MAINOS

Hävitä muumiotautiset omenat, malttia syyslannoitteen kanssa

Piha

Muumiotauti on omenien sienisairaus, joka leviää saastuneiden omenoiden kautta. Syyslannoituksen ja -istutusten aika on käsillä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Loppukesä näyttää nyt parhaimpia puoliaan. On lämpimiä päiviä, viileitä öitä, sadetta, aurinkoa, usvaisen upeita aamuja ja upean punaisia auringonlaskuja. Satoa valmistunee enemmän kuin ehtii syödä, ja metsätäkin alkaa löytyä sieniä ja puolukoita, myös yllättävän hyvää mustikkaakin löytyy vielä ja sitä on nyt paikka paikoin todella runsaasti.

Muumiotautiset omenat erilleen ja hävitykseen

Harmittaa niin vietävästi, kun edelleen näkee muumiotautisia omenoita vietävän kompostiin, tai pahimmillaan jätettävän puiden alle tai heitettävän vain ”aidan yli”. Sehän vain pahentaa ongelmaa jatkossa ja levittää sitä. Muumiotauti on sienisairaus, joka leviää ja talvehtii näissä saastuneissa omenoissa ja tartuttaa sitten uusia omenoita jatkossa. Sitä ei tuhoa edes kompostointi, vaan ne tulee kerätä erilleen ja hävittää talousjätteen mukana. Toki ne voi haudata tai polttaa, mutta se on tehtävä erittäin huolellisesti!

Liljojen siemenkodat pois, varsia älä leikkaa

Alkavat nämä oriental-tyyppiset liljatkin kukkia ja osa on jo kukkinutkin. Näistä, niin kuin muistakin liljoista, napsaisen siemenkodan pois heti kukinnan jälkeen. Näin se ei suotta tuhlaa energiaa siemeniin, joista ei kumminkaan meidän olosuhteissa saada uusia sipuleita. Näin sipuli saa voimia talvehtimiseen ja ensi vuoden kukintaan. Varsia en leikkaa koko syksynä, enkä talvellakaan, vaan korkeintaan taitan sen nurin ja korjaan sitten keväällä pois. Paikallaan oleva varsi suojaa sipulia parhaiten.

Nyt kerätään nokkosen siemenet talteen

Nokkosen siemenissä on puhtia ihan tavattomasti, monin verroin enemmän kuin nokkosen lehdissä. Ne sisältävät kaikki ihmisen tarvitsemat rasvahapot sekä runsaasti E-vitamiinia. Niissä on myös A- ja C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja piitä. Yksi teelusikallinen siemeniä sellaisenaan päivässä vaikka puuron, smoothien, jogurtin seassa ja voimat on taattu koko talveksi.

Niistä tiedetään olevan apua mm. iho-ongelmiin, muistin heikkenemiseen, anemiaan, väsymykseen, seksuaalisen vireyden laskemiseen, eturauhasvaivoihin, hiuksiin ja kynsiin.

Eikä se kerääminen hankalaa ole. Kunnon pitkävartiset hanskat ja takki päälle, niin riipiminen on helppoa ja hetkessä on talven tarve kerätty.

Nurmikolle voimia auringosta

Vaikka nuo yöt jo hiukan viileneekin, päivät näyttäisi pysyvän lämpiminä ja aurinkoisina ainakin koko ensi viikon. Nurmikolle, niin kuin muillekin monivuotisille ja talvetettaville, olen jo heittänyt syyslannoitteet ja annan sen olla hiukan ”villimmällä” kasvulla eli saa kasvaa rehottaa vapaasti. Näin se saa kaiken mahdollisen voiman talvehtimiseen ja ensi vuoden kasvuun. Ihan viimeisen leikkauksen teen sitten, kun pakkaset joskus nipistää kasvun seis. Silloin ajelenkin sen pariin kertaan, jotta silppu menee varmasti tarpeeksi hienoksi eikä aiheuta talvituhoja.

Malttia syyslannoituksessa

Sen varmasti tiedätkin, että syyslannoituksen aika on nyt elokuussa. Ihan uskomattoman moni ajattelee lannoituksen laitettavan maahan kuitenkin vasta syys-loka-, jopa marraskuussa, jolloin kasvit eivät enää saa imettyä lannoitetta itseensä. Ehkä jotenkin vielä syyskuussa, mutta loka-marraskuussa ollaan jo myöhässä. Lannoita siis nyt ja sen voi tehdä vielä rakeisellakin lannoitteella (itse käytän rakeita nurmikolla). Varmimmin kasvi saa lannoitteen hyödynnettyä antamalla lannoitetta pari kertaa kasteluveden mukana. Minulla on tätä ammattipuutarhureiden omaa pussitettua lannoitetta pikkupusseissa, saat niitä täältä. On takuulla ravinteet kohdillaan ja ammattilaatua.

Voiko syyslannoitetta laittaa sitten kuinka paljon vain? No ei tietenkään, vaan ohjeen mukaan. Itse laitan sitä noille penkeille, joita ei juurikaan ole sadetettu tänä vuonna. Kuiva kesä on tehnyt sen, etteivät kevät- ja kesälannoitteet ole vieläkään imeytyneet maasta kasveihin kuin osittain. Vaarana on, että maassa on kohta liikaa lannoitetta, kun ensi keväänä tulee kumminkin annettua keväinen starttilannoitus. Suosittelen, ettet syyslannoitteella ainakaan ylitä ohjeen mukaista määrää, ihan varoiksi vain.

Lannoitteen valinnasta ja käytöstä yleisesti

”Nälkäistä ei nukuta” on vanha tuttu sanonta ja hiukan soveltaen sama ajatus pätee kasveillekin. Eli lannoitetta (ruokaa) annetaan vielä, mutta hieman valikoiden.

Syyslannoitetta annetaan kaikille, jotka talvehtivat – etenkin perennoille, satoa tuottaville ja talvetettaville kesäkukille. Muille kesäkukille annetaan kastelulannoitetta niin kauan kuin kukkivat ja kasvavat. Määrä voi olla hiukan pienempi kuin kesällä kiivaimpaan kasvuaikaan. Myös tomaateille, kurkuille, chileille ja paprikoille kastelulannoitetta niin kauan kuin satoa on tulossa. 

Vielä ehtii kylvää salaattia, oletko kokeillut?

Salaatti kasvaa nyt jopa paremmin kuin kesäkuumalla. Salaatti nimittäin ei oikein tykkää kun maan lämpötila nousee yli +22-asteen. Nopeakasvuisena sen kylvö onnistuu nyt hienosti ja raikasta salaattia valmistuu nopeasti. Jollet ole kokeillut, niin kokeilepa, yllätyt iloisesti.

Syysistuttamisen monta hyvää syytä

Vielä muutama vuosikymmen sitten syysistutuksia pidettiin vain syyssipuleille mahdollisena, vaikka samaan aikaan ammattipuutarhurit istuttivat monivuotisia perennoja ja pensaita jopa enemmän kuin keväällä. No nykyään asiat on onneksi muuttuneet ja syksyisin osataan istuttaa jo lähes kaikissa pihoissa. Miksi syysistuttaminen on sitten niin fiksua? Syitä on monia ja ne ovat aivan luonnollisia. 

1. Edullisuus – taimet ovat kasvaneet kesällä ilman lämmityskustannuksia, eikä niihin tule varastointikustannuksia.

2. Tuoreus – taimet siirtyvät suoraan kasvatuspelloilta uuteen kasvupaikkaan ilman varastostressiä.

3. Helppohoitoisuus – taimia ei tarvitse juurikaan hoitaa, istuttaa vain. Levossa oleva juurakko ei tarvitse käytännössä mitään, astiataimetkin vain korkeintaan istutuskastelun, yleensä ei sitäkään.

4. Valmiiksi oikeassa kasvurytmissä – taimet heräävät keväällä ilmojen mukaan ja ovat heti oikeassa kasvurytmissä, jolloin ne myös asettuvat seuraavana vuonna oikeaan aikaan lepoon ja niistä riitää iloa vuosiksi.

5. Helpottaa kevätkiireitä – keväällä on muutenkin kiire, niin nämä on jo valmiiksi hoidossa.

6. Ehtii hyvin – syksyllä istuttaminen ei ole niin päivän päälle, riittää kun maa on sulaa. Parempikin jos lepotilassa olevia kasveja ei istuteta liian aikaisin.

7. Laaja valikoima – syksyllä on yleensä kaikkia lajikkeita ja erikoisuuksia saatavilla, keväällä ne on jo usein loppuun myyty.

Eli syysistuttaminen on todella fiksua ja sen on kyllä nykyään jo lähes kaikki huomannet.

Pensasaidan istuttaminen mielessä?

Oletko ajatellut uusia tai tehdä kokonaan uuden aidan? Nyt minulla olisi sinulle hyvä tilaisuus. Hyvä ja kokenut kollegani Erkki nimittäin teki meille laadukkaan erän marja-aronian aitataimia. Ne on jopa leikattu kahteen kertaan paremman haaromisen takaamiseksi (normaalisti niitä ei leikata kertaakaan tai korkeintaan kerran), ja ovat jo 2-vuotiaita taimia.  

Paitsi helppohoitoisena ja nopeakasvuisena aitana, saat siitä erittäin terveelliset marjat ja upean syysvärityksen pihalle.

Ja hinta on kohdillaan, vain 1,90–1,25 € / kpl (riippuen erästä). Näitä myydään täällä niin kauan kuin tätä erää riittää.

Syysistutettavien esittelyvuorossa

Syysleimu ’Tequila Sunrice’

Suuret, terttumaiset kukinnot hurmaavat leiskuvalla oranssinpunaisella värillään. Matalakasvuinen, joten se sopii erinomaisesti myös pieniin puutarhoihin ja ruukkukasvatukseen. Ne ovat myös erinomaisia leikkokukkia. Syysleimut ovat loppukesän todellisia helmiä ja perhosten tärkeitä ravinnonlähteitä loppukesälle.

Nyt vain 9,90 € / 3 kpl (ovh 14,90 – ale -35 %) saatavilla täältä.

Varjolilja ’Pink Morning’

Uutuus! Varjolilja, joka menestyy hyvin kun maaperä on vettäläpäisevä. Erikoishintaan nyt 9,90 € / 3 kpl (ovh 19,90 – ale -50 %) täältä.

Asteri mix

Ihastuttava lajitelma kerrottukukallisia astereita. Asterit ovat myös erinomaisia mesikasveja perhosille. 7,90 € / 3 kpl (ovh 9,90) ja tämä syksyinen väriloistopakkaus löytyy täältä.

Korukurjennokka ’Bishop’s form

Korukurjennokka on kaunis pienikukallinen, pitkään kukkiva erikoisuus kivikkoon. Sopii erinomaisesti myös ruukkuistutuksiin sekä haudoillepitkäaikaisen kukintansa ansiosta. HUOM! Rajoitettu saatavuus. 15,90 € / 3 kpl, löytyy vielä täältä.

Ja lisää erinomaisia syysistutuksiin soveltuvia löydät täältä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat lilja liljat muumiotauti muumiotautiset omenat Nurmikko


Lisää samasta aiheesta