usein sisäänkäyntiin ja pesutiloihin. – Yleensä pientalojen sisäänkäynnit ovat portaiden takana, ja ensimmäinen ongelma onkin taloon pääseminen, Laakso sanoo. Ulkotilojen tasoeroihin on monia eri ratkaisuja luiskoista kevythisseihin.
Sisäänkäynnin lisäksi toinen ratkaistava asia liittyy pesutiloihin.
– Pienet ongelmat liittyvät kynnyksiin, tasoeroihin ja ammeisiin. Suuremmat ongelmat vaativat suuremman remontin, esimerkiksi kellarikerroksessa oleviin pesutiloihin kulkeminen on liikuntaesteiselle mahdotonta. Tällöin kylpyhuoneelle pitää etsiä uusi paikka esimerkiksi vaatehuoneesta tai kuistilta. Joskus tehdään laajennuksia, jotta saadaan toimiva ns. selviytymiskerros, Laakso sanoo.
Kerroksesta toiseen kulkeminen voidaan ratkaista myös hisseillä.
– Lähes jokaiseen taloon on hissiratkaisu, Pekka Pippuri Hissipörssistä kertoo. – Kevythissin tilavaraus olisi hyvä olla n. 1,5 x 1,6 metriä, jolloin siihen mahtuu melkein mikä tahansa kotikäyttöön suunniteltu hissimalli. Kevythissien lisäksi on olemassa edullisempia tuolihissejä.
– Tuolihissit asennetaan portaaseen johde askelmiin kiinnittäen, joten hissi kuormittaa askelmia lähes saman verran kuin käveleminenkin. Tuolihissi voidaankin asentaa lähestulkoon portaaseen kuin portaaseen, Pippuri sanoo.
Lämmittäminen helpoksi
Ikäihmisten kotien teknisistä korjauksista yleisimmät liittyvät lämmitykseen. Osa omakotitaloista on edelleen puulämmitteisiä tai ne lämpiävät vaikeahoitoisella öljylämmityksellä. Usein vanhempi väestö teettääkin koteihinsa helppohoitoisia lämmitysjärjestelmiä, ja esimerkiksi ilmalämpöpumppuja asennetaan paljon lisälämmönlähteeksi.
Myös maalämpö on suosittu vaihtoehto.
– Jopa yli 80-vuotiaat haluavat maalämmön, vaikka se ei asukkaan elinaikana maksaisikaan itseään takaisin. Helppous ja pienet ylläpitokustannukset merkitsevät paljon, Laakso sanoo.
Kunnosta kotisi ajoissa
Mahdollisimman sujuva arki kannattaa taata hyvissä ajoin. Arvioi kotisi turvallisuus ja esteettömyys ajoissa, ettei muutoksia tarvitse tehdä pakon edessä. Asioita pikkuhiljaa valmistelemalla pystytään ennakoimaan myös sitä, halutaanko nykyisessä kodissa asua vielä 80-vuotiaana.
Vaikka toimintakyky olisikin heikentynyt, ihmiset haluavat asua pääsääntöisesti vanhassa kodissaan. Yhteiskunnallekin on edullisinta, jos kotona asutaan mahdollisimman pitkään. Isotkin muutostyöt kannattavat, jos sillä ehkäistään muuttaminen laitokseen.
– Esimerkiksi pesuhuoneen remontti maksaa itsensä takaisin muutamassa kuukaudessa, jos sitä verrataan laitospaikan hintaan. Kaikki voittavat, kun ikäihmisten kodit kunnostetaan, Laakso kiteyttää. Vanhustyön keskusliitto tarjoaa maksutonta korjausneuvontaa ikääntyvälle väestölle.
Esteetön koti voi olla myös esteettinen
Laakson mukaan arkea helpottavia tuotteita on tullut markkinoille ilahduttavasti lisää viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja niiden muotoiluun on kiinnitetty entistä enemmän huomiota.
– Aiemmin apuvälineestä näki heti, että se on apuväline eikä kukaan sellaista halua kotiinsa ennen kuin on pakko. Nykyisin on olemassa esimerkiksi wc-pesualtaisiin integroituja tukikaiteita, jotka ovat toiminnallisia ja miellyttävät myös silmää.
Esteetön koti voi siis olla myös esteettinen. Matinvesien kodissa tämäkin on huomioitu.
– Kaikissa tiloissa toistuvat lämpimät ja luonnonläheiset sävyt tekevät pienestä asunnosta tyylikkään ja selkeän. Asunnon materiaalit ovat luonnonmateriaaleja, kiveä, puuta ja luonnonkuituja, jotka eivät kerää pölyä ja likaa. Sisustuksen päävärit vaihtelevat harmaasta beigeen, joten ne lisäävät helppohoitosuutta, Matinvedet kertovat.
Teksti: Elina Turunen, kuvat: Hissipörssi yhtiöt Oy
Lisää samasta aiheesta
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja