Helposti asennettava riukuaita kuuluu suomalaiseen maisemaan

PihaTalo

Riukuaidat sopivat täydellisesti kansallismaisemaamme, vaikka ovatkin pitkälti kadonneet pihojemme ja peltojemme laitamilta. Nyt on tullut aika elvyttää tämä kaunis aitaperinne!

Rime-aita on modernisoitu versio perinteisestä riukuaidasta eli pinta-aidasta: se näyttää tutulta mutta on nykyaikaisten vaatimusten mukaan kestävä, helppohoitoinen ja pitkäikäinen.

Elementeistä koottava Rime sopii sinne, missä aitaa tarvitaan: pihan rajalle, lasten turvaksi tai vaikka köynnöksien tueksi. Se käy mainiosti myös esimerkiksi koira-, hirvi-, poro- tai hevosaidaksi.

Yleisimmin aidat kulkevat suoraa linjaa ja käännökset ovat kulmikkaita, mutta Rimeä voi tarvittaessa myös taivuttaa kaarelle, koska elementit ovat elastisia.

– Jopa ympyrän muotoisen aitauksen pystyy tekemään 20 metrin säteellä. Elastisuus helpottaa myös aidan asennusta mäkiseen maastoon. Pystytettynä aita on erittäin tukeva ja kestää varmasti, kertoo Jukka Koski Merimetallista.

↑Rime-aidan asentaminen onnistuu hyvin, vaikka maastossa olisi korkeuseroja.

Todella kätevä asennus

Yksi Rime-aidan parhaimmista puolista on helppo asennus.

– Aitaa ehtii asentamaan päivässä vaikka sata metriä, kunhan vauhtiin pääsee, Koski sanoo.

Ensin maahan lyödään tukevasti kahden metrin välein maakiilat, jotka on valmistettu sinkitystä teräksestä. Sen jälkeen puiset aitaosat nostetaan maakiilojen päälle, eikä elementtejä tarvitse välttämättä kiinnittää ollenkaan jalkoihin tai toisiinsa.

Puuelementtejä saa kahden ja neljän metrin pituisena.

– Käytännössä matalin aita on 60 senttiä, ja siitä korkeus kasvaa viistorivien määrää lisäämällä, Koski neuvoo.

Helppo pitää ja huoltaa

Rime-aidan perusväri on puna-valkoinen, mutta sen voi myös tilata toivomallaan värillä maalattuna, painekyllästettynä tai myös maalamattomana.

– Maalaaminen on niin iso homma, että useimmiten aidat otetaan meiltä maalattuna, Koski toteaa.

Rime-aidan huoltaminen ei vaadi suuria ponnistuksia. Keväällä roudan jälkeen kannattaa tarkistaa, että maakiilat ovat pysyneet tukevasti paikallaan.

Painekyllästettyjä puuosia ei tarvitse huoltaa. Maalattu aita pestään tarpeen mukaan ja huoltomaalataan esimerkiksi 15–20 vuoden päästä.

Rime-aita on nykyaikainen versio perinteisestä riukuaidasta eli pinta-aidasta.

Mahtuu jopa henkilöauton kattotelineelle

Rime-aidan voi tilata suoraan tontille tai noutaa itse Merikarvialta.

– Henkilöauton kattotelineelle mahtuu melko paljon aitaa, jos ottaa kahden metrin puuelementtejä. Ne eivät paina paljon, Koski sanoo.

Rime-aidan voi tilata ottamalla yhteyttä tästä, soittamalla numeroon 0400 721 927 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen jukka.koski at merimetalli.fi. Toimitusaika on vähintään kaksi viikkoa.

– Ota yhteyttä, niin mietitään yhdessä, miten pitkä ja korkea aita kohteeseesi kannattaa hankkia ja mikä olisi sopiva väri. Sitten päätetään toimitustapa ja laitetaan aita tilaukseen, Koski sanoo.

 

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

aita hirviaita koira-aita Merimetalli Merimetalli Ky perinne aita perinneaita piha-aita pinta-aita poroaita Rime Rime-aita riukuaita

Julkaisuun liitetty yritys

https://www.merimetalli.fi/

Merimetalli Ky valmistaa erilaisia Merita-autotalleja ja -autokatoksia, Rime-perinneaitaa sekä Tuulihattu-savupiipun suojia. 

Merimetalli tekee myös ilmastointitöitä ja ilmanvaihtosuunnittelua sekä konesaumakattoja mittatilaustyönä Suomen alueella. 

Lue lisää: Merimetalli