MAINOS

Hanki polttopuut lämmityskautta varten

Lämmitys

Jos oma talo tai kiinteistö lämpiää puupolttoaineella, niin nyt kannattaa tilata polttopuut lämmityskaudelle. Hyvä, kuiva polttoaine ja laitteiden säännöllinen huolto sekä puun asianmukainen säilyttäminen hyvässä puuvajassa takaavat taloudellisen lämmityksen.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Suomessa on käytössä yli 220 000 kiinteistön biokattilaa ja pientaloissa reilusti yli kaksi miljoonaa tulisijaa. Kattiloiden ja tulisijojen käytön tehokkuuteen voidaan vaikuttaa merkittävästi käyttötavoilla ja polttoaineen laadulla.

Biokattilakyselyn voittaja tekee polttopuut itse

Koko ensimmäisen vuosipuoliskon pyörineen biokattilakyselyn pääpalkintona olleen ilmaisen nuohouksen voitti arvonnassa Siurossa asuva Erkki Eteläaho. Eteläaholla on omakotitalossaan Arimax 35 -biokattila vuosimallia 1992 (20–40 kW). Kyseinen kattila on alapalokattila, jossa on myös öljypoltin ja 2,5 kuution vesivaraaja, jonka kyljessä on 10 kW:n sähkövastus. Vuonna 1992 käyttöön otettu järjestelmä on toiminut moitteetta. Eteläahon mukaan öljypoltinta ja sähkövastusta ei ole tarvinnut käyttää. Lisäksi omakotitalossa on varaava NunnaUunin takka.

– Savuhormin nuohous tehdään aina kerran vuodessa, kattilan nuohouksen sekä tuhkan poiston teen itse kerran kuukaudessa. Lämmitysteho on selvästi parempi nuohouksen jälkeen. Varaaja on välttämätön, koska sen avulla voi puita polttaa tehokkaasti ja mahdollisimman puhtaasti, Eteläaho toteaa.

Polttopuut Eteläaho tekee itse hyvissä ajoin oman metsänsä puista. Hän hyödyntää sekä nuoren metsän kunnostuspuut että lahot ja pystykuivat puut. Työvälineinä käytössä on pyöröteräinen Palax sekä Tuiko- ja Bilke-koneet sekä pystysuunnassa halkaiseva halkomakone.

– Tuon raaka-aineen talvella metsästä varastolle ja huhti-toukokuussa työstämme ne klapeiksi. Takassa poltamme pääosin noin 30 cm:n koivuklapeja.

Puhtaan palamisen kannalta keskeistä on kuiva ja hyvälaatuinen polttoaine. Oikea säilytys on tärkeää. Eteläaho säilyttää puut oikeaoppisesti hyvin tuulettuvassa puuvajassa ja tuo seuraavan polttoerän ulkovarastosta kattilahuoneen lämpöön vähintään vuorokausi ennen polttoa. Näin puun kosteus minimoituu.

Biokattilakyselyn palkintonuohous tehtiin heinäkuussa. Biokattilaneuvonta liittyy Kutteri-sopimukseen, jonka alan järjestöt ja yritykset ovat solmineet ympäristöministeriön kanssa. Bioenergia ry vastaa sopimuksen ja siihen liittyvän ohjelman toimeenpanosta ja kehittää sitä yhteistyössä muiden sopimusosapuolten kanssa. Neuvontaa ja siihen liittyviä tutkimuksia toteuttamassa on mukana yhdistyksiä, alan oppilaitoksia ja yrityksiä.

Tutustu biokattiloiden tehokkaaseen käyttöön täällä.

Polttopuuta voi tilata helposti myös netistä, esimerkiksi täältä.

Lähde: Motiva Oy, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

bioenergia biokattila biolämmitysjärjestelmä polttopuu polttopuut


Lisää samasta aiheesta