Teräväpiirto- eli HD-kuvan katsominen kotitelkkarista ei vaadi ydinfyysikon taitoja. Aika harva meistä suomalaisista kuitenkin tietää, että HD-telkkarin hankkiminen ja töpselin laittaminen seinään eivät yksinään riitä siihen.
– Teräväpiirtotelkkarin lisäksi pitää olla teräväpiirtoviritin. Se voi olla telkkarin sisään rakennettuna, tai sen voi saada hankkimalla teräväpiirtokelpoisen digiboksin. Ja tietenkin pitää olla myös teräväpiirtosisältöä, kertoo televisioliiketoiminnan johtaja Mikko Saarentaus DNA:lta.
Laitteiden merkinnät kertovat, onko televisiossa teräväpiirtoviritin valmiina vai ei. Jos merkinnässä lukee esimerkiksi ”HD Ready”, televisio pystyy näyttämään teräväpiirtokuvaa, mutta siinä ei ole viritintä sisäänrakennettuna.
– Merkinnät kertovat myös sen, onko laitteet testattu Suomen vastaanottoon sopiviksi. Hyviä ohjeita HD:n saamiseksi omaan kotiin löytyy muun muassa kodinkonekaupoista ja netistä esimerkiksi osoitteesta testatutlaitteet.fi.
MAINOSHD-telkkarin virittely käyttökuntoon riippuu siitä, asutaanko kaapeli- vai antennitaloudessa. Kaapelitaloudessa selvitään helpommalla, sillä päätelaitteita on saatavilla paljon ja kanavatarjontaakin on ollut jo useita vuosia. Kaapelitalouteen sopivat HD-laitteet tunnistaa helposti Cable Ready HD –merkinnästä.
– Antenniverkossa teräväpiirtoa on ollut tarjolla vähemmän aikaa eivätkä kanavat näy vielä ihan joka puolella Suomea. Mutta noin 85 prosentilla antennitalouksissa asuvista on mahdollisuus vastaanottaa HD-lähetyksiä, Saarentaus kertoo.
– Tärkeä asia tietää antenniverkossa on se, että HD-lähetyksissä hyödynnetään jo analogiajalta tuttua VHF-antennia. Jos siis halutaan katsoa HD-lähetyksiä, antennin pitäisi olla kunnossa ja suunnattuna kohti palveluntarjoajan mastoa. Antenniverkkoon tarkoitetuissa HD-laitteissa on Antenna Ready HD -merkintä.
HD-kanavia on tarjolla runsaasti ja niiltä löytyy niin urheilua, elokuvia, dokumentteja kuin musiikkiakin. Osa kanavista on maksullisia ja osa ilmaisia. Lisäksi Ylellä, MTV3:lla, Nelosella ja Foxilla on omat HD-kanavansa, joista tulee kanavien normaalia sisältöä teräväpiirtona.
MAINOS– Teräväpiirtolähetyksissä kuvapisteiden määrä on nelinkertainen tavalliseen lähetykseen verrattuna, joten ero kuvan terävyydessä ja yksityiskohtien tarkkuudessa on huomattava.
Televisioihin tulee jatkuvasti uusia ominaisuuksia ja niiden käyttö monipuolistuu. Televisioliiketoiminnan johtaja Mikko Saarentaus uskoo, että televisioista halutaan yhtä kokonaisvaltaisempia elämyksiä. Tästä kertoo muun muassa se, että telkkarin koot ovat kasvaneet merkittävästi.
– Toinen iso muutos on se, että katselu siirtyy television lisäksi myös muihin päätelaitteisiin, esimerkiksi tabletteihin, tietokoneisiin tai älypuhelimiin. Ohjelmia ei enää katsota vain kotona, vaan myös liikenteessä: ravintolassa, bussipysäkillä tai jossain muualla, Saarentaus sanoo.
Lisätietoja HD-laitteista: testatutlaitteet.fi
MAINOS
Haastateltava: Mikko Saarentaus, televisioliiketoiminnanjohtaja, DNA Oy Toimittaja: Maarik Leppä Tuotanto: Deski.fi 2012 ja DNA Oy
MAINOS