MAINOS

Hävitä muumiotautiset omenat, ota syyspistokkaita – syyssipuleilla ei vielä kiire

Piha

Muumiotautiset omenat tulee hävittää asianmukaisesti koko naapurustossa, jotta ongelmasta pääsee eroon. Syyssipuleiden kanssa odotellaan rauhassa, että maa viilenee alle kymmenen asteen. Tiesitkö, että myös syksyllä voi ottaa pistokkaita?

Jaa sosiaalisessa mediassa

Muumiotautiset omenat – ongelmasta pääsee eroon

Muumiotauti on ongelmallinen, mutta ei ylitsepääsemätön vaiva. Kun tunnetaan sen elin- ja levittäytymistavat sekä torjutakeinot, niin sen saa hallintaan ja siitä pääsee eroon. 

Muumiotauti ja kuinka se hoituu:

  • Muumiotauti on sienitauti, joka leviää tuulen mukana jopa satoja metriä.
  • Muumiotaudin saastuttamalta viljelmältä kaikki omenat ja myös niiden lehdet kerätään, kompostoidaan tai hävitetään pois tontilta ja kauas kenenkään omenapuista.
  • Muumiotauti tuhoutuu kompostissa vuodessa-parissa.
  • Tärkeää on, että kompostiin laitettavat hedelmät ja lehdet peitetään hyvin ja huolellisesti maa-aines kerroksella. Normaali kompostointi muuten, mutta nuo eivät koskaan saa jäädä pintaan.
  • Yhteistyö naapureiden kanssa on tärkeää, kaikkien lähinaapureiden tulisi toimia yhdessä ja samalla tavalla, jotta saavutetaan hyvä ”laumasuoja”.

Hankalissa tapauksissa (esim. naapurit eivät tee samoin ja heilläkin on saastuneita puita) pitää sitten katsoa lisätoimia esim. lajikkeina vain vahvakuorisia omenoita, erilaiset ureakäsittelyt yms.

Syyspistokkaita

Eikä syksy ole pelkästään ulkokasvien istutus- ja lisäysaikaa (keväällä ja kesällä kukkineet perennat jaetaan myös näin syksyllä), vaan ainakin minä juurrutan myös perinne pelargoneista muutaman syyspistokkaan. Se onnistuu ihan samoin kuin keväälläkin. Erona on toki vain hitaampi, lähes uinuva pistokkaan kasvu. Se pysyttelee lähinnä vain hengissä, kunnes koittaa kevät ja auringonvalon lisääntyessä ne suorastaan räjähtävät kasvuun. 

Toki tämän LED-lampun alla ne kasvavat komeiksi ja isoiksi taimiksi jo talven aikana.   

Sipulikukilla ei vielä kiire – maa saa jäähtyä vielä

Somessa näkee päivityksiä, kuinka syysipuleita istutetaan maahan jo nyt, vaikka on vielä ihan liian lämmintä. Toki pikkusipuleita ja narsisseja voi kohta jo istutella, mutta mitään kiirettä ei nyt kannata pitää, kun ilmat ovat näin lämpimiä. Muistetaan tuo +10°C-asteen raja – sen lämpimämpi maa ei saisi olla, kun sipulikukkia istutetaan.

Talvivalkosipuleista nyt puhumattakaan! Sellaisenkin kuvan näin, jossa niitäkin jo kovin istutettiin. Talvivalkosipuleiden kanssa kannatta odottaa vielä kauemmin, maa saa jäähtyä jopa alle +5°C-asteen. Etelä- ja keski-Suomessa paras istutusaika onkin usein loka- tai jopa marraskuussa. Onhan niitä tullut laitettua joskus joulukuussakin ja kaikkein komeimmat tulikin.

Säilytä syyssipulit oikein

Mikäli sinulla on jo nyt syyssipuleita, niin kannattaa laittaa ne johonkin +5-10°C-asteiseen paikkaan siksi aikaa, ennen kuin istutusajat koittavat. On hyvä muistaa, että sipuli on ihan elävä, hengittävä ja kuluttava kasvinosa, vaikkei se sille näytäkään. Toki valtaosa syyssipuleista on kova- ja tiiviskuorisia, jolloin niiden kova kuori suojaa niitä hyvin, mutta esim. liljansipulityyppiset hengittävät itsensä hyvin nopeasti heikkoon kasvukuntoon, etteivät enää jaksa kasvaa.

Eli mitä lämpimämpi säilytystila on, sitä enemmän sipuli joutuu luopumaan itseensä varastoituneesta kasvuenergiasta. Lepo viileässä ennen istutusta on niille kaikkein parasta. 

Valkoispulit puoletaan saavat olla huoneenlämmössä.

Syksyn parhaat kukkasipulit, suoraan varastosta löydät täältä

Talvivalkosipuli ’Ljubashantäältä.

Syyskuisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat muumio-omenat muumiotauti muumiotautiset omenat syysistuttaminen syysistutukset


Lisää samasta aiheesta