Näin otat kaiken irti HD-televisiostasi

Sisustus
Noin puolessa suomalaiskodeista on teräväpiirtotelevisio ja niiden määrä kasvaa koko ajan. Kaikissa näissä kodeissa ei kuitenkaan katsota teräväpiirtokuvaa. Katso, kuinka saat HD:n näkymään kodissasi.

Teräväpiirto- eli HD-kuvan katsominen kotitelkkarista ei vaadi ydinfyysikon taitoja. Aika harva meistä suomalaisista kuitenkin tietää, että HD-telkkarin hankkiminen ja töpselin laittaminen seinään eivät yksinään riitä siihen.

– Teräväpiirtotelkkarin lisäksi pitää olla teräväpiirtoviritin. Se voi olla telkkarin sisään rakennettuna, tai sen voi saada hankkimalla teräväpiirtokelpoisen digiboksin. Ja tietenkin pitää olla myös teräväpiirtosisältöä, kertoo televisioliiketoiminnan johtaja Mikko Saarentaus DNA:lta.

Laitteiden merkinnät kertovat, onko televisiossa teräväpiirtoviritin valmiina vai ei. Jos merkinnässä lukee esimerkiksi ”HD Ready”, televisio pystyy näyttämään teräväpiirtokuvaa, mutta siinä ei ole viritintä sisäänrakennettuna.

– Merkinnät kertovat myös sen, onko laitteet testattu Suomen vastaanottoon sopiviksi. Hyviä ohjeita HD:n saamiseksi omaan kotiin löytyy muun muassa kodinkonekaupoista ja netistä esimerkiksi osoitteesta testatutlaitteet.fi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Runsaasti sisältötarjontaa HD-televisioihin

HD-telkkarin virittely käyttökuntoon riippuu siitä, asutaanko kaapeli- vai antennitaloudessa. Kaapelitaloudessa selvitään helpommalla, sillä päätelaitteita on saatavilla paljon ja kanavatarjontaakin on ollut jo useita vuosia. Kaapelitalouteen sopivat HD-laitteet tunnistaa helposti Cable Ready HD –merkinnästä.

– Antenniverkossa teräväpiirtoa on ollut tarjolla vähemmän aikaa eivätkä kanavat näy vielä ihan joka puolella Suomea. Mutta noin 85 prosentilla antennitalouksissa asuvista on mahdollisuus vastaanottaa HD-lähetyksiä, Saarentaus kertoo.

– Tärkeä asia tietää antenniverkossa on se, että HD-lähetyksissä hyödynnetään jo analogiajalta tuttua VHF-antennia. Jos siis halutaan katsoa HD-lähetyksiä, antennin pitäisi olla kunnossa ja suunnattuna kohti palveluntarjoajan mastoa. Antenniverkkoon tarkoitetuissa HD-laitteissa on Antenna Ready HD -merkintä.

HD-kanavia on tarjolla runsaasti ja niiltä löytyy niin urheilua, elokuvia, dokumentteja kuin musiikkiakin. Osa kanavista on maksullisia ja osa ilmaisia. Lisäksi Ylellä, MTV3:lla, Nelosella ja Foxilla on omat HD-kanavansa, joista tulee kanavien normaalia sisältöä teräväpiirtona.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Teräväpiirtolähetyksissä kuvapisteiden määrä on nelinkertainen tavalliseen lähetykseen verrattuna, joten ero kuvan terävyydessä ja yksityiskohtien tarkkuudessa on huomattava.

Telkkareilta vaaditaan enemmän

Televisioihin tulee jatkuvasti uusia ominaisuuksia ja niiden käyttö monipuolistuu. Televisioliiketoiminnan johtaja Mikko Saarentaus uskoo, että televisioista halutaan yhtä kokonaisvaltaisempia elämyksiä. Tästä kertoo muun muassa se, että telkkarin koot ovat kasvaneet merkittävästi.

– Toinen iso muutos on se, että katselu siirtyy television lisäksi myös muihin päätelaitteisiin, esimerkiksi tabletteihin, tietokoneisiin tai älypuhelimiin. Ohjelmia ei enää katsota vain kotona, vaan myös liikenteessä: ravintolassa, bussipysäkillä tai jossain muualla, Saarentaus sanoo.

Näin saat HD:n näkymään kodissasi

  1. Tarkista, kuuluuko kotisi antenni- vai kaapeliverkkoon, jotta tiedät, millaisia laitteita teräväpiirtokuvan katsominen vaatii.
  2. Kaapeliverkossa tarvitset ”Cable Ready HD” -merkityn television tai ”Cable Ready HD” -merkityn digiboksin ja teräväpiirtokuvaa toistavan television.
  3. Antenniverkossa tarvitset ”Antenna Ready HD” -merkityn television tai ”Antenna Ready HD” -merkityn digiboksin ja teräväpiirtokuvaa toistavan television.
  4. Antenniverkossa HD-kanavien vastaanottoon hyödynnetään VHF-antennia. Varmista, että talosi katolla on kunnossa oleva, palveluntarjoajan mastoa kohti suunnattu VHF-antenni. Apua antennin suuntaamiseen tai VHF-antennin hankintaan ja asentamiseen saat kanavia myyvien palveluntarjoajien asiakaspalvelusta.
  5. Osa teräväpiirtokanavista on ilmaisia ja osa maksullisia. Maksullisten kanavien katsomiseen vaaditaan tv-kortti, joten joko televisiossa tai digiboksissa on oltava kortinlukija.

Lisätietoja HD-laitteista: testatutlaitteet.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Haastateltava: Mikko Saarentaus, televisioliiketoiminnanjohtaja, DNA Oy   Toimittaja: Maarik Leppä   Tuotanto: Deski.fi 2012 ja DNA Oy

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU