Grillaus – ohjeita turvalliseen grillaukseen

Keittiö Piha
Grillaus – ohjeita turvalliseen grillaukseen

Pese kädet

Muista käsienpesu ennen grillauksen aloittamista ja raakojen elintarvikkeiden käsittelyn jälkeen. Jos käytössä esim. retkellä ei ole riittävästi vettä, varaudu ruuanlaittoon esimerkiksi käsien desinfiointiin tarkoitetuilla kertakäyttöpyyhkeillä. Käytä ottimia elintarvikkeiden käsittelyyn aina kun mahdollista.

Säilytä liha kylmässä

Säilytä raaka liha ja lihatuotteet sekä muut helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmässä (+2-+6 asteessa) ennen käyttöä. Muista, että myös vakuumipakatut ja marinoidut tuotteet tulee säilyttää kylmässä! Älä käytä pakattuja tuotteita viimeisen käyttöajankohdan jälkeen. Jos käytössä ei ole jääkaappia, käytä kylmälaukkua ja -kalleja, tai osta tuotteet mahdollisimman lähellä käyttöajankohtaa.

Raa’at pihvit ja muut lihatuotteet on ennen kuumennusta säilytettävä erillään muista elintarvikkeista, mieluiten alkuperäisessä pakkauksessaan. Marinoi liha, kala ja kasvikset jääkaapissa/kylmässä. Ota elintarvikkeita esille lämpimään vasta juuri ennen käyttöä ja vain sen verran kuin kerralla tarvitaan.

Grillaa kypsäksi

Jauhetusta lihasta tai sianlihasta valmistetut grillipihvit sekä siipikarjanliha on kuumennettava täysin kypsäksi, jotta mahdolliset taudinaiheuttajat tuhoutuvat. Älä maista raakaa jauhelihaa (esim. lihapullataikinaa). Erityisesti lapsille tarjottava jauheliha tulisi aina olla läpikypsä. Älä kuitenkaan polta ruokaasi mustaksi, sillä palaneessa ruuassa on terveydelle haitallisia PAH-yhdisteitä. Käytä sytytysnestettä ohjeen mukaan ja muista, että kävyt eivät sovi grilliin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pidä raa’at ja kypsät elintarvikkeet erillään

Estä bakteerien leviäminen raa’oista elintarvikkeista kypsiin. Raaka-aineille ja kypsille tuotteille tulisi olla omat astiat ja välineet. Älä sotke raa’n lihan marinadilla käsiäsi tai kypsiä elintarvikkeita. Raa’an lihan, kalan tai kasvisten kanssa kosketuksissa olleet astiat ja ruokailuvälineet on aina pestävä huolellisesti ennen niiden käyttämistä kypsennetyn lihan tai muiden kypsien elintarvikkeiden käsittelyyn. Vaihda grillipihdit puhtaisiin, kun käsittelet kypsiä tuotteita. Oikea aika vaihtaa esimerkiksi pihviä grillatessa uusiin pihteihin on silloin, kun pihvi on paistettu toiselta puolelta ja käännetty kertaalleen.

Tarjoile ruoka heti

Älä säilytä tai tarjoile yli jäänyttä ruokaa uudelleen. Jo 1-2 tunnin säilytys lämpimässä kesäsäässä saa bakteerit lisääntymään ruoassa nopeasti.

Lisätietoja:

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

www.evira.fi

Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, kuva: Pixabay

MAINOS
MAINOS LOPPUU