Nokialainen Mari Rintala on yksi energiaperhekisan osallistujista. (kuva Vattenfall)

Kolmessa suomalaiskodissa on kuluneen vuoden aikana urakoitu energiatalkoissa Vattenfallin järjestämän Vuoden Energiaperhe -kisan merkeissä. Tavoitteeksi asetettu viiden prosentin nipistys vuotuisesta kulutuksesta on ylittynyt huimasti, sillä kulutus on kaikissa talouksissa pienentynyt 14–18 prosenttia.

– Säästynyt sähköenergia on yhteensä noin 2200 kilowattituntia eli suunnilleen sama määrä, joka kuluu parin hengen kerrostalokaksiossa vuoden aikana. Rahassa mitattuna tämä säästö on Suomen keskihinnalla laskettuna noin 260 euroa, kertoo Vattenfallin energia-asiantuntija Airi Laakkonen.

Mitä tapahtuisi, jos koko Suomi lähtisi vuoden ajaksi mukaan samanlaisiin energiatalkoisiin? Jos kaikki suomalaiset kotitaloudet saavuttaisivat kilpailijoille asetetun viiden prosentin säästötavoitteen, vuodessa kertyisi jo noin 500 gigawattitunnin säästö.

– Jyväskylän kokoisen kaupungin kaikki kotitaloudet yhdessä kuluttavat vuoden aikana suunnilleen tuon määrän sähköä. Yhteensä sähköä säästettäisiin noin 55 miljoonan euron edestä. Myös positiivinen vaikutus ympäristöön olisi valtava, sillä hiilidioksidipäästöt vähenisivät yli 100 000 tonnia, Laakkonen laskeskelee.


  Kuva: Vattenfall

Säästöä pikkuteoilla

Energiatalkoot eivät välttämättä olisi huono ajatus, sillä Energiateollisuus ry:n mukaan Suomen sähkönkulutus kasvaa koko ajan. Alkuvuoden aikana sähkönkäyttö on noussut jo yli kahdeksan prosenttia.

– Jos koko Suomi säästäisi 500 gigawattituntia sähköä, se olisi jo merkittävä määrä esimerkiksi energiantuotannon kannalta. Näin isolla muutoksella olisi suuria vaikutuksia, kun lasketaan tulevaisuuden energiantarpeita, Laakkonen sanoo.

Mitä viiden prosentin energiansäästö sitten vaatisi suomalaistalouksilta? Mikäli talkoissa seurattaisiin energiakilpailuperheiden esimerkkiä, talkoot eivät juurikaan hetkauttaisi normaalielämää suuntaan tai toiseen. Säästö on kertynyt enimmäkseen pikkuasioista.

– Ilmanvaihtolaitteiden säädöt on laitettu kohdilleen, pakastimen lämpötila korjattu, ja valoja ja sähkölaitteita sammutettu silloin, kun niitä ei ole tarvittu. Television jatkuva aukipitäminen ja monet muut asiat ovat vain tapoja, joista luopuminen säästää energiaa, mutta eivät muuta elämää.

Faktaa:
– Vuoden Energiaperhe -kisan tarkoituksena on pyrkiä tehostamaan kodin energiankäyttöä ilman, että arki kärsii. Kisassa on mukana kolme erityyppistä taloutta: kerrostaloasunto, sähkölämmitteinen omakotitalo sekä kaukolämmitteinen omakotitalo. Kilpailu kestää tämän vuoden loppuun asti. Osallistujien energiankulutusta seurataan reaaliaikaisesti.
– Koko Suomi on jo tällä hetkellä mukana EU:n yhteisissä energiatalkoissa. Jokainen jäsenmaa on sitoutunut vähentämään omaa energiankulutustaan, ja esimerkiksi energiayhtiöt on velvoitettu antamaan asiakkailleen opastusta energiankäytön tehostamisessa.

Lisätietoja:

www.vattenfall.fi/energiaperhe