Hedelmäpuiden kukintaa ja taimien jakamista – Sinikan Vihervinkit toukokuu

Piha
Jos parhaaseen kukinta-aikaan ei ajoitu muita juhlia, järjestä omenapuiden katselujuhlat. Esimerkiksi Japanissa vietetään hanamia, kirsikan kukkien katselujuhlaa. Jos joudut säilyttämään taimia, istuta ne heti turveruukkuihin. Lue vihervinkit!

Oman asuinpiirin kevään ja alkukesän merkeistä on kiva pitää kirjaa. Minulla on tallessa tärkeitä päivämääriä kolmelta vuosikymmeneltä ja voin vakuuttuu, että vuodet eivät ole veljeksiä. Omenapuiden kukinnan alkukin on vaihdellut kolmen ja puolen viikon haarukassa. Onneksi kevät on sama kaikille, aurinko paistaa yhtä aikaa niin omenapuulle kuin kärhölle.

Omenapuu ja alppikärhö
Omenapuu ja alppikärhö

Olohuoneen ikkunan alla kasvava omenapuu ja sen latvuksen sekaan kietoutunut alppikärhö tykkäävät kukkia yhtä aikaa, ja näky on silloin tyrmäävä!

Jos parhaan kukinnan aikaan ei ole juhlittavana helluntaita, valmistujaisia tai Mannerheimin syntymäpäivää, niin ainakin on syytä juhlia hedelmäpuiden kukintaa, kuten Japanissa vietetään hanamia, kirsikan kukkien katselujuhlaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tee nyt touko-kesäkuussa

1.KylväSiementen liotus

Toukokuun lopulla on vielä hyvä aika esikasvattaa lämpöä vaativien kasvien, kuten papujen ja kurpitsojen taimet. Liota siemeniä yön yli, niin ne itävät ripeästi.

2. Malta


MAINOS
MAINOS LOPPUU

Odota kunnes sipulikukkien varret alkavat nuutua ja leikkaa ne vasta sitten. Voit myös taittaa ne perennojen alle piiloon, ja narsissin lehdet voit palmikoida tai solmia. Sipuli ottaa talteen vararavintoa versoista.

3. Leikkaa


Saksankirveli

Saksankirvelin voit leikata matalaksi alkukesän kukinnan jälkeen, sillä se versoo uudelleen. Tai anna kukkien kuihtua ja siementen kehittyä, vihreinä ne ovat meheviä ja maukkaita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

4. Istuta

Nyt on hyvä aika istuttaa pensaita. Tässä varmat kukkijat joka kuulle: toukokuulle sinikuusama, kesäkuulle idänvirpiangervo, heinäkuulle loistojasmike ja elokuulle mustilanhortensia. Syyskuulle sopii tervolanhanhikki, joka usein aloittaa kukinnan jo kesäkuun puolivälissä.

Puistoon piknikille


Katariinan meripuiston kivipöytä.

Modernin puiston rakentaminen on sekä poikkitaiteellinen että -tieteellinen hanke, jossa hulevedet, saastuneiden maiden puhdistaminen, luonnonmukaisuus, materiaalien kierrätys ovat tiukasti ohjelmassa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kotkan Katariinan meripuisto on hyvä esimerkki uudenlaisesta viheralueesta. Saastuneesta öljysatamasta on tehty monipuolinen virkistysalue, jossa on runsaasti jännittäviä yksityiskohtia, kuten meditointilabyrintti kilometrin mittaisine käytävineen, tuhkansirottelupaikka ja eri kivilajeista koottu mahtava pöytä (kuvassa), jonka ääreen mahtuu kerralla piknikille reilut 40 henkeä.

Lisätietoa: www.puistojenkotka.fi

Idea – taimia riittää jakoon

Ruusukkeista jaettavat perennat, kuten kaunokaiset, esikot ja akankaalit voit irrotella toisistaan jo parhaan kukinnan aikaan alkukesällä. Jos joudut säilyttämään taimia, istuta ne heti turveruukkuihin, joita ei tarvitse poistaa maahan pantaessa.

Tee itse lannoitteet ja torjunta-aineet

Tee tänä kesänä lannoitteet ja torjunta-aineet luonnon antimista. Valmista nokkosvettä, saniaiskäytettä, nokkoskäytettä tai kasvua kiihdyttävää kompostiteetä. Uudet puutarhakirjat pullistelevat ohjeita.