MAINOS

Helpot vinkit takan valintaan

Lämmitys

Takkaa valitessa kannattaa ensin miettiä mitä odotat takalta? Haluatko lämpöä nopeasti vai olisiko lämmön pysyttävä takassa yön yli? Onko takka tulossa suureen vai pieneen tilaan ja minkälainen takan käyttäjä itse olet? Lue alta helpot vinkit takan valintaan eri kohteisiin. Tekstin lopussa tietopaketti eri takkamallien eroista.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Takka pieniin tiloihin

Kun valitset takkaa pieniin tiloihin, on tärkeää, että et valitse liian tehokasta takkaa ettei tila tule liian kuumaksi. Vähemmän lämpöä saat takasta, jonka tulipesä on pienehkö. Pieni tulipesä palaa puhtaasti pienelläkin puumäärällä ja tuottaa siten vähemmän lämpöä kuin takka, jossa on suuri tulipesä. Muista myös, että huonekaluja tai istuimia ei voi sijoittaa liian lähelle kuumaa lasiluukkua.

Hyviä vaihtoehtoja takkahuoneeseen tai pieniin tiloihin ovat kamiinat ja pienet valmistakat, kuten tanskalaiset Hwam ja Wiking modernit valmistakkamallit. Kaikissa malleissa on pienet suojaetäisyydet ja takan syvyys minimissään vain 35 cm, joten ne sopivat hyvin ahtaisiinkin paikkoihin. Hwam ja Wiking valmistakoissa on automatiikka, joka ohjaa takkaa palamaan puhtaammin niin, ettei sinun itse tarvitse jatkuvasti säätää paloa. Takat voidaan myös säätää palamaan pienellä teholla, mutta silti puhtaasti. Takan paloilma ei tule suoraan arinasta liekkien alle vaan paloilma puhaltuu kuumana tulipesän yläosasta suoraan liekkeihin ja lasiluukun sisäpinnalle. Yläkautta kuumana tuleva paloilma polttaa puut puhtaammin ja pitää lasin puhtaampana.

↑ Valurautainen Westbo Victoria -kamiina sopii pieneen tilaan.

Jos pidät enemmän perinteisestä muotoilusta, pieniin tiloihin sopii hienosti myös ruotsalaisen Westbo of Swedenin upeat valurautakamiinat perinteisellä muotoilulla. Westbo Classic, Westbo Carl ja Westbo Victoria malleissa yhdistyy upea vanhanajan muotoilu ja moderni palotekniikka.

Takka suuriin tiloihin

Suosittu malli suuriin tiloihin on Axis-kiertoilmatakka. Axis takkojen takkasydämet ovat jopa 172 cm leveitä ja niissä on lasiluukku yhdellä, kahdella tai kolmella sivulla. Axis kiertoilmatakkoihin voidaan tehdä juuri sellaiset kuoret kuin itse haluat. Axis takkasydän toimii kiertoilma periaatteella ja tuottaa nopeasti lämpöä ja lämmittää suuren tilan.

Suosituin suuriin tiloihin sopiva varaava takkamme on ruotsalainen Gabriel-kaakeliuuni. 1300 kg:n varaava massa pitää lämpöä todella pitkään ja kuluttaa vain vähän puuta modernin palotekniikan ja hyvän hyötysuhteensa ansiosta. Gabriel kaakeliuunit saat pyöreänä ja neliskanttisena, perinteisellä tai modernilla muotoilulla. Kaakeliuunien tulipesässä on kiertoilmatoiminto, joka antaa lämpöä heti, kun tulet on sytytetty. Kiertoilmatoiminnon ansiosta lämpö leviää suureen tilaan nopeammin kuin tavallisesta varaavasta takasta.

Suuriin tiloihin sopivat myös näyttävät ranskalaiset JC Bordeletin design takat. Takkojen lasiluukkujen tulinäkymä on jopa 360 astetta takan ympärille. Takan saa katosta roikkuvana tai lattiaan tukeutuvana mallina ja jokainen takka valmistetaan käsityönä omien toiveittesi mukaan.

Katso video JC Bordeletin design takoista!

↑ Westbo Carl -kamiina on keveytensä ansiosta asennettavissa suoraan puulattian päälle.

Takka mökille

Mökille tultaessa tila halutaan saada nopeasti lämpimäksi. Paras takka siihen tarkoitukseen on  kiertoilmatakka tai kamiina kiertoilmatoiminnolla. Kiertoilmatoiminto luovuttaa lämpöä heti, kun tulet on sytytetty ja se puhaltaa lämpöä tehokkaasti lämmittäen suuren alueen. Kiertoilmatakkoihin tai kamiinoihin on myös saatavana lämpömakasiineja tai kivikuoria, jotka varaavat lämpöä useiden tuntien ajan.

Kiertoilmatakka tai kamiina on hyvä valinta mökille, koska se ei paina paljon ja sen voi siksi yleensä asentaa suoraan puulattian päälle (lattian kantavuus aina tarkistettava). Kiertoilmatakka mallistosta löytyy erikokoisia takkoja; pienien ja suurien tilojen lämmittämiseen. Kiertoilmatakan kuoret voidaan tehdä juuri oman makusi mukaiseksi. Mökille sopivia kiertoilmatakkamalleja ovat esimerkiksi Hwam ja Wiking kamiinat kiertoilmatoiminnolla sekä neocube-kiertoilmatakat keraamisella pinnalla. Neocube on erityisen helppo asentaa valmiiden kuorielementtiensä ansiosta. Perinteisemmän muotoilun ystäville hyvä vaihtoehto on Westbo of Sweden Victoria mallisto.

↑ Neocube-kiertoilmatakka on muokattavissa oman maun mukaan.

Takka kotiin

Kun takkaa valitaan kotiin, asennetaan se useimmiten olohuoneeseen. Olohuoneen takan on sovittava muuhun sisustukseen ja erinomainen vaihtoehto on upea saksalainen neocube-kiertoilmatakka. Takkamalleja löytyy useita sarana- ja hissiluukuilla. Neocuben kuoret ovat valmiita keraamisia elementtejä, joista löytyy 8 valmista värivaihtoehtoa. Voit kokeilla neocube takanrakennuskoneella eri väri- ja mallivaihtoehtoja tästä linkistä. Takan pinnan ja värin saa valittua sopivaksi juuri sinun kotiisi. Kuorielementit ovat 12 mm paksuja valmiita elementtejä, joita ei tarvitse pinnoittaa tai maalata ja jotka nostetaan takan rungon ympärille. Asennus on helppo ja sen voi tehdä kuka tahansa rakennustaitoinen.

Jos suunnittelet kotiisi varaavaa takkaa, ruotsalaisen Gabriel kaakeliuunivalmistajan mallistosta löydät upeat perinteiset ja modernit kaakeliuunit. Kaakelien vakioväri on valkoinen, mutta käsityönä tehdyt kaakelit voidaan lasittaa myös oman väritoiveesi mukaan esimerkiksi mustaksi, punaiseksi tai vihreäksi.

↑ Thermorossi Violetta Stone -puuhella lämmittää nopeasti ja tehokkaasti.

Takka ruoanlaittoon

Puuhella on paras valinta, kun haluat lämmittää tai valmistaa ruokaa tulisijalla. Puuhellaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota paisto-uunin leveyteen ja kannen keittotason kokoon. Monessa puuhellassa uuni on niin kapea ettei sinne mahdu uunivuoka. Toisissa puuhelloissa koko kansilevy ei ole keittotasoa vaan vain pienellä osalla kantta voi valmistaa ruokaa. Varmista myös, että kannen keittolevyt tulevat riittävän kuumaksi, jotta niillä voi oikeasti keittää ja että uuni saavuttaa riittävät lämpötilat ruoan valmistukseen. Monessa hellassa ja kamiinassa on kannessa lämpölevyt, joilla kyllä voi lämmittää vettä tai ruokaa, mutta ne eivät tule niin kuumiksi, että vesi kiehuisi kohtuullisessa ajassa.

Thermorossin puuhelloissa koko kansi on keittotasoa ja isommissa malleissa uunin leveys on riittävä uunivuoalle. Margherita ja Margot puuhelloissa on kaksiosainen uuni, jonka yläosassa voi paistaa pitsaa. Kaikkissa Thermorossi uuneissa on lämpömittarit. Thermorossi uunien tulipesän ja uunin luukut ovat kestävää ja taipumatonta valurautaa ja unien pintamateriaalit ovat kestäviä ja helposti puhdistettavia.

Takkamallien erot ja hyvät puolet

Kamiina

Pieni teräs tai valurautapintainen tulisija, joka säteilee lämpöä ympärillensä ja antaa lämpöä heti, kun tulet on sytytetty. Kamiina painaa useimmiten 100-200 kg ja sopii asennettavaksi suoraan puulattian päälle (lattian kantavuus tarkistettava). Kamiinan lämmönvarauskykyä voidaan lisätä lämpömakasiinilla.

Kamiina kiertoilmatoiminnolla

Pieni teräs tai valurautapintainen tulisija, joka säteilee lämpöä ympärillensä ja puhaltaa lämmintä ilmaa, lämmittäen suurenkin tilan erittäin nopeasti. Painaa useimmiten 100-200 kg ja sopii asennettavaksi suoraan puulattian päälle (lattian kantavuus tarkistettava). Lämmönvarauskykyä voidaan lisätä lämpömakasiinilla.

Kiertoilmatakka

Kamiina jossa on kiertoilmatoiminto tai teräksinen tai valurautainen takkasydän, jonka ympärille rakennetaan kuoret tulenkestävästä materiaalista. Levittää lämmön nopeasti suureen tilaan ja on yleensä niin kevyt, että voidaan asentaa suoraan puulattian päälle (lattian kantavuus on tarkastettava).  Kiertoilmatakkoja on suuria ja pieniä, kuoret voidaan tehdä tilauksesta mittojen mukaan tai valita valmistakka eli kiertoilmatakka, jonka kuoret on tehty tehtaalla valmiiksi.

Varaava takka

Useimmiten yli 1000 kg painava takka, joka vaatii aina allensa vahvistetun lattian. Pitää lämmön pitkään, mutta ei luovuta lämpöä heti, kun tulet on sytytetty, vaan vasta muutaman tunnin päästä. Poikkeuksena Gabriel kaakeliuunit, joiden tulipesän kiertoilmatoiminto antaa lämmön heti kun tulet on sytytetty.

Katso video Gabriel-kaakeliuunien valmistuksesta!

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

bio-etanolitakat design takat hormittomat takat kaakeliuunit kamiinat kiertoilmatakat pikkutakat suuret takat