MAINOS

Havukasvien leikkaus – tartu oksasaksiin keväällä

Piha

Havukasvien leikkaus ei ole aina välttämätöntä, mutta nyt on aika tarkastella, saisiko niistä sopivasti saksimalla tuuheita ja kauniin muotoisia.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Havukasvit kärsivät yleensä talvesta enemmän kuin lehtensä varistavat puut ja pensaat. Siksi havukasvien leikkaus on keväällä tosiaan paikallaan. 

Nuoska lumi tarttuu tuuheiden pihtojen (Abies) ja kuusien (Picea) oksiin ja murtaa niitä painollaan. Etenkin maljamaisten katajien (Juniperus) ja ylöspäin levenevien marjakuusien (Taxus) rennot versot katkeilevat herkästi lumen painosta.

Maanpeitehavut joutuvat lumen alla helposti nälkäisten myyrien ruokalistalle. Lisäksi kova pakkanen palelluttaa versojen kärkiä.

Havukasvien leikkaus on kevätpuuhaa

Paukkupakkasilla oksat saattavat murtua herkästi, joten odottele rauhassa leudompia kelejä. Talvivauriotkin näet paremmin, kun kinokset ovat sulaneet. Tee leikkaukset maalis–huhtikuussa ennen kasvun alkamista.

Leikkaa oikein

 • Leikkaa havukasveja kuten muitakin puuvartisia.
 • Sahaa runkopuiden paksut oksat läheltä runkoa, mutta varo oksankaulusta.
 • Jätä muutaman sentin oksatappi runsaasti pihkaa vuotaviin havuihin (pihdat, kuuset ja männyt), jottei pihka valu pitkin runkoa.
 • Leikkaa tappi pois, kun pihka ei enää valu.
 • Ohuemmat oksat voit napsaista poikki terävillä oksasaksilla.

 

Muodikkaat muotopuut

Puiden ja pensaiden muotoon leikkaaminen on suosittua muun muassa vanhoissa eurooppalaisissa muotopuutarhoissa. Japanilaisessa puutarhanhoidossa etenkin havukasvien muotoon leikkaaminen on oma taiteenlajinsa. Muotoon leikkaamisesta kiinnostunut löytää aiheesta lisätietoa muun muassa Yoko Kawaguchin teoksesta Japanilainen puutarha – Inspiraatiosta toteutukseen (Plataani).

havukasvien leikkaus

Havukasvit kärsivät usein talvesta enemmän kuin lehtensä varistavat puut ja pensaat.

Hoida havukasvit kuntoon

 • Siisti kasveista talven aikana murtuneet ja paleltuneet oksat.
 • Leikkaa liian matalalla kasvavat ja kuivuneet oksat. Varsinkin lehtikuuset (Larix) ja männyt (Pinus) kaljuuntuvat helposti vanhetessaan. Pihdat ja kuuset säilyttävät alaoksansa tuuheina, jos ne saavat kasvaa aukealla paikalla.
 • Runkopuusta voit tarvittaessa leikata myös väärään suuntaan tai liian pystyyn kasvavan yksittäisen oksan.

Poista kilpalatva

Yksirunkoinen havupuu kasvaa kauniimman muotoiseksi, jos poistat siitä edellisenä kesänä kasvaneen kilpalatvan. Kilpalatvoja kasvattavat pihdat, kuuset, lehtikuuset, männyt, pilari- ja pylvästuijat (Thuja) sekä puumaisesti kasvavat katajat.

Uudista havukasveja

Havukasveja ei voi nuorentaa alasleikkaamalla lehtipensaiden tapaan. Jotkin lajit kestävät hyvin rajuakin leikkausta.

Ylisuureksi kasvaneesta marjakuusesta (Taxus) voit leikata kerralla useita suuria oksia, jolloin elinvoimainen kasvi kasvattaa pian uusia versoja. Marjakuusesta on myös helppo leikata säännöllisen muotoinen, tuuhea pensas. Siistimisen voit tehdä vaikka monta kertaa kesässä.

Harventuneen tuijan houkuttelet tuuheutumaan leikkaamalla sitä säännöllisesti kerran vuodessa, mutta vain vähän kerrallaan ja vain edellisvuoden kasvua. Jätä leikkauskohdan alapuolelle terveitä neulasia ja versonkärkiä, sillä havukasvi versoo kaljusta kohdasta harvoin uudestaan.

Tee havukasvien leikkaus vuosittain

Havuaita

 • Havuaita vaatii säännöllistä leikkausta kasvaakseen tuuheaksi.
 • Leikkaa se molemmilta puolilta niin, että alaosa jää aina hieman leveämmäksi kuin yläosa. Näin varmistat, että myös alaoksat saavat riittävästi valoa ja pysyvät tuuheina.
 • Leikkaa aluksi vain aidan sivuja ja poista ainoastaan osa viimeisestä vuosikasvusta.
 • Kun havuaita on riittävän korkea (noin 150–180 cm) leikkaa myös latvaversojen viimeistä vuosikasvua
 • Leikkaa jatkossa joka kerta sekä sivuja että latvaa. Näin havuaidan pituuskasvu tyrehtyy pikkuhiljaa muutamaan senttiin vuodessa.

Parhaiten leikkausta kestävät ja siten havuaidaksi sopivat metsäkuuset, marjakuuset ja tuijat.

Vuorimänty

vuorimännyn leikkaaminen

Hyvä vuorimännyn leikkuuaika on alkukesästä ennen kuin vuosikasvaimet puutuvat.

 • Vuorimännyn saat pysymään matalana ja tuuheana, kun typistät sen vuosikasvaimia niiden pituudesta riippuen kolmanneksen tai puolet.
 • Hyvä leikkuuaika on alkukesästä ennen kuin vuosikavaimet puutuvat.
 • Toinen vaihtoehto on poistaa kokonaan pari keskimmäistä uutta vuosiversoa.

 

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden kanssa: www.kotipuutarha.fi

Lue myös: Puutarhaideoita – satumainen puutarha, Puutarha – takapihan paratiisi, Pergolat, köynnöskaaret ja tilanjakajat jäsentävät puutarhaa, Viherpeukalon muistilista – kesäkausi, Nokkosvesi ja muut vinkit kesäkuun puutarhatöihin, Iloisesti puutarhatöihin!, Onko jo oikea aika istuttaa – 5 vinkkiä kevään puutarhatöihinRaparperi kasvaa, perennojen ja pensaiden taimista voi olla pulaa ja Kasvimaan perustaminen: Paikan valinta, kalkitseminen, maanparannus, lannoitus, istutus

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

havuaita havukasvien leikkaus havukasvit puiden leikkaus


Lisää samasta aiheesta