MAINOS

Hartain toive: tulipaloton joulun aika

Talo

Jatkuva ruuanlaitto, takan sekä kynttilöiden polttaminen ja joulusaunan lämmittäminen kaiken tohinan keskellä vaativat erityistä tarkkuutta. Jos esimerkiksi kynttilän jättää palamaan huonoon paikkaan tai hormissa on liikaa nokea, tulipalo voi turmella juhlan ja paljon enemmänkin.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Joulu on touhukasta ja tunnelmallista aikaa. Kun koko perhe viettää odotettuja hetkiä yhdessä, talossa riittää hyörinää ja pyörinää. Keittiössä on meneillään tauoton ruuanlaitto, johon jopa perheen pienimmät osallistuvat. Koti on koristeltu kauniisti ja valosarjoja on vedetty sisään sekä ulos. Aattona lahjapapereita lojuu siellä täällä, ja kynttilät palavat kauniisti pöydillä.

Kaiken tämän ihanan keskellä vaanii todellinen vaara, sillä jouluviikolla syttyy 20 prosenttia enemmän tulipaloja kuin keskimäärin eli keskimäärin 30 joka vuosi. Normaalisti tulipaloja sattuu omakotitaloissa viikoittain 25.

– Vaikuttaisi siltä, että tulisijan ja sähkölaitteiden ahkera käyttö, kynttilöiden polttaminen, saunominen sekä jouluruoan valmistus lisäävät tulipalovaaraa jouluviikolla, ynnää palotarkastaja Jarkko Jääskeläinen Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

Alla on listattu jouluviikon tulipalojen syttymissyyt ja sulkuihin merkitty keskimääräinen syttymissyy yhden viikon aikana muuna kuin joulun aikana. Tilasto on laadittu sisäministeriössä.

–    Nokipalo: 5,8 (4,3)
–    Sähkölaitteen tai -asennuksen vika, häiriö tai huollon laiminlyönti: 5,6 (3,6)
–    Kynttilä, tuikku, soihtu, roihu 1,6 (0,3)
–    Riittämätön suojaetäisyys 1,6 (0,8)
–    Muu ruoanvalmistus 1,2 (0,7)
–    Koneen tai laitteen väärä käyttö 1,2 (0,8)
–    Vaurio tulisijassa tai hormissa 0,8 (0,7)
–    Uudelleensyttyminen 0,6 (0,4)

Sekin on hyvä loma-aikaan muistaa, että liiallinen alkoholinkäyttö lisää tulipaloriskiä huomattavasti ja moni tulipalo saa alkunsa sisällä tupakoinnista.

 

↑Kynttilän ympärillä pitää olla riittävä suojaetäisyys eikä mitään palavaa. Kuvan asetelma on melkoinen paloriski.

Kynttilä vaatii aina vartiointia

Kynttilät tuovat tunnelmaa jouluna ja muinakin pimeinä aikoina. Ne ovat kauniita ja riittävät melkein sellaisenaan joulukoristeiksi. Kynttilöitä ei pidä kuitenkaan jättää palamaan yksikseen, vaan ne pitää sammuttaa, kun huoneesta poistutaan tai juhlat ovat ohi.

Kynttilän ympärillä pitää olla reilusti tilaa, eikä ihan viereen saa sijoittaa palavia esineitä.

– Jotkut polttavat kynttilöitä kirjahyllyn reunalla, mutta siinä on melkoisen iso paloriski, Jääskeläinen huomauttaa.

Kynttilöiden alle on valittava palamaton alusta, eikä esimerkiksi paperilautanen tai puupöytä.

– Suojaetäisyydet pitää muistaa myös tuikkujen kesken, koska liian lähelle toisiaan sijoitetut tuikut voivat roihahtaa isoksi yhtenäiseksi paloksi humauksessa, Jääskeläinen sanoo.

Kynttilät ja tulentekovälineet ovat aikuisten vastuulla, joten ne pidetään poissa lasten ulottuvilta, esimerkiksi lukollisessa laatikossa.

Nykypäivänä suositut ledikynttilät ovat turvallisia ja näyttävät melkeinpä aidoilta, joten niitäkin kannattaa hyödyntää joulun koristeina.

Lue tästä palotarkastaja Nenna Muurisen blogi palotarkastajan painajaisesta.

↑Liian lähelle toisiaan sijoitetut kynttilät voivat roihahtaa isoksi yhtenäiseksi paloksi silmänräpäyksessä, joten kynttilät pitää sijoittaa riittävän etäälle toisistaan.

Kävihän teillä nuohooja?

Nokipaloja syntyy jouluviikolla tavallista enemmän. Niiden syynä on yleensä nuohoamatta jäänyt takan tai saunan hormi.

– Hormiin on kertynyt nokea ja kuonaa, joka syttyy helposti. Jouluviikolla puuta poltetaan takassa ja kiukaassa tavallista enemmän, joten palovaara lisääntyy nuohoamattomassa hormissa, Jääskeläinen kertoo.

– Nokipalon saa estettyä sillä, että huolehtii hormien nuohoamisesta säännöllisesti. Asuinrakennusten tulisijat pitäisi nuohota vuosittain ja vapaa-ajan asuntojen, kuten mökkien, kolmen vuoden välein, Jääskeläinen sanoo.

Tulisijan polttamiseen pitää keskittyä ja perehtyä, ettei aiheuta tietämättömyyttään tulipalovaaraa. Kertaa ohjeet tulisijan lämmittämiseen tästä.

↑Tulipaloja aiheuttaa myös riittämätön suojaetäisyys takan tai tulisijan lähellä. Esimerkiksi lahjapaperit ja joulukoristeet voivat kuumentua ja roihahtaa palamaan huomaamatta.

Sähkövikoja sattuu joulunakin

Joulunaika tai ei, sähkölaitteet voivat rikkoutua ja aiheuttaa sähköpaloja. Jouluna kokkailu on iso osa juhlaa ja sen valmistelua, joten hella ja uuni ovat yhtenään päällä. Ne joutuvat koville ja voivat vioittuneena aiheuttaa vaaratilanteen.

Joskus palon syynä on silkka huolimattomuus.

– Paloja syttyy niinkin, että hellan päälle jää jotain ja kokkaaja lähteekin yhtäkkiä tekemään jotain ihan muuta, Jääskeläinen kertoo.

Jouluvalot ja kuumenevat sähkölaitteet pitää sijoitella niin etäälle palavista materiaaleista, että ne eivät aiheuta palovaaraa.

Joulukuusen kynttilöitä kannattaa myös vartioida. Nykyaikaiset ledit ovat paloturvallisia, mutta sähkölaitteisiin liittyy aina vikaantumisen riski. Kaikkia sähkövaloja kannattaa siis tarkkailla.

↑”Onneksi joulukuusissa ei käytetä enää elävää tulta, sillä kuiva kuusi roihahtaa silmänräpäyksessä ilmiliekkeihin”, sanoo palotarkastaja Jarkko Jääskeläinen Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

Palon sattuessa…

Vaikka kuinka tarkkana olisi, vahinkoja sattuu aina joskus. Sitä varten kannattaa hyvissä ajoin ennen joulua tarkistaa palovaroittimien patterit ja toimivuus testinappia painamalla.

Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK suosittelee, että kaikissa makuuhuoneissa ja eteisessä on palovaroitin. Ylemmissä kerroksissa palovaroitin sijoitetaan makuuhuoneiden lisäksi portaikon yläpuolelle. Jokaisessa kerroksessa olisi oltava vähintään yksi toimiva palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti.

Sammutuspeite on vakiovarusteena jokaisessa keittiössä ja muuallakin kodissa. Sillä voi saada pysäytettyä pienen tulipalon alkuunsa, mutta omaa turvallisuutta ei saa ikinä vaarantaa sammutushommissa.

Käsisammuttimiakin pitäisi kodissa olla helposti saatavilla. Jos sammuttimen päivämäärä on umpeutunut, kannattaa pistäytyä sammutinhuollossa tai hankkia uusi sammutin.

Jos et pysty turvallisesti sammuttamaan alkanutta paloa, poistu tilasta ja sulje ovi. Soita palokunta paikalle numerosta 112.

Näin käytät käsisammutinta:

Lähteet: spek.fi ja paloturvallisuus.info

Kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

alkusammutus hormi joulu kynttilä nokipalo nuohooja sammutuspeite tuikku