MAINOS

Evan kanssa pihalla – Käytännöllinen ja kaunis istutusallas

Piha

Istutusten ei aina tarvitse olla samassa tasossa kuin nurmikko ja kiveys. Nostamalla istutukset korkeammalle istutusaltaisiin luodaan pihalle jännittäviä rakenteita ja korkeuseroja.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Istutusaltailla on sekä esteettinen että toiminnallinen rooli. Näyttävät istutusaltaat rakennuksen yhteydessä sitovat arkkitehtuurin ympäröivään pihaan tai luontoon. Niillä saa myös luotua nopeasti yksityisyyttä ja näkö­ suojaa, sillä korotettuun altaaseen istutetut kasvit ovat jo lähtökohtai­ sesti 40–80 cm korkeammalla kuin maanpinta.

Rinnetonteilla, joissa joudutaan rakentamaan terassit eri korkeu­teen, istutusaltaat ovat loistava tapa maisemoida terassien koolingit eli rakenteet. Samalla terassille saadaan vihreyttä ja viihtyisyyttä.

Mikäli terassi on 50 cm maanpin­nan yläpuolella, on terassille luotava putoamista estävä ratkaisu. Jos korkeusero on enemmän kuin 50 cm, on terassille rakennettava kaide. Koska tämä saattaa olla epäesteettinen ratkai­su, on hyvä miettiä, sopisiko kohtaan korotettu istutusallas. Kun istutusallas nousee terassin pintaa korkeammalle, se muodostaa samalla kasveineen terassista viihtyisän huoneen.

Kiveä vai puuta?

Luonnonkivestä saadaan erittäin tyylikkäät istutusaltaat. Graniittiset lohkarekivet tai liuskekivestä lohkotut muurikivet ovat tähän tarkoitukseen mielestäni parhaimmat.

Betonisten muurikivien valikoi­ma on laaja. Jos allas on alle 80 cm korkea, voi muurin rakentaa ilman betonitukea ja ­anturaa. Tällaisiin rakenteisiin soveltuvat tyylikkäät antiikkimuurikivet.

Puuterassin ja ­portaiden yhtey­teen allas voidaan rakentaa myös terassipuusta. Puu on hyvä suojata sisäpuolelta esim. patolevyllä.

Istutusaltaiden on oltava pohjasta vettä läpäiseviä, kivialtaiden pohjat routimattomaan maahan perustettu­ja. Jos altaaseen halutaan istuttaa pensaita, on mullan syvyys oltava vä­hintään 60 cm ja altaan leveys 80 cm. Perennojen, koristeheinien, yrttien ja kesäkukkien altaan korkeus voi olla matalampi, eli 30–50 cm.

Vinkki – Ruukkuistutukset

1. Osta mieluummin muutama iso ruukku kuin monta pientä. Ne ovat näyttäviä, ja kasvit viihtyvät niissä paremmin kuin pienissä ruukuissa. Multakin pysyy pitempään kosteana eikä sitä tarvitse koko ajan kastella.

2. Kaunis ja trendikäs istutus syntyy yhdistele­mällä koristeheiniä, kesäkukkia ja erikoisen­ muotoisia tai ­värisiä perennoja. Myös yrtit sopivat hyvin koristeistutusten joukkoon.

3. Muista salaojitus! Jos ruukun pohjassa ei ole reikiä, poraa sinne muutama. Levitä pohjalle reilu kerros leca­soraa, jonka päälle joko suodatin­kangas tai sanomalehtiä. Tämä estää mullan valumi­sen soran joukkoon. Levitä halutessasi pinnalle koristekatetta tai ­kiviä (suodatinkangas myös mullan ja kivien väliin).

Evan kanssa pihalla

Huvilasta & Huussista tuttu suunnitteluhortonomi Eva Wuite on tehnyt piha- ja maisemasuunnitteluja jo yli 10 vuoden ajan ympäri Suomea.

www.gardenliving.fi

Teksti: Eva Wuite, kuvat: Haroma & Partners

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Eva Wuite istuttaa istutus istutusallas kivetä kiveys kiveäminen kivi


Lisää samasta aiheesta