MAINOS

Kätevä ja edullinen korvausilmaventtiili varmistaa terveellisen sisäilman

TaloYleinen

Jos kotisi sisäilma tuntuu raskaalta, ilmavaihto on todennäköisesti riittämätön. Tilanne korjaantuu kustannustehokkailla korvausilmaventtiileillä, jotka on helppo asentaa itsekin.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kätevä ja edullinen korvausilmaventtiili varmistaa terveellisen sisäilman. Huono sisäilma tuntuu raskaalta ja tunkkaiselta. Siinä saattaa olla myös kosteutta. Usein ihminen alkaa oireilla huonossa sisäilmassa – tulee esimerkiksi päänsärkyä, silmien, kurkun ja nenän ärsytystä sekä väsymystä.

Jos päätä särkee etenkin aamuisin, eikä olo tunnu levänneeltä, ongelmana saattaa olla riittämätön ilmanvaihto. Ihmisen keho nimittäin tuottaa aineenvaihdunnan tuloksena hiilidioksidia, joka on liiallisina pitoisuuksina haitallista. Jos ilma ei vaihdu makuuhuoneessa riittävän tehokkaasti, sisäilman hiilidioksidipitoisuus kasvaa ja ihminen alkaa oireilla.

Epäily riittämättömästä ilmanvaihdosta varmistuu hiilidioksidimittarilla. Se paljastaa armotta, tuleeko sisälle riittävästi korvausilmaa vai alkaako hiilidioksidin määrä nousta liian korkeaksi.

Riittämätön ilmanvaihto on etenkin vanhojen talojen ongelma. Jos siis asut vuosikymmeniä vanhassa talossa, esimerkiksi rintamamiestalossa, ja kärsit sisäilmaoireista, on ehdottomasti aika tarkistaa ilmanvaihdon taso.

– Arviolta miljoonassa suomalaisessa kodissa on tällä hetkellä puutteellinen ilmanvaihto, kertoo Peter Schlauf Suomen Terveysilma Oy:stä.

– Yleisin ilmanvaihtoon liittyvä ongelma ovat huonot tai kokonaan puuttuvat korvausilmaventtiilit. Huono venttiili päästää sisään ulkoilman likaa ja aiheuttaa erityisesti kylmällä ilmalla veto-ongelmia.

Onneksi ilmanvaihdon riittämättömyyteen on olemassa kätevä ja edullinen ratkaisu, sillä jälkikäteen asennettava korvausilmaventtiili korjaa sisäilman laadun hyväksi.

– Ilmavaihdon tehostamisesta ei kannata pähkäillä pitkään, koska Velco-korvausventtiili on edullinen eli maksaa noin sata euroa ja sen voi asentaa itse, jos pora pysyy kädessä, Schlauf suosittelee.

korvausilmaventtiili

Korvausilmaventtiili kannattaa sijoittaa huoneessa mahdollisimman korkealle, jotta kylmä ulkoilma ehti lämmetä laskeutuessaan ihmisten hengitettäväksi.

Puhdas ilma sisään, epäpuhdas ulos

Toimivan ilmanvaihdon tarkoituksena on tuoda asuntoon puhtaaksi suodatettua raitista korvausilmaa. Sisällä syntyvät epäpuhtaudet ja kosteus puolestaan kulkeutuvat ulos poistoilmakanavista.
Entä mistä voi tietää, onko huoneistossa tai yksittäisessä huoneessa kunnollista ilmanvaihtoa tai ilmanvaihtoa lainkaan?

Asian voi selvittää tarkistamalla, mistä huoneeseen tulee ulkoilmaa: katossa tai sisäseinässä olevan venttiilin kautta (koneellinen ilmanvaihto), ulkoseinässä olevan korvausilmaventtiilin kautta, puisessa tuuletusluukussa olevasta venttiilistä tai ikkunan karmin yläreunassa olevasta pitkänomaisesta karmiventtiilistä (painovoimainen ilmanvaihto).

Jos mikään näistä vaihtoehdoista ei toteudu, korvausilmaventtiileitä ei ole ja ilma tulee sisälle erilaisista vuotoaukoista, kuten lattianraoista, vapaiden pistorasioiden putkitusten kautta tai vaikkapa ulko-oven postiluukusta. Hyvin yleistä on, että korvausilma kulkee väärinpäin poistoilmakanavia pitkin, jolloin naapurin ruuan ja tupakan käryt kulkeutuvat omaan huoneistoon.

Kodin ilmanvaihto toimii siten, että jokaisessa huoneessa tulee olla joko poistoilma- tai korvausilmaventtiili. Korvausilmaventtiileitä tarvitaan makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen sekä saunaan. Poistoilmaventtiilien paikka taas on wc:ssä, keittiössä, vaatehuoneessa ja suihkutilassa, eikä niihin asenneta korvausilmaventtiiliä.

Korvausilmaventtiileitä kannattaa olla riittävä määrä, jotta ilmavaihto toimii tehokkaasti. Yksi venttiili riittää kattamaan 20 lattianeliömetrin ilmanvaihdon, joten sadan neliömetrin asunnossa tarvitaan viisi korvausilmaventtiiliä.

korvausilmaventtiili

 

↑ Jokaisessa huoneessa tulee olla joko poistoilma- tai korvausilmaventtiili, ja silloin kodin ilmanvaihto toimii. 

Suodatin puhdistaa ilman

Korvausilmaventtiili kannattaa sijoittaa huoneessa mahdollisimman korkealle, jolloin kylmä tuloilma lämpenee ennen laskeutumistaan oleskelualueelle.

Velco-korvausilmaventtiilin termostaatti säätää automaattisesti venttiililautasen avausta ulkolämpötilan mukaan – kylmällä ilmalla pienemmälle ja lämpimällä suuremmalle.

Korvausilmaventtiilin lisäksi voi hankkia Filtrete-suodattimen, joka puhdistaa ulkoa tulevan korvausilman terveelliseksi hengittää.

Ilmansuodattimen teho perustuu suodattimen kuituihin ladattuun pieneen sähköiseen varaukseen: Filtrete toimii kuin magneetti ja kiinnittää itseensä korvausilmasta siitepölyn, katupölyn ja terveydelle kaikkein haitallisimmat pienhiukkaset.

korvausilmaventtiili

↑Suodatinosa vaihdetaan tarpeen mukaan, eli kun väri on selvästi tummunut, mutta yleensä vähintään kerran vuodessa. 

Vanhoissa taloissa ilmanvaihdon puutteita

Miksi korvausilmaa ei sitten tule taloon riittävästi? Vanhoissa taloissa ilmanvaihto suunniteltiin niin, että ilmaa tulee ja menee ikkunoiden sekä ovien rakosista. Siinä mukana tosin kulkeutuivat myös epäpuhtaudet, joita ei kuitenkaan vielä 1940 ja -50-luvuilla ollut ilmassa niin kuin nykyään.

– Aikanaan kaikissa taloissa oli jonkinlainen tulisija tai kakluuni. Riittävän happimäärän ja ilmanvaihdon varmistamiseksi rakennuksiin tehtiin rautaluukut, joita availtiin ja suljettiin tarpeen mukaan. Tuli ei olisi palanut ilman raitista ilmaa, ja tarvitsevathan sitä ihmisetkin, Schlauf kuvailee.

Sotien jälkeen alettiin tehdä tiiviimpiä taloja jopa eristämällä muovilla. Ilma ei enää vaihtunutkaan entiseen tapaan raoista ja väleistä. Rautaluukkuja ja muita ilmanvaihtoreikiä pistettiin umpeen, jotta energiaa ei karkaisi harakoille.

Ikkunoista ja ovista alettiin myös tehdä tiiviimpiä, eikä ilma vaihtunut enää niidenkään rakosista, niin kuin alun perin taloissa oli suunniteltu.

1970-luvun alun energiakriisin jälkeen uudet talot rakennettiin entistä tiiviimmiksi, mutta samalla jätettiin energiakustannusten säästämiseksi korvausilmaventtiilit asentamatta. Sittemmin näistä taloista on alettu käyttää nimitystä ”pullotalo”, koska niissä ei sisäilma juurikaan vaihdu.

– Vasta 1990-luvulla viranomaiset myönsivät, että ilmanvaihto ei toimi 1970- ja 1980 -luvun taloissa. Syynä on korvausilmaventtiilien puuttuminen, Schlauf sanoo.

korvausilmaventtiili

↑ Riittävä ilmavaihto kannattaa tarkistaa ja hoitaa kuntoon, kun muuttaa uuteen kotiin tai remontoi vanhaa. 

Tarkista ilmavaihto ostohetkellä ja remontin yhteydessä

Kun siis ostat uutta vanhaa taloa, tarkista huolellisesti ilmavaihdon riittävyys ja saata se ajan tasalle Velco-korvausilmaventtiilein ennen muuttoa.

– Etenkin perheen pienimmät kärsivät sisäilmaongelmista ja herkistyvät nopeasti ajan oloon, joten asiaan kannattaa suhtautua vakavasti, Schlauf huomauttaa.

Ilmastointi kannattaa pitää mielessä myös remonttia tehdessä. Harmillisen usein asuintiloja saneerattaessa ja rakenteita tiivistettäessä unohdetaan ilmastoinnin tärkeys ja sitten remontin valmistuttua ihmetellään sisäilman tunkkaisuutta.

Huomataan, että tiloista on tullut tiiviimpiä kuin ne olivat ennen, eikä ilma enää vaihdu riittävästi. Ratkaisuksi tarvitaan korvausilmaventtiileitä makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen sekä saunaan.

– Riittävästä ilmavaihdosta kannattaa huolehtia myös, kun ikkunoita ja ovia tiivistetään, Schlauf muistuttaa.

Joskus taloon alkaa rakenteiden tiivistämisen jälkeen tulla viemärin hajua, koska korvausilma alkaakin tulla sisään esimerkiksi kylpyhuoneen lattiakaivosta muiden väylien sulkeuduttua. Tähänkin onneksi auttaa korvausilmaventtiileiden asentaminen.

Lue myös: Huono sisäilma kiusaa yli puolta suomalaisista – haiseeko teillä? ja Huonolaatuinen sisäilma sairastuttaa

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hiilidioksidi hiilidioksidipitoisuus ilmanvaihto korvausilmaventtili riittävä ilmanvaihto sisäilma Suomen Terveysilma Oy Terveysilman Oy