Grillaaminen talvella saattaa tuntua eksoottiselta ajatukselta, mutta itse asiassa se onnistuu mainiosti. Ei siis tarvitse odottaa kesää, että pääsee nauttimaan oman grillin herkuista.
Grillaaminen talvella vie hieman enemmän aikaa kuin kesägrillaus, ja talvigrillaukseen on muutenkin olemassa ihan omat vinkkinsä.
Talvigrillaus onnistuu periaatteessa millä tahansa grillillä. Riittävän lämpötehon saa kuitenkin helpoiten aikaan hiilellä tai briketeillä toimivalla grillillä. Briketti on erityisen hyvä valinta silloin, kun haluat grillata pidempään ja lämpötilan pysyvän tasaisena.
Myös kaasugrillin käyttäminen talvella on täysin mahdollista. Kannattaa kuitenkin huomioida, että napakan kova pakkanen saattaa hyydyttää kaasun ulostulemisen kaasupullosta. Useimmiten kaasugrillin saa kuitenkin toimimaan moitteettomasti pakkasesta huolimatta.
MAINOSTalvella grillin lämmittäminen ja ruokien valmistuminen grillissä vie tavallista enemmän aikaa. Ohutpeltinen grilli johtaa helposti lämpöä ulos ja erityisesti tuulinen sää ja lumisade nopeuttavat grillin jäähtymistä.
Ennen grillausta ja sen aikana on tärkeä huolehtia, että raaka-aineet ja marinadit eivät pääse jäätymään, sillä huoneenlämpöiset raaka-aineet kypsyvät parhaalla tavalla. Jäisten tai kohmeisten raaka-aineiden grillaus ei johda parhaaseen lopputulokseen.
Lisäksi kastikkeet ja marinadit jäykistyvät kylmässä todella nopeasti, eikä niiden levittäminen tai saaminen kohmeisina pullosta enää onnistu. Myös kasvikset paleltuvat helposti pakkasessa. Kesällä käytettävä kylmälaukku on oiva apu myös talvella, koska se auttaa pitämään kylmän ilman ulkopuolella.
Kaasugrillit vaativat toimiakseen kaasumaista nestekaasua. Pakkasessa nestekaasu höyrystyy teräspullossa tehokkaammin kuin komposiittipullossa. Kesäisin komposiitti taas on oiva pullomalli keveytensä ja läpinäkyvien seinämiensä ansioista.
MAINOSSäilytä kaasupulloa talvella suojatussa, mutta riittävän hyvin ilmastoidussa tilassa. Säilytystilaksi käy hyvin ulkona sijaitseva, katoksella suojattu alue.
Säilytä kaasupullo pystysuorassa asennossa ja tukevalla alustalla. Älä säilytä kaasupulloa asuintiloissa, kellarissa tai ullakolla.
Grillattaessa kaasupullo tulee säilyttää pystyasennossa ja huolehtia, että se ei pääse kaatumaan kesken grillauksen esimerkiksi lumisella tai epätasaisella alustalla.
Kaasupullon paine pullossa vaihtelee kaasun ja pullon lämpötilan mukaan.
MAINOSEsimerkiksi
Kun pullosta otetaan kaasua, nestemäisestä kaasusta höyrystyy tilalle uutta kaasumaista kaasua. Tähän tarvitaan lämpöä, mistä seuraa, että pullo ja pullossa oleva nestemäinen kaasu jäähtyy, kylmenee.
Joskus talvella kaasupullo saattaa kylmetä niin paljon, että siitä ei saada enää kaasua ulos. Kaasupaineen laskiessa voikin syntyä houkutus lämmittää pullon pintaa polttimen liekillä. Näin ei pidä kuitenkaan koskaan tehdä, sillä pullojen materiaali ei kestä kovaa kuumuutta ja paine voi nousta pullossa hallitsemattomasti. Tämän takia pulloa ei myöskään koskaan pidä säilyttää suoraan grillin alla.
Kovalla pakkasella lumi on hyvä eriste, joten hangessa kaasupullo pysyy lämpimämpänä kuin avoimessa pakkasilmassa. Tehokkaampaa on kuitenkin vaihdella kahden pullon välillä. Yhtä kaasupulloa voi pitää lämpimässä tilassa ja vaihtaa kylmä pullo lämpimään, kun pullon luovutuskyky alkaa heiketä.
MAINOSTalvella grillattaessa kaasua kuluu jonkin verran enemmän kuin kesällä, ja ulkolämpötila vaikuttaa pullosta saatavaan tehoon. Normaalikokoisten grillien tehovaatimus täydellä teholla on yleensä noin 10–20 kWh.
Esimerkiksi puolillaan olevan 11 kilon teräspullon luovutuskyky on
Grillejä on harvoin tarve käyttää täydellä teholla, mutta kaasua on hyvä varata riittävästi.
Kaasuletkut haurastuvat ajan myötä ja esimerkiksi auringon valo haurastuttaa niitä. Tee kaasuletkuun taivutuskoe ja tarkista, ettei letkussa ole halkeamia. Taivutuskoe on helpointa tehdä lämpimässä sisätilassa, jolloin letku on notkeampi.
Älä koske kuumiin asioihin kylmillä sormilla. Kylmät ja kohmeiset sormet ovat erittäin alttiita palovammoille, ja kylmien sormien tuntoaisti toimii huonosti.
Grilli kylmenee pakkasella nopeasti, jolloin rasva ja muu lika tarttuvat tiukasti kiinni. Puhdista grilli siis vielä silloin, kun se on lämmin. Suojaa grilli puhdistuksen jälkeen lumelta ja jäältä tulevaa käyttöä varten. Muista suojata myös kaasupullo.
Grillausreseptit: grillatut ribsit ja muut helpot grilliherkut
Pizza grillissä: helppo ja nopea resepti!
Grillin puhdistus – älä unohda tätä tärkeää asiaa
Marinoidut kasvikset: helppo resepti
Grillaustarvikkeet ja menetelmät haltuun – näillä konsteilla syntyy parasta grilliruokaa
Lähteet: Biltema, Gaspoint, Linde, verkkokauppa.com
Kuvat: iStock