Miksi huhkisit työpäivän jälkeen tekemällä kotona töitä, joista et nauti? Hanki apua siivoukseen tai remonttiin! Kotitalousvähennyksen ansiosta avun ostaminen on myös taloudellisesti viisasta.
Teksti Anne Kytölä
Kuvat Nina Dodd
Tiedot marraskuu 2004 taso
 
Valtio on tehnyt avun ostamisesta tai palkkaamisesta jo niin kannattavaa, että työn ostajan ei tarvitse enää muuta kuin voittaa omat ennakkoluulonsa. Varsinkin meidän naisten voi olla vaikeaa päästää vierasta ihmistä kotiimme siivoamaan. Meistä voi tuntuu siltä, että työ pitäisi osata ja viitsiä tehdä itsekin tai vähintään pitää siivota ennen siivoojan tuloa.
 
Tunteet kannattaa sysätä hetkeksi sivuun ja tehdä laskelmia rauhassa ja järjen kanssa. Kumpi vaihtoehto houkuttelee enemmän: puhdas koti ja pienempi veroprosentti vai ainainen kinastelu kotitöistä? Kotona riittää kyllä töitä, vaikka osan antaisi vieraallekin. Anna ammattilaisen hoitaa mielestäsi tylsät työt ja keskity itse niihin, joiden tekemisestä nautit.
 
Veroprosentti pienenee kotitalousvähennyksen ansiosta
Kotitalousvähennys tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että yksityishenkilön verotus helpottuu, kun hän teettää kotonaan tai loma-asunnolla kotitaloustöitä, pihatöitä tai rakennuksen kunnossapitotöitä. Ennakkoperintärekisteriin kuuluvalta yritykseltä ostettavan työn arvonlisäverollisesta hinnasta saa vähentää 60 prosenttia. Maksettavaksi jää siis 40 prosenttia laskusta.
 
Sama sääntö koskee yleishyödylliseltä yhteisöltä, kuten urheiluseuralta, ostettavaa kotitalous-, hoiva- tai hoitotyötä. Kotitalousvähennystä ei kuitenkaan saa yleishyödyllisen seuran tekemästä kunnossapito- tai perusparannustyöstä.
 
Verovähennystä saa vuodessa enintään 1 150 euroa. Koska etu on henkilökohtainen, puolisot saavat vähennystä yhteensä 2 300 euroa. Vähennykseen liittyy kuitenkin sadan euron vuotuinen omavastuuosuus, joten vähennys kannattaa jakaa puoliksi vasta sen jälkeen, kun yläraja on ylitetty.
 
Kotitalous voi myös ryhtyä työnantajaksi, jolloin kotiin palkattavan työntekijän palkasta saa vähentää verotuksessa 10 prosenttia. Palkan sivukulut saa vähentää kokonaan. Verotoimisto tekee vähennyksen ensisijaisesti valtion tuloverosta ja toissijaisesti kunnallisverosta.
 
Voit toimia kahdella eri tavalla: voit hakea muutosta ennakonpidätysprosenttiin tai jäädä odottamaan veronpalautuksia. Vaikka valitsisitkin pienemmän ennakonpidätysprosentin, muista silti anoa kotitalousvähennyksen huomioon ottamista, kun teet veroilmoitusta tai palautat veroehdotuksen.
 
Silloin et saa kotitalousvähennystä, jos olet saanut työtä varten jotakin muuta yhteiskunnan myöntämää avustusta, kuten omaishoidon tukea, korjausavustusta tai työllistämistukea.
 
kotitalusvähennysjärjestelmässäViidesosa kodeista on jo mukana järjestelmässä
Arkipalvelujen käytön suosio on kasvanut nopeasti. Kotitalousvähennys otettiin käyttöön aluksi kokeiluna ja vain osassa maata 1997. Vuonna 2001 vähennys ulotettiin koko maahan. Tarkoitus oli kitkeä harmaata taloutta ja tarjota palveluja varsinkin vanhenevalle väestölle. Ensimmäisinä vuosina kotitaloudet käyttivät verovähennystä innokkaasti remonttien teettämiseen. Pian kuitenkin kotisiivous nousi ostetuimmaksi palveluksi. Eniten kotitalouspalveluja käyttävät nuoret lapsiperheet.
 
Vuonna 2002 jo melkein 100 000 suomalaista osti palveluja 43 miljoonalla eurolla. Kun vähennys 2003 nousi 40:stä 60 prosenttiin, jo viidesosa suomalaisista käytti sitä hyväkseen. 2005 kotitalouspalvelujen osto todennäköisesti kasvaa, sillä hallitus on esittänyt vähennyksen laajentamista koskemaan myös vanhemmille ja isovanhemmille ostettavia palveluja. Työntekijälle maksetusta palkasta voidaan ensi vuonna vähentää 30 prosenttia nykyisen 10 prosentin sijaan.
 
Ostaa vai palkata kotitalousapua?
Voit ostaa kotitalousapua yritykseltä tai palkata kotiisi työntekijän. Monesti ysinkertaisinta on ostaa työ ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä.
 
Työntekijän palkkaaminen ja työnantajan velvollisuuksien hoitaminen ei ole vaikeaa, mutta vastuukysymysten kannalta työntekijän palkkaamiseen liittyy riskejä. Et voi esimerkiksi vaatia työntekijää vastuuseen huonosti tehdystä kylpyhuoneremontista, koska olit työnantajana itse velvollinen valvomaan, että työ tuli tehtyä oikein. Kun ostat palvelun yritykseltä, se on myös vastuussa työstään.
 
Työntekijän palkkaaminen voi silti olla hyvä ja ainutkin vaihtoehto esimerkiksi silloin, jos omalla paikkakunnallasi ei ole yritystä, joka tarjoaisi haluamaasi palvelua, mutta ammattitaitoista työvoimaa on sentään saatavilla.
 
Asiantuntijat auttavat kotitalousvähennykseen liittyvissä asioissaKysy neuvoa-asiantuntijoilta!
Kun päätät itse ryhtyä työnantajaksi, kysy neuvoa verotoimistosta ja maksullista puhelinneuvontaa tarjoavasta Pientyönantajien palvelukeskuksesta. Helpoimmalla pääset, jos valtuutat palvelukeskuksen hoitamaan puolestasi palkanmaksun ja muut siihen liittyvät velvollisuudet. Kulut tel-palkkaa nauttivan työntekijän palkkaliikenteen hoidosta ovat 43,73 euroa kuukaudessa.
 
Työnantajana sinun täytyy antaa työntekijällesi tosite vuoden aikana maksamistasi palkoista.
 
Vuosi-ilmoitus täytyy antaa myös verottajalle. Jos päätät hoitaa maksut itse, voit käyttää apunasi kirjakaupasta saatavia Palkanmaksajan / -saajan lomakkeita. Niiden avulla voit tarkistaa, että olet ottanut huomioon kaiken tarpeellisen. Palkasta ei toimiteta ennakonpidätystä eikä sosiaaliturvamaksua, jos samalle työntekijälle maksetaan enintään 1 500 euroa vuodessa.
 
Artikkelin asiantuntijoina toimivat Elias-kotityöpalvelumallin kehittämisprojektin projektipäällikkö Taija Härkki, hanke-vetäjä Marjatta Pohjonen Etelä-Pohjanmaan 4H-piiristä, palvelupäällikkö Veli-Matti Rytkö Pientyönantajien palvelukeskuksesta sekä Pentti Venesmäki, eläkkeellä oleva apulaisverosihteeri, joka on laatinut useita muun muassa palkanmaksua helpottavia lomakkeita.