MAINOS | Raita Environment

Harmaavesisuodatin ja kompostoiva vessa mökille

Mökki
jätevesien käsittely
Jätevesien käsittely ja jätteiden lajittelu on fiksuinta, helpointa ja halvinta hoitaa ympäristöystävällisesti mökkitontilla. Päivitä mökin harmaavesisuodatin, käymälä sekä kompostori ajan tasalle, ja nauti helposta mökkeilystä!
24.8.2023

Harmaavesisuodatin ja kompostoiva kuivakäymälä mökillä ratkaisevat jätteiden käsittelyn haasteita, koska jäteveden ravinteet ja muu haitallinen kuormitus poistetaan ja puhdistettu pesuvesi imeytetään maaperään omalla kiinteistöllä.

Jos harmaavesisuodatin ja kompostoiva vessa puuttuvat, musta- ja harmaavesi menevät suoraan umpikaivoon, koska puhdistamatonta vettä ja lietettä ei saa tyhjentää luontoon ilman kunnollista käsittelyä. Umpikaivo pitää tyhjentää usein, mistä mistä syntyy kuljetuskuluja ja myös rasitetta mökkikunnan jätepuhdistamolle. Saaristossa lietteen kuljetuksen haasteet kertautuvat.

Helpoimmalla sekä mökkiläinen että mökkikunta pääsevät, kun tontilla on oma harmaavesisuodatin pesuvesien puhdistukseen ja kompostoiva kuivakäymälä.

Aloitko miettiä, millaiset jätevesien ja jätteiden käsittelyratkaisut sopisivat sinun mökillesi? Mikä olisi ympäristöystävällinen, luotettava ja helppohoitoinen vaihtoehto? Jatka lukemista!

jätevesien käsittely

Pitkät lomat ja etätyöskentelyn yleistyminen mahdollistavat lähes säännöllisen asumisen kesäkodissa, joten sinne tarvitaan toimivat mökkitekniikan ratkaisut, kuten jätevesien käsittely. Erityisesti veden lähellä tarvitaan kunnolliset jätteidenkäsittelyjärjestelmät, sillä mitään epäpuhdasta ei saa päätyä pilaamaan luontoa.

Harmaavesisuodatin, joka toimii ilman sähköä

Kunnollinen jätevesien käsittely on ehdoton edellytys huolettomaan mökkeilyyn. Pesuvesien käsittelyä varten mökille tarvitaan harmaavesisuodatin, etenkin saaristossa, sillä likaista vettä ei saa päätyä vesistöön.

Myös kuivanmaan mökissä pesuvesien johtaminen puhdistamattomana maahan aiheuttaa hajuhaittoja ja voi houkutella paikalle ei toivottuja vieraita, kuten rottia. 

BioBox on pieni harmaavesisuodatin, jotka on suunniteltu mökkeilyyn ja loma-asumiseen. Se sopii täydellisesti myös sähköttömälle mökille, koska ei tarvitse sähköä toimiakseen. Suodatinkäsittelyn jälkeen puhdistettu vesi voidaan johtaa turvallisesti luontoon. 

BioBoxin huoltaminen on vaivatonta, ja laite kestää jopa 50–100 vuotta.

Harmaavesisuodatin huolletaan näin:

  • puhdista suodattimet kerran vuodessa
  • vaihda suodatinelementit 10–15 vuoden välein

Lue käytännön esimerkkejä jäteveden puhdistamisesta.

Biobox harmaavesisuodatin

Harmaavesisuodattimen suodattimet puhdistetaan kerran vuodessa, mutta suodatinelementit vaihdetaan vain 10–15 vuoden välein. Suodattimessa ei käytetä turvetta tai sammalta, joten käyttökustannukset pysyvät alhaisina.

Kompostoiva vessa mökille

Modernit kompostoivat ekovessat ratkaisevat mökin vessajätteiden käsittelyongelmat. Ekovessat ovat hajuttomia, helppohoitoisia ekoratkaisuita, joissa jätteiden käsittely hoidetaan varmasti ja ympäristöystävällisesti.

Biologisen AQ-malliston vessat esimerkiksi ovat nykyaikaisia, hygieenisiä ja helppoja, sillä ne muuttavat wc-jätteen kompostimullaksi.

Monipuolisessa EV-ympäristövessa-sarjassa on vaihtoehtoja, jotka sopivat yhtä lailla ulkorakennuksiin kuin sisätiloihinkin.

Katso video EV-ympäristövessoista:

 

Katso video AQ-ympäristövessoista:

 

Kompostoi jätteet mökillä 

Biojätteiden erittely ja kompostointi vie tehokkaasti hajun pois roskapusseista. Kompostointi vähentää mökillä sekajätteen määrää selvästi, joten roskia ei tarvitse olla koko aja kuskaamassa pois mökkitontilta.

Kompostorissa hajoaminen on tehokasta, ja samalla haitalliset bakteerit tuhoutuvat. Kompostori huolehtii, että hajottajamikrobeilla on käytössään kaikki tarvittava, kuten ravinteet, ilma, kosteus ja lämpö.

Kompostointi on luonnon oma menetelmä hyödyntää orgaaninen jäte, sillä siinä ruuan tähteet ja muu biojäte hajoavat ravinteiksi. Samaa hajoamista tapahtuu kaikkialla luonnossa koko ajan.

jätevesien käsittely ja kompostori

Kompostori muuttaa biojätteet mullaksi ilman hajuhaittoja ja palauttaa samalla ravinteet takaisin maahan.

 

Katso video kompostoreista:

Päivitä mökin jätejärjestelmät helposti

Jätevesiprojektin toteutukseen on monia vaihtoehtoja. Raita Environmentin menetelmillä voidaan pienentää poiskuljetettavan lietteen määrää: tyhjennysväliä saadaan pidemmäksi tai liete voidaan myös käsitellä kiinteistöllä.

Jätevesiprojektissa voi ammattilaisten avulla säästää kustannuksissa, kun pystytään hyödyntämään olemassa olevia hyväkuntoisia kaivoratkaisuja ja jätevesilinjastoja järjestelmän osana

Voit hankkia jätevesiratkaisut mökillesi Avaimet käteen -ratkaisuna tai vain suunnittelun, lupaprosessin sekä valvonnan, jos haluat itse osallistua rakentamiseen.

Pyydä maksuton kartoitus! Käytössäsi on alan parhaat asiantuntijat ja paikalliset yhteistyökumppanit ympäri maata.

Lue lisää mökkien ja omakotitalojen jätejärjestelmistä.