Grilliruoka on suomalaisten juttu, sillä yli 70 prosenttia meistä grillaa kesäaikaan. Monella kausi alkaa jo toukokuussa ja jatkuu aina syyskuuhun asti.
Grillaus on erityisesti omakoti-, rivi- ja paritaloasujien sekä mökin omistajien suosittua kesäpuuhaa – oli sää millainen tahansa, sillä 66 prosenttia suomalaisista grillaajista grillaa vaikka vesisateessa, jos siitä on etukäteen päätetty. Nämä tiedot selviävät Atrian grillaustutkimuksesta.
Keskeistä grillauksessa on tunnelma, ei pelkkä ruoka. Grillaukseen liitetään rento meininki. ”Grillaaminen liittyy olennaisesti kesään – saa valmistaa ja syödä ulkona”, kertoo eräs tutkimukseen vastannut.
Suomalaiset luottavat grillatessaan perinteisiin, eikä kovin moni kokeile uutuuksia grillissään. Moni on kyllä esimerkiksi lisännyt kasvisten käyttöä, mutta grilliruoka perustuu useimmilla lihaan.
MAINOSSuosituimpia grillattavia ovat makkarat, kana ja kasvikset. Kasvikset tarjotaan useimmiten aterian lisukkeena.
Pääkaupunkiseudulla grilleissä paistuvat myös äyriäiset ja katkaravut, kasvikset sekä lammas ja karitsa. Muu Suomi luottaa enemmän makkaraan.
Lähde: Atria
Atria tutki suomalaisten grillaustottumuksia elokuussa 2021. Tutkimukseen vastasi tuhat suomalaista eri puolilta maata.
MAINOSGrillauksen ABC – ohjeita grillaukseen, näillä neuvoilla onnistut! (suomela.fi)
MAINOS