Hedelmäpuiden ja pensaiden leikkaaminen: vinkit ja työvälineet

Piha

Pensaita ja puita on karsittava ja leikattava, jotta ne pysyvät terveinä ja tuottavat satoa. Hyvän leikkauksen edellytyksenä on oikea ajankohta ja laadukkaat työvälineet, jotka ovat teräviä ja puhtaita.

Miksi leikkaaminen on tärkeää?

Puutarhan puiden ja pensaiden säännöllinen leikkaaminen on erittäin tärkeää kasvien hyvinvoinnin ja sadon kannalta. Säännöllisesti sekä oikein leikattu puu tai pensas kasvattaa uutta kasvustoa vanhojen leikattujen oksien tilalle, ja samalla kasvin elinikä pidentyy huomattavasti.

Sadon kypsymisen kannalta on tärkeää, että auringon valo pääsee kypsyttämään hedelmät ja marjat jokaisesta oksasta, kasvin keskeltäkin. Ilmava kasvusto ehkäisee myös kasvitauteja, kuten härmää ja sienitauteja. Leikkauksella voidaan myös ohjata ja säännöstellä puun tai pensaan kasvua ja pitää se halutussa muodossa. Säännöllinen leikkaaminen poistaa myös tarpeen rajuilta alasleikkauksilta.

Valitse oikeanlaiset työvälineet leikkuutarpeen mukaan

1) Raivaussakset

Sopivat jopa n. 40-42 mm paksujen oksien leikkaamiseen. Valitse optimaalisin leikkuumenetelmä sen mukaan, leikkaatko tuoretta vai kovaa ja kuivaksi muuttunutta puuta.

Ohileikkaava menetelmä on ihanteellinen valinta tuoreiden oksien leikkaamiseen. Hiottu ylä- ja alaterä uppoavat oksaan samanaikaisesti. Terät leikkaavat ”vetäen”, mikä tarkoittaa vaivatonta ja tarkkaa leikkausta, joka ei vahingoita puuta. Tämä on yleisin myyty malli.  

Alasinmalli on hyvä valinta kovien ja kuivien oksien leikkaamiseen. Terävä ja kapea yläterä kohtaa leveän alasimen, joka jakaa paineen ja tukee oksaa estäen puunkuoren vahingoittumisen ja murskaantumisen.

↑ Valitse ohileikkaava tuoreelle puulle ja alasinmalli kuivalle puulle. Iskunvaimentimet suojaavat ranteita rasitukselta.
 
GARDENAn raivaussaksien suunnittelussa on panostettu ergonomiaan, keveyteen ja laatuun. Valikoimassa on perinteiset EasyCut-raivaussakset sekä erittäin tehokkaat EnergyCut-raivaussakset paljon voimaa vaativaan leikkaukseen – eri pituisina versioina. TeleCut tarjoaa pidemmän ulottuvuuden.

↑ GARDENAn uudet EasyCut-, EnergyCut- ja TeleCut-raivaussakset ovat kevyitä ja tehokkaita.

Uudet SlimCut-raivaussakset tarjoavat täysin ainutlaatuisen tavan tiheän kasvuston leikkaamiseen. 1,17 m pitkä alumiinivarsi ulottuu syvälle oksistoon, ja erityisen kapea leikkuukärki helpottaa työskentelyä ahtaissa väleissä.

↑ SlimCutissa ei ole lainkaan tavallisten raivaussaksien vaatimaa avautumiskulmaa.

2) Oksaleikkurit

Korkeaksi kasvaneiden puiden karsimisessa tarvitaan enemmän ulottuvuutta. Teleskooppivarrella varustettu oksaleikkuri on tällöin oiva ratkaisu. Oksien leikkaaminen jopa yli 6 metriä korkealta onnistuu ilman tikapuita turvallisesti maassa seisten. GARDENA StarCut tarjoaa käyttäjän pituudesta riippuen jopa 6,5 metrin ulottuvuuden. 12-kertainen voimanvälitysmekanismi varmistaa jopa 32 mm paksujen oksien tehokkaan leikkuun. Metallinen hammasvälitys on koteloitu ja vetonaru on varren sisällä, minkä ansiosta leikkuri ei takerru oksiin työskentelyn aikana. Leikkuupää on kevyt ja kapea, ja leikkuukulmaa on helppo säätää portaattomasti maasta käsin leikkuupään ollessa latvustossa.

↑ StarCut-oksaleikkurin koteloitu teräksinen voimansiirtomekanismi on erittäin kestävä ja pitkäikäinen. 12-kertainen voimanvälitys tarjoaa erinomaisen leikkuuvoiman.

3) Puutarhasakset eli oksasakset

Puutarhasakset ovat oikea valinta kukkien, pensaiden ja ohuiden oksien leikkaamiseen. Ohileikkaava malli (B) sopii kukkien, kasvien ja tuoreiden oksien leikkaamiseen ja alasin (A) kuiville oksille. GARDENAn puutarhasakset ovat tukevia ja kestäviä mutta kuitenkin kevyitä käyttää, ja tarjoavat käyttäjilleen parhaan mahdollisen leikkuukokemuksen. Ne on valmistettu laadukkaista materiaaleista ja varustettu innovatiivisilla ominaisuuksilla.

↑ Comfort-puutarhasaksien avautumiskulma voidaan säätää kätevästi pieneen tai isoon käteen sopivaksi. Kapea asento helpottaa myös ohuiden oksien nopeaa leikkuuta.

GARDENAn leikkuutyövälineet valmistetaan Saksassa. Korkean laadun takeeksi niille myönnetään 25 vuoden takuu. Voit tutustua GARDENAn puiden ja pensaiden hoitoon tarkoitettuihin työvälineisiin täällä.

 

 

↑ 25 vuoden takuu kertoo korkeasta laadusta. Alumiinivarret tekevät raivaussaksista kevyet.

Milloin on hedelmäpuiden ja marjapensaiden leikkaaminen on ajankohtaista?

Eri pensailla ja puilla on erilaiset leikkaustavat, mutta myös oikea leikkausaika vaihtelee. On suositeltavaa laatia itselleen vuosikello oman puutarhan kasvien leikkauksesta.  Väärä leikkausaika voi olla jopa kohtalokas pensaalle tai kasville.

Tutustu puutarhurin leikkuuaikatauluun täällä.

Vinkkejä leikkaamiseen

Hyvän leikkauksen edellytyksenä on aina oikeat työvälineet, jotka ovat terävät ja puhtaat. Kasvitaudit siirtyvät helposti kasvista toiseen, jos leikkuuvälineitä ei puhdisteta leikkauksen jälkeen. Terävät puutarhasakset, raivaussakset ja oksasahat takaavat siistin leikkauspinnan, mikä ehkäisee myös kasvitauteja ja nopeuttaa kasvin toipumista leikkauksesta sekä haavapinnan umpeutumista.

Liian suuria tai vaakasuoria leikkauspintoja kannattaa välttää, koska niihin jää helposti kosteutta ja lahosienet pääsevät pesimään helpommin.

Säännöllisellä leikkauksella vältät liian suurten oksien leikkaustarpeen. Jos jostain syystä joudut leikkaamaan yli 6 cm paksuisia oksia, oksa kannattaa leikata vaiheittain typistäen, ettei se repeä leikkauksen aikana rungosta. Paksujen oksien katkaisemiseen hyvä ratkaisu on GARDENAn oksasaha.

Myös vanhoja ja ränsistyneitä puita ja pensaita kannattaa leikata vähitellen, jakaen leikkaustyö jopa usealle seuraavalle vuodelle.

Voit tutustua GARDENAn puiden ja pensaiden hoitoon tarkoitettuihin työvälineisiin täällä.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

alasleikkaus Gardena harvennusleikkaus hoitoleikkaus kevätleikkaukset kevätleikkaus oksaleikkuri oksaleikkurit oksasakset pensaiden kevätleikkaus pensassakset raivaussakset

Julkaisuun liitetty yritys

http://www.gardena.fi

GARDENA tarjoaa täydellisen valikoiman kaikkea, mitä puutarhassa tarvitaan: laadukkaita ja innovatiivisia työkaluja ja järjestelmiä kasteluun, nurmikonhoitoon, puiden ja pensaiden leikkaamiseen sekä maanmuokkaukseen. Yli 50 vuotta sitten perustettu, Ulmista Saksasta lähtöisin oleva GARDENA on johtava korkealaatuisten puutarhatyövälineiden tuotemerkki Euroopassa, ja edustettuna yli 80 maassa eri puolilla maailmaa. GARDENA on osa Husqvarna Groupia. GARDENA on tunteella mukana asiakkaidensa elämässä, johon puutarha kuuluu luonnollisena osana niin hyvinvoinnin, virkistäytymisen kuin hauskanpidonkin paikkana.

Lue lisää: GARDENA