Grillaaminen talvella: näin käytät kaasugrilliä pakkasella

Piha
Herkullista grilliruokaa voi saada pakkasesta huolimatta, sillä grillaaminen kaasulla onnistuu myös talvella. Ota vinkit talteen ja yllätä ystäväsi tai perheesi grillin antimilla keskellä talvea.
28.3.2023

Grillaaminen talvella tuntuu eksoottiselta ajatukselta, mutta itse asiassa se onnistuu mainiosti. Enää ei siis tarvitse odottaa kesää, että pääsee nauttimaan oman grillin herkuista.

Grillaaminen talvella vie hieman enemmän aikaa kuin kesägrillaus, ja talvigrillaukseen on muutenkin olemassa ihan omat vinkkinsä. Kaasukin käyttäytyy vähän eri tavoin kuin kesällä, mutta useimmiten kaasugrillin saa toimimaan moitteettomasti pakkasesta huolimatta.

Lihaa tarjolla grillauksen jälkeen

↑Ruokalajien määrä kannattaa pitää talvella grillatessa kohtuullisena, jotta ruoka ehtii kypsyä kunnolla ja se saadaan lämpimänä tarjolle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pidä raaka-aineet mahdollisimman lämpiminä

Talvella grillin lämmittäminen ja ruokien valmistuminen vie tavallista enemmän aikaa. Ohutpeltinen grilli johtaa helposti lämpöä ulos ja erityisesti tuulinen sää ja lumisade nopeuttavat grillin jäähtymistä.

Grillausta ennen ja sen aikana on tärkeä huolehtia, että raaka-aineet ja marinadit eivät pääse jäätymään, sillä huoneenlämpöiset raaka-aineet kypsyvät herkullisimmalla tavalla eikä jäisten tai kohmeisten raaka-aineiden grillaus johda parhaaseen lopputulokseen.

Lisäksi kastikkeet ja marinadit jäykistyvät kylmässä todella nopeasti, eikä niiden levittäminen tai saaminen kohmeisina pullosta enää onnistu. Myös kasvikset paleltuvat helposti pakkasessa. Kesällä käytettävä kylmälaukku on oiva apu myös talvella, koska se auttaa pitämään kylmän ilman ulkopuolella.

Lue myös: Grillauksen ABC – ohjeita grillaukseen, näillä neuvoilla onnistut! 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Makkaroita grillissä

↑Grillimakkara on tuttu herkku talven yleisötapahtumista.

Nestekaasu käyttäytyy lämpötilan mukaan

Kaasugrillit vaativat toimiakseen kaasumaista nestekaasua. Pakkasessa nestekaasu höyrystyy teräspullossa tehokkaammin kuin komposiittipullossa. Kesäisin komposiitti taas on oiva pullomalli keveytensä ja läpinäkyvien seinämiensä ansioista.

Kaasupullo tulee säilyttää pystyasennossa ja huolehtia, että se ei pääse kaatumaan kesken grillauksen esimerkiksi lumisella tai epätasaisella alustalla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kaasupullon paine pullossa vaihtelee kaasun ja pullon lämpötilan mukaan.

Esimerkiksi

 • –20°C:ssa nestekaasupullon paine on 1,4 baaria
 • +20°C:ssa 7,3 baaria.

Kun pullosta otetaan kaasua, nestemäisestä kaasusta höyrystyy tilalle uutta kaasumaista kaasua. Tähän tarvitaan lämpöä, mistä seuraa, että pullo ja pullossa oleva nestemäinen kaasu jäähtyy, kylmenee.

Joskus talvella pullo kylmenee niin paljon, että siitä ei saada enää kaasua ulos. Kaasupaineen laskiessa saattaa syntyä houkutus lämmittää pullon pintaa polttimen liekillä. Näin ei pidä kuitenkaan koskaan tehdä, sillä pullojen materiaali ei kestä kovaa kuumuutta ja paine voi nousta pullossa hallitsemattomasti. Tämän takia pulloa ei myöskään koskaan pidä säilyttää grillin alla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kovalla pakkasella lumi on hyvä eriste, joten hangessa pullo pysyy lämpimämpänä kuin avoimessa pakkasilmassa. Tehokkaampaa on kuitenkin vaihdella kahden pullon välillä. Yhtä pulloa voi pitää lämpimässä tilassa ja vaihtaa kylmä pullo lämpimään, kun pullon luovutuskyky alkaa heiketä.

Grillaaminen talvella onnistuu, mutta tämän kaasugrillin päällä on lunta

↑Mikäli grilliä ole käytetty vähään aikaan, se voi olla jäässä tai vaatia kunnollista puhdistamista. Myös suojaamaton kaasupullon venttiili voi olla jäätynyt, jolloin se otetaan lämpimään sulamaan ennen grillauksen aloittamista.

Grillaaminen talvella kuluttaa kaasua enemmän kuin kesällä

Talvella grillattaessa kaasua kuluu jonkin verran enemmän kuin kesällä, ja ulkolämpötila vaikuttaa pullosta saatavaan tehoon. Normaalikokoisten grillien tehovaatimus täydellä teholla on yleensä noin 10–20 kWh.

Esimerkiksi puolillaan olevan 11 kilon teräspullon luovutuskyky on

 • +20 asteen lämpötilassa on noin 22 kWh
 • –10 asteessa enää reilut 11 kWh.

Grillejä on harvoin tarve käyttää täydellä teholla, mutta kaasua on hyvä varata riittävästi.

Tarkista kaasuletkun kunto & pari muuta turvallisuusasiaa

Kaasuletkut haurastuvat ajan myötä ja esimerkiksi auringon valo haurastuttaa niitä. Tee kaasuletkuun taivutuskoe ja tarkista, ettei letkussa ole halkeamia. Taivutuskoe on helpointa tehdä lämpimässä sisätilassa, jolloin letku on notkeampi.

Älä koske kuumiin asioihin kylmillä sormilla. Kylmät ja kohmeiset sormet ovat erittäin alttiita palovammoille, ja kylmien sormien tuntoaisti toimii huonosti.

Grilli kylmenee pakkasella nopeasti, jolloin rasva ja muu lika tarttuvat tiukasti kiinni. Puhdista grilli siis vielä silloin, kun se on lämmin. Suojaa grilli puhdistuksen jälkeen lumelta ja jäältä tulevaa käyttöä varten. Muista suojata myös kaasupullo.

vartaita grillaaminen talvella -juttuun

Talvigrillaajan muistilista

 1. Varjele raaka-aineita jäätymiseltä.
 2. Varaa talvigrillaukseen riittävästi aikaa.
 3. Valmista vain pari ruokalajia kerrallaan.
 4. Valitse talvella teräspullo komposiittipullon sijaan.
 5. Tarkista kaasuletkun kunto.
 6. Säilytä kaasupullo pystyasennossa.
 7. Varmista kaasupullon toiminta kylmässä.
 8. Varaa riittävä määrä kaasua.
 9. Älä koskea kuumaan kylmillä sormilla.
 10. Pudista grilli heti grillauksen jälkeen.

 

Lähde: Linde

Kuvat: Pixels.com ja Linde