MAINOS

Havupallojen tekoa ja viimeisiä kylvöjä – joulukukat tulevat

Piha

Talvi kävi näyttäytymässä, mutta kelit lämpenevät ja syksy jatkuu. Vielä ehtii siis kylvää esimerkiksi porkkanoita ja talvivalkosipuleita! Joulukukat tekevät tuloaan, varaa omasi jo tänään.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Talvi se kävi näyttäytymässä, mutta nyt lämpötilat näyttäisivät pysyvän koko maassa plussalla lähes kaksi viikkoa ainakin. Niin se syksy tekee tuloaan meille puutarhaharrastajille ihan täydellisellä tavalla. Maata kostutellen, kuivatellen ja sopivasti jäähdyttäen, ihan kuin meitä varten tilattuna näin hyvät syyskelit. Viime syksy oli hiukan haastavampi, joten ehkä nyt luonto antaa hiukan takaisin.

 

Oletko kokeillut porkkanan kylvöä syksyllä?

Tiesitkö, että porkkanan voi kylvää jo syksyllä ja samalla ”tienata” sille monta kasvupäivää lisää. Homma on helppo; muokkaa maa pehmeäksi, penkki hiukan koholle, vako maahan, pikkuisen kanankakkaa pohjalle ja kylvö n. 5 cm syvyyteen. Maata päälle ja merkkitikut rivien päihin, niin muistaa keväällä paremmin mistä ne on nousemassa, eikä tule suorra myllättyä sitä kohtaa.

Ystäväni Olli laittoi keväällä oikein kuvan, kun oli kylvänyt porkkanat joulukuun 20. päivä ja kaikki itivät hienosti.

Myös talvivalkosipulit maahan turvallisin mielin

Talvivalkosipulien penkit on myös tehtynä, mutta istutus odottaa vielä. Toki nekin olisi jo ihan turvallista laittaa, mutta ihan vielä en ole ehtinyt. Mikäli sinulla on ajatus istuttaa niitä, mutta ei ole istukkaita vielä hankittuna, niin ne kannattaa hankkia nyt pikimmiten. Minulla ei niitä valitettavasti enää ole, kun pitää saada ensi vuoden sipulit kasvatettua. Lajikkeena voin suositella ainakin Ziemiaita ja Ljubashaa, myös Aleksandra on ihan hyvä, jos noita kahta et saa. Ja muistathan, että läheskään kaikki kaupassa myytävät valkosipulit eivät ole talvivalkosipuleita. 

Eucalyptuksen talvetus – kolme eri tapaa

Viime viikolla oli puhetta tuosta eucalyptuksesta, miten hienosti ne ovat kasvaneet ja miten niistä saa iloa muutenkin – esimerkiksi saunan löylyveteen liotettuna (lehtiä suodatinpussiin, pussi nitojalla kiinni ja pussi löylyveteen liukenemaan) tai oksat koristeena maljakossa.

Nämä eivät kestä pakkasta, joten ennen pakkasia nämä on otettava ulkoa suojaan. Jos eucalyptuksesi on ollut maahan istutettuna, niin juurakko kannattaa kaivaa ylös, istuttaa ruukkuun ja talvettaa siinä.

Talvetustavat, kolme eritapaa:

  • Leikkaa alas n.10 cm korkeudelta ja vie kellariin / viileään, pakkasettomaan paikkaan. Ota helmi-maaliskuussa ruukku valoon, vaihda mullat ja odottele uuden, entistä upeamman kasvun alkua.
  • Kasvatta niitä viherkasvin tavoin sisällä. Onnistuakseen tämä vaatii ehdottomasti kunnollisen kasvilampun.
  • Sijoitta kasvi viileään +10-15-asteiseen ja valoisaan paikkaan, jolloin ikkunasta tuleva valo riittää sille.

Näissä kahdessa viimeksi mainitussa kasvia ei leikata alas, mutta oksia/lehtiä voit silti leikata ja käyttää halusi mukaan.

Nupit kaakkoon

Tyhjentelin kasvihuoneiden kastelujärjestelmiä ja tuli mieleeni seikka, jonka olen vuosien saatossa oppinut. Nimittäin nuo nuo palloventtiiliset hanat säästyvät pakkasvioituksilta parhaiten, kun ne jättää ”puolitiehen” auki. Aikoinaan kun jätin hanat aina täysin auki, niin jokunen meni aina talven pakkasilla rikki, kun vettä olikin jäänyt hanan pesään. Näin ”puolitiehen” kun olen jättänyt, niin yhtään ei ole mennyt rikki. Putkimies minulle tästä aikoinaan vinkkasi.

Havupalloja – kestävä pohja

Havupallojen teko on yksi niitä asioita, joita ilman ei vaan voi syksy tulla. Niiden teko kun on paitsi helppoa, myös hauskaa.

Tuon havupallon ”rungon” voi tehdä monella eri tavalla ja materiaalista, mutta itse olen tehnyt ne jo vuosia kuivakukille tarkoitetusta oasis-sienestä. Leikkaan sienen kahteen osaa ja pyöristän kulmia hiukan veitsellä. Pujoitan kaksi u-lenkille tehtyä kukkalankaa läpi sienen ristikkäin, jättäen ”u-pohjan” muutaman sentin näkyviin. Kukkalankojen hännät nostan sitten tasaisesti sienen ympäri ja sidon kiinni u-lenkkiin. U-lenkkiin on helppo kiinnittää koristenauha, josta pallon saa roikkumaan.

Koko kuvasarjan näet täältä.

Siksi käytän tuota kuivakukille tarkoitettua oasis-sientä, että minusta se kestää ulkona vettä paremmin kuin tavallinen (se vihreä) oasis-sieni, ja pysyy muutenkin paremmin koossa. Noita sieniä on myynnissä ihan yleisesti, mutta kuivakukille tarkoitettuja löytyy yleensä parhaiten kukkakaupoista. Sieltä saa samalla kukkalankaa, koristenauhaa jne., jos ei satu kotona olemaan. 

Sitten vain havuja, jotka pätkin valmiiksi sopivan mittaisiksi. Leikkaan ne myös niin, että leikkuukohdasta tulee vino, jolloin se on terävä ja helpompi työntää sieneen. Ripustan sienen roikkumaan ja ”tökin” havut ja mahdolliset muut koristeet paikalleen. Itse tykkään aloittaa rakentamisen aina alhaalta ylöspäin, mutta se on varmaan makuasia miten kukakin tykkää tehdä.

Ja muistetaanhan kysyä maanomistajan lupa ennen havujen keräämistä!

Amaryllisten aika

Joulu tekee tuloaan ja amaryllisvalikoima on nyt parhaimmillaan, joten nyt vain valitsemaan, joko vahalla tai ilman.

Ilman vahaa olevat voit kasvattaa perinteisellä tavalla ja mielellään hiekansekaisessa mullassa. Minulla on tuohon oma erikoismulta, jota olen pussittanut sinullekin, jos tarvitset. Sitä löytyy täältä (1 pussi = 1 ruukku, 0,95 € / pss). Tuo multa on täydellisen hyvä myös tasettien kasvatukseen. Jouluksi kukkivat tasetin sipulit löydät täältä

Samoin ruukut aluslautasineen ja erikoismaljakot, joissa amarylliksen voit kasvattaa vesiviljelynä.

Vaha-amarylliksille ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin nostaa valoon ja lämpöön, ei edes kastella. Nuo vahatut amaryllikset on nyt tehty kokonaan uusista lajikkeista, joten kukkaloisto on taattu. Nuo on muuten erinomainen valinta paikkoihin joissa kastelu on hankalammin hoidettavissa (sairaalat, työpaikat, ”vesivaara” paikat, jne.) – tai jos kastelija sattuu vain oleman hiukan ”unohtavaa” sorttia.

Kaikki amaryllikset, vahalla tai ilman löydät täältä.

Ja jos pikku vinkin saan antaa, niin tämä uusi, kerrottu, puna-silhuettinen Harlequin on ihan uskomattoman upea kukka. Kuva ei tee sille oikeutta, mutta sitäkin iloisemmin se yllätää kasvaessaan.

Super upeat Harlequenit saat varattu 7,90 € / kpl tai 19,95 € / 3 kpl (ovh. 23,70 €) täältä

Joulukaktus

Joulukaktukset valmistunee myös samaan aikaan lähetettäväksi kuin amaryllikset ja tasetit.

Tämän hauskan kolmivärisen trion (=jokaisessa ruukussa on siis istutettuna kolme kasvia) saat 9,90 € / kpl tai 21,90 € /3 kpl (ovh. 29,70 €) täältä

Marraskuun ihanuutta sinulle hyvä puutarhaystäväni toivottaa puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amaryllis joulukaktus Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat porkkana porkkanan kylväminen talvivalkosipuli


Lisää samasta aiheesta